Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Veilig je wachtwoord versturen? Dat doe je via je lichaam

04-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
04-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Als je een wachtwoord over het internet of via bluetooth verstuurt, loop je altijd het risico dat dat onderschept wordt. Vaak zijn de gegevens wel automatisch versleuteld, waardoor ze in principe onleesbaar zijn, maar 100 procent veiligheid biedt het niet. Maar onderzoekers van de University of Washington hebben nu een manier gevonden om dat probleem te omzeilen: inloggegevens via jouw lichaam versturen in plaats van via internet of een draadloze verbinding.

We kunnen ons lichaam al gebruiken om data te versturen. Denk maar aan een vingerafdrukscanner, of het touchpad van je laptop. Het gevoel van je vingers wordt dan omgezet in data om de computer aan te sturen. De onderzoekers gebruiken nu die technologie om data door jouw lichaam heen te versturen.

Je legt daarvoor je ene vinger op een vingerafdrukscanner van apparaat A, en een andere vinger op apparaat B. Een vingerafdruk kan gebruikt worden om te bevestigen dat jij de juiste persoon bent. Zodra je die controle passeert, gaan de data er aan de ene kant in en via de andere kant weer uit. Normaal zouden die data via een netwerk of draadloze verbinding verstuurd zijn, nu gebeurt het via jouw lichaam.

Dat is een stuk veiliger, want daardoor kan het niet onderschept worden. De onderzoekers suggereren dat deze manier ook gebruikt kan worden om wachtwoorden in te voeren of voor medische apparatuur. Dat soort apparaten wordt ook steeds vaker met het internet verbonden, maar je wilt wel dat alleen de juiste personen toegang krijgen tot die gegevens.

Deel dit artikel