Vluchtelingen die een thuis zoeken in een nieuw land hebben vaak niets aan de diploma’s die ze in eigen land gehaald hebben. De Verenigde Staten wil hen daarom gaan helpen met een online lesprogramma voor vluchtelingen.

De Amerikaanse overheid kondigde maandag een samenwerking aan met Coursera, zodat duizenden cursussen kostenloos beschikbaar komen voor vluchtelingen. Coursera voor Vluchtelingen werkt als volgt: goede doelen kunnen wereldwijd samen met vluchtelingen toegang aanvragen tot het cursusprogramma van Coursera. Zij krijgen vervolgens online les van docenten over allerlei onderwerpen: van data-onderzoek tot fashion design.

Nu de migrantencrisis alleen maar groter lijkt te worden is het steeds belangrijker om ervoor te zorgen dat asielzoekers aan werk kunnen komen. Vrijwel alle lessen worden aangeboden in het Engels en dat zou een struikelblok kunnen zijn, maar je kunt moeilijk kritiek hebben op het plan van de VS. Of, zoals Coursera-topvrouw Lila Ibrahim het treffend omschrijft: “Wat we niet willen doen is niet in actie komen.”

Beeld: Shutterstock