Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Brits ziekenhuis gebruikt virtual reality om kinderen gerust te stellen voor MRI-scan

20-02-2017 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
20-02-2017 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Een MRI-scan is geen pretje en voor kinderen is het helemaal spannend. Je moet stil liggen in een hele kleine ruimte en het apparaat maakt ook nog eens allemaal geluiden. Artsen zoeken naar allerlei manieren om kinderen die een MRI-scan ondergaan gerust te stellen om het proces zo prettig een soepel mogelijk te laten verlopen. Een Britse arts heeft daarvoor succesvol virtual reality weten in het zetten.

De arts, Jonathan Ashmore, werkt voor het Kings College Hospital. Hij kreeg een 360-gradencamera cadeau en bedacht vervolgens dat hij deze technologie in wilde zetten om de angst van kinderen in het ziekenhuis te verminderen. Vervolgens besloot hij de camera in een MRI-scanner te leggen en maakte hij zijn eerste beelden.

Uiteindelijk maakte hij nog meer 360-gradenvideo’s en hielp een app-ontwikkelaar de arts om deze te bundelen in een app. Deze is te gebruiken in combinatie met een Google Carboard, waardoor de VR-app voor bijna iedereen toegankelijk is, zonder dat je een dure VR-bril moet kopen.

In de app worden kinderen stap voor stap meegenomen door het proces van een MRI-scan en kijken ze ook in de scanner zelf. Hierdoor is het minder spannend. De app wordt door Ashmore zelf in het Kings College Hospital gebruikt, maar in principe kan iedereen hem downloaden en er mee aan de slag. Nederlandse ouders kunnen hem bijvoorbeeld thuis gebruiken als hun zoon of dochter naar het ziekenhuis moet voor een MRI-scan.

De Android-versie van ‘My MRI’, zoals de app heet, is gratis te downloaden uit de Google Play Store. Een iPhone-versie volgt later.

Deel dit artikel