T-Mobile blog Founders blog
verschil wifi 2.4 en 5 ghz
Overzicht Innovatie

Wifi met 2,4 of 5 GHz? Dit is het verschil!

22-02-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
22-02-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Hoe snel je glasvezelnetwerk ook is: zonder goede wifi haal je niet alles uit je supersnelle internet. Goed bereik is belangrijk, bijvoorbeeld met een mesh-netwerk. In dit blog lees je alles over de frequenties 2,4 GHz en 5 GHz. Weet jij wat het verschil is? Wij leggen het je uit. Zo haal je alles uit de internetsnelheid van je Glasvezel abonnement

De frequenties voor wifi 

Wifi gebruikt radiogolven om data uit te wisselen met verbonden apparaten. Het zendt dit signaal uit via een frequentie. Bij veel wifi-modems kun je via twee signalen wifi uitzenden: 2,4 en 5 GHz. Elke frequentie heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Wij praten je bij over deze voordelen en wat het verschil tussen 2,4 en 5 GHz is.

wat is verschil wifi 2.4 en 5 ghz

Wat is 2,4 GHz wifi?

2,4 GHz is een de golflengte (ook wel band of frequentie genoemd) waarop het wifi-signaal wordt uitgestuurd. Veel apparaten in huis gebruiken deze frequentie. Zoals je laptop, smart tv en smart home apparaten. Een nadeel hiervan: het wordt al snel druk op deze frequentie. Het gevolg? Minder stabiel internet voor de verbonden apparaten.

Dat neemt niet weg dat wifi via 2,4 GHz veel voordelen heeft. Het is een sterk signaal dat door muren, deuren en plafonds gaat. Je wifi-netwerk heeft daardoor een groot bereik. Het is wel zo dat de snelheid minder wordt als meer apparaten zijn gekoppeld aan het wifinetwerk. En als je met het apparaat verder van het wifi-modem staat.

Wat is 5 GHz wifi?

5 GHz is een andere frequentie van je wifi-modem. Dit signaal biedt meer snelheid dan 2,4 GHz. Ideaal om met extra hoge snelheden te internetten. En extra fijn als je aan het werk bent of vaak grote bestanden moet uploaden en downloaden. Met 5 GHz doe je dat binnen no-time. Belangrijk daarbij? Blijf in de buurt van het wifi-modem, want het 5 GHz-signaal heeft een veel minder groot bereik dan 2,4 GHz.

Wanneer gebruik je welke frequentie? 

Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.

Met die informatie in je achterhoofd is het slim om 2,4 GHz voor je telefoon te gebruiken. Je neemt je telefoon overal mee naar toe in je huis. Naar je slaapkamer, thuiswerk-kantoor, tuin of misschien wel de wc. Dan wil je overal internet hebben. Daarom is 2,4 GHz wifi de beste keus. Maar ook als je gewoon aan het browsen bent op het internet is 2,4 GHz prima.

5 GHz gebruik je bijvoorbeeld met je laptop, wanneer je in de buurt bent van het wifi-modem. Zo pak je de hoogste internetsnelheid en pluk je de vruchten van snelle upload- en downloadtijden. Ook is het fijn om voor 5 GHz te kiezen als je gaat gamen of aan het streamen bent. Zo zie je de mooiste beelden, zonder haperingen.

In de handleiding van je modem lees je hoe je de verschillende frequentie installeert. Kies je voor snelheid op een gerichte locatie met 5 GHz? Of stabiele wifi over een groter gebied met 2,4 GHz? De keuze is aan jou. Maar het goede nieuws is dat je bij veel wifi-modems niet hoeft te kiezen. Tegenwoordig kunnen de meeste modems zowel 2,4 als 5 GHz wifi uitzenden. Nadeel: elke frequentie heeft zijn eigen wifi-netwerk. Je moet daarom handmatig schakelen tussen frequentie. Iets wat juist niet meer hoeft met het nieuwe wifi 6, dat ook stabieler is.

Alles uit je wifi halen 

Alles uit je wifi halen, daar is soms iets meer werk voor nodig. Bijvoorbeeld met Wifi Plus, onze geavanceerde wifi versterker met mesh-technologie. Is je wifi vaak onstabiel? Dan kan Wifi Plus je het antwoord bieden. Zo heb je meer wifipunten in huis waardoor je ook het sterkste signaal ontvangt. Daardoor heb je overal snel én goed internet voor thuis van het beste mobiele netwerk ter wereld.

Wifi Plus is nóg betere wifi dan wifi via 2,4 en 5 GHz. Bij een wifi-modem met 2,4 en 5 GHz moet je handmatig schakelen tussen de twee frequenties. Dat is onhandig. Wifi Plus zorgt overal in huis voor een snelle verbinding. Zonder dat je zelf van verbinding hoeft te wisselen. Nóg meer gemak!

Deel dit artikel