Mee op thuisuitje? Vraag de gids aan!

Omdat we samen thuis blijven organiseert T-Mobile de komende tijd een aantal thuisuitjes. Zo kun je op ‘uitje’ naar een bijzondere plek via Instagram live. Weten welke uitjes er deze week op het programma staan? Download de gratis Thuisuitjes Gids!

DOWNLOAD
Om de verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen en oudere of kwetsbare mensen te beschermen wordt momenteel afgeraden om op bezoek te gaan bij familie. Mensen die in een verzorgingstehuis zitten, mogen tijdelijk zelfs helemaal geen bezoekers meer ontvangen. En dat is verdrietig voor opa’s, oma’s, vaders en moeders maar ook kleinkinderen die juist in deze rare tijd behoefte hebben aan contact.

Gelukkig is het 2020, en zorgt moderne technologie ervoor dat we elkaar niet compleet hoeven te missen. Dankzij videobellen kunnen we elkaar toch elke dag even zien.

Vergis je niet in de meerwaarde van videobellen: het hoeven echt geen diepgravende gesprekken te zijn. Het kan al helpen om elkaar elke dag even te bellen tijdens de lunch en gewoon even samen je boterham op te eten. Natuurlijk is een videogesprek nooit zo gezellig als een echt bezoekje. Maar veel mensen die anders alleen zouden zitten vinden het juist nu fijn om toch even te kunnen praten (of zwijgen) met anderen.

Wat heb je nodig om te kunnen videobellen?

Videobellen is al jarenlang erg populair. Veel ouders, kinderen en grootouders maken al gebruik van de technologie om regelmatig contact met elkaar te onderhouden. Voor sommige oude mensen is die moderne technologie een grotere uitdaging. Vaak hebben zij ook geen tablet of smartphone in hun bezit waarmee dit kan.

Het goede nieuws is dat de meeste mensen wel een oude smartphone hebben liggen ergens in een la. Een oud toestel voldoet vaak al om te kunnen videobellen. Dit toestel kun je geschikt maken om mee te kunnen videobellen, zodat je toch contact kunt houden met jouw familielid zonder smartphone.

Maak het zo makkelijk mogelijk

Belangrijk is om het de ander zo makkelijk mogelijk te maken. Zorg dat het toestel is opgeladen en de lader erbij zit. Verwijder alle oude apps en zet alleen de noodzakelijke apps om te kunnen (video)bellen op het homescherm. Veel oudere mensen vinden het ook fijn om bijvoorbeeld het nieuws of het weerbericht te kunnen lezen. Deze apps kun je eventueel dus ook op het homescherm zetten.

Zorg dat je ook een nieuw profiel aanmaakt voor de gebruiker, zodat hij of zij direct gebruik kan maken van het toestel. Voer een testgesprek met jezelf uit. Zorg dat jouw contactgegevens en die van alle andere familieleden in het toestel staan. Denk ook na over de verbinding: Rust je het toestel uit met een simkaart met een (prepaid) data-abonnement? Of kun je gebruik maken van de wifi?

Stuur je het toestel op, bijvoorbeeld naar het verzorgingstehuis waar je familielid woont? Doe er dan een simpele instructie bij voor de verpleging. Zo kunnen zij helpen bij het eerste videobelletje naar jou. Last but not least: Deel de nieuwe gegevens van opa of oma ook met je broers, zussen, ooms, tantes en kinderen. Zo kunnen zij ook zelf contact opnemen en hoeft opa of oma alleen maar het gesprek aan te nemen.

Welke apps kun je gebruiken voor videobellen?

FaceTime

Gebruik je een ouder iPhone 4 of nieuwer? Of een (oude) iPad? Dan is FaceTime de makkelijkste manier om met elkaar te videobellen. Let op: beide gebruikers moeten in het bezit zijn van een iPhone, iPad of Mac computer om te kunnen facetimen. Als één van je familieleden een Android toestel heeft, kan hij of zij gebruik maken van Skype of Whatsapp.

Hoe start je een videogesprek op FaceTime?

 • Open de FaceTime app door er op te tikken
 • Rechts boven in zie je een ‘+’, tik hierop
 • Tik nog een keer op ‘+’ en kies een naam uit de contactenlijst
 • Tik op de persoon die je wilt bellen
 • Als de ander opneemt, start het gesprek en kunnen jullie elkaar zien
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen

Skype

Skype is een populaire app om te kunnen videobellen. Het wordt ook op de werkvloer veel gebruikt voor bijvoorbeeld videoconferencing. Het is te gebruiken op alle smartphones, zowel Apple als Android toestellen. Je toestel heeft geen eigen simkaart nodig, maar moet wel verbonden zijn met een draadloos netwerk.

Hoe start je een videogesprek op Skype?

 • Open de Skype app door er op te tikken
 • Meld je aan met je Skype account (of stel dit van tevoren in voor diegene die het apparaat gaat gebruiken)
 • Tik op het woord ‘contacten’
 • Kies degene die je wilt bellen uit de lijst
 • Tik op het camera-symbool om te bellen
 • Als de ander opneemt, start het gesprek en kunnen jullie elkaar zien
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen

WhatsApp

Videobellen via WhatsApp is makkelijk. Het vereist wel dat de smartphone of tablet een eigen simkaart heeft. WhatsApp is namelijk altijd verbonden aan een telefoonnummer. Zorg dus dat het toestel een simkaart heeft.

Hoe start je een videogesprek op WhatsApp?

 • Open de WhatsApp app door er op te tikken
 • Tik op ‘Chats’
 • Kies degene die je wil bellen
 • Kies boven in beeld voor het camera-icoontje, naast het telefoontje, om te bellen
 • Als de ander opneemt, start het gesprek en kunnen jullie elkaar zien
 • Als het gesprek is afgelopen, tik je op de rode knop om op te hangen

Supersnel internet? Glasvezel!

Wil je je nu al inschrijven voor meer informatie over de mogelijkheden van glasvezel op jouw adres? Laat dan hier je gegevens achter zodat we je hier als eerste bericht over kunnen sturen.

Blijf op de hoogte
Beeld: Shutterstock