Populaire zoekopdrachten

videobellen opa en oma
Overzicht Mobiel

Videobellen met opa en oma: zo doe je dat

07-08-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
07-08-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Afstand houden, niet de deur uitgaan tenzij het écht nodig is en verpleegtehuizen die zelfs helemaal op slot gingen. Nee, makkelijk is het dit jaar niet om in contact te blijven met je opa en oma. Het wordt nog steeds afgeraden om bij ouderen op bezoek te gaan. Dat is verdrietig. Want in deze onzekere tijd hebben opa’s en oma’s, maar ook vaders, moeders en kleinkinderen behoefte aan contact.

Het goede nieuws? Het is 2020. Aan moderne techniek geen gebrek. Zo hoeven we elkaar niet compleet te missen. Met videobellen kunnen we elkaar toch elke dag even zien. Oké, dit is natuurlijk nooit zo gezellig als een echt bezoekje. Maar veel mensen die anders alleen zouden zitten, vinden het juist nu fijn om toch even te kunnen praten met anderen. Of om digitaal samen te lunchen.

Wat heb je nodig om te videobellen?

Videobellen is al jarenlang erg populair. Veel ouders, kinderen en grootouders houden dankzij deze technologie al regelmatig contact met elkaar. Voor sommige ouderen is die moderne technologie een grotere uitdaging. Vaak hebben zij ook geen tablet of smartphone waarmee dit kan.

Gelukkig hebben de meeste mensen een oude smartphone over, die nog ergens in de la ligt. Ook oude smartphones kunnen vaak videobellen. Als ze maar een camera aan de voorkant hebben en videobel-apps als Skype, WhatsApp en Zoom kunnen gebruiken. Met zo’n oude telefoon kunnen je (groot)ouders tóch met je videobellen.

Videobellen: maak het zo makkelijk mogelijk

Met videobellen is het belangrijk om het de ander zo makkelijk mogelijk te maken. Zorg dat het toestel is opgeladen en de lader erbij zit. Verwijder alle oude apps en zet alleen de noodzakelijke apps om te kunnen (video)bellen op het startscherm. Veel oudere mensen vinden het ook fijn om bijvoorbeeld het nieuws of het weerbericht te kunnen lezen. Deze apps kun je eventueel dus ook op het homescherm zetten.

Zorg dat je ook een nieuw profiel aanmaakt voor de gebruiker, zodat hij of zij de videobel-app meteen kan gebruiken. Voer samen een testgesprek uit en zorg dat jouw contactgegevens en die van alle andere familieleden in de telefoon staan. Denk ook na over de verbinding: rust je het toestel uit met een simkaart met een Sim Only-abonnement of kun je wifi gebruiken? Goed om te weten: om te videobellen heb je geen telefoonnummer nodig. Het is dus niet een vereiste om een telefoonabonnement te hebben, maar wel handig. Op die manier kun je ook videobellen als je geen wifi hebt.

Stuur je het toestel op, bijvoorbeeld naar het verzorgingstehuis waar je familielid woont? Doe er dan een simpele instructie bij voor de verpleging. Zo kunnen zij helpen bij het eerste videobelletje naar jou. Niet vergeten: deel de nieuwe gegevens van opa of oma ook met je broers, zussen, ooms, tantes en kinderen. Zo kunnen zij ook contact opnemen en hoeft opa of oma alleen maar het gesprek aan te nemen. Wel zo makkelijk!

videobellen opa en oma

Welke apps kun je gebruiken voor beeldbellen?

Voor smartphones en tablets zijn allerlei apps beschikbaar om te videobellen. Hieronder staan een paar van de populairste en gebruiksvriendelijkste.

WhatsApp

Videobellen via WhatsApp is makkelijk. Het vereist wel dat de smartphone of tablet een eigen simkaart heeft. WhatsApp is namelijk altijd verbonden aan een telefoonnummer. Zorg dus dat het toestel een simkaart heeft.

Hoe start je een videogesprek op WhatsApp?

 • Open de WhatsApp app door erop te tikken.
 • Tik op ‘Chats’.
 • Kies degene die je wil bellen.
 • Kies boven in beeld voor het camera-icoontje, naast het telefoontje, om te bellen.
 • Als de ander opneemt, start het gesprek en kunnen jullie elkaar zien.
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen.

FaceTime

Gebruik je een iPhone 4 of nieuwer? Of een (oude) iPad? Dan is FaceTime de makkelijkste manier om met elkaar te videobellen. Let op: beide gebruikers moeten een iPhone, iPad of Mac hebben om te kunnen facetimen. Als één van je familieleden een Android-toestel heeft, kunnen jullie videobellen via Skype of WhatsApp.

Hoe start je een videogesprek op FaceTime?

 • Open de FaceTime app door erop te tikken.
 • Rechts bovenin zie je een ‘+’, tik hierop.
 • Tik nog een keer op ‘+’ en kies een naam uit de contactenlijst.
 • Tik op de persoon die je wilt bellen.
 • Als de ander opneemt, start het gesprek en kunnen jullie elkaar zien.
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen.

Skype

Skype is een populaire, gebruiksvriendelijke app om te kunnen videobellen. Het wordt ook op de werkvloer veel gebruikt voor bijvoorbeeld videoconferencing. Het is te gebruiken op alle smartphones, dus voor zowel Apple- als Android-apparaten. Je toestel heeft geen eigen simkaart nodig, maar moet wel verbonden zijn met een draadloos netwerk.

Hoe start je een videogesprek op Skype?

 • Open de Skype app door erop te tikken.
 • Meld je aan met je Skype-account (of stel dit van tevoren in voor diegene die het apparaat gaat gebruiken).
 • Tik op het woord ‘contacten’.
 • Kies degene die je wilt bellen uit de lijst.
 • Tik op het camera-symbool om te bellen.
 • Als de ander opneemt, start het gesprek en kunnen jullie elkaar zien.
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen.

Veel succes en beeldbelplezier!

Deel dit artikel