T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

Virus op telefoon
Overzicht Innovatie

Virus op je telefoon? Zo herken én verwijder je het

05-10-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
05-10-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Denk je een virus op je telefoon te hebben? Dat is niet onmogelijk. Op je telefoon kan namelijk malware komen te staan en dat is niet zonder gevaar. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Hoe? Met onze tips. Aan de slag!

Wat is een virus?

Een virus is een schadelijk softwareprogramma dat zich verstopt op je apparaat. Hij infecteert andere programma’s en de software van je telefoon, zodat hij niet (goed) meer werkt. Of verspreidt zich via jouw apparaat naar andere apparaten. Op je telefoon heb je op het gebied van virussen vooral te maken met malware.

Wat is malware?

Malware zit vaak verstopt in een app. Het doel van malware is om je persoonlijke gegevens buit te maken en deze door te sturen naar internetcriminelen.

Virus op telefoon 2022

De beste apps om virussen op je telefoon op te sporen

Denk je dat je een virus op je telefoon hebt? Met deze apps spoor je ze op en blijft je smartphone veilig.

Bitdefender

Met Bitdefender bescherm je je telefoon en tablet tegen virussen en malware. Het zorgt ervoor dat je privégegevens veiliger blijven tegen hackers. Bijkomend voordeel is dat hij je waarschuwt wanneer je een gevaarlijke link via WhatsApp of mail ontvangt. Voor een meerprijs voorzie je je telefoon ook van VPN. Dit is een technologie om anoniemer te internetten.

App image
Bitdefender Mobile Security
Rating starRating starRating starRating starRating star

Krachtige antivirusbescherming en mobiele beveiliging voor uw Android™-telefoon

Download deze app hier

Norton 360 Deluxe

Bij Norton 360 Deluxe zit VPN standaard in je abonnement zonder er iets extra’s voor hoeft te betalen. Download je een app met malware van de Google Play Store? Google heeft zelf al een waarschuwingsssysteem. Maar daar glippen soms apps door. Met Norton 360 Deluxe weet je bijna zeker dat je een veilige app binnenhaalt. Bij een verbinding met een onbeveiligd wifi-netwerk krijg je ook een melding.

App image
Norton 360: Mobile Security
Rating starRating starRating starRating starRating star

Proactieve antivirusbescherming en beveiliging om onbezorgd mobiel te zijn.

Download deze app hier

 

McAfee Antivirus Plus

Met McAfee Antivirus Plus kun je je telefoon scannen op malware. Een ander voordeel naast het opsporen van virussen? Als je je telefoon kwijt bent, kun je vanaf je pc een geluid laten afspelen, zodat je hem vindt. Naast malware identificeert hij ook welke apps een aanslag zijn op jouw batterij. Met de speciale Guest Mode kun je je smartphone aan een vriend of kind uitlenen zonder dat die bij persoonlijke informatie kan.

App image
McAfee Security: Antivirus VPN
Rating starRating starRating starRating starRating star

Mobile Security Total Protection | VPN-privacy, antivirusscan en malwarereiniger

Download deze app hier

Hoe merk je dat je een virus hebt?

Twijfel je of je een virus op je telefoon hebt? Naast het gebruiken van de bovenstaande apps zijn dit aanwijzingen van malware op je smartphone:

  • Het datagebruik schiet omhoog
  • Apps crashen vaker dan normaal
  • De telefoonrekening van je mobiel abonnement is onverklaarbaar veel hoger dan anders
  • Je batterij gaat sneller leeg
  • Je telefoon is warmer dan normaal

Wat zijn de gevaren van een virus? En hoe kun je een virus verwijderen?

Met malware of een virus op je telefoon werkt hij waarschijnlijk minder goed dan normaal. Het grootste gevaar zit hem in jouw gegevens. Digitale criminelen kunnen mogelijk bij jouw persoonlijke gegevens komen. Zo kan iemand jouw telefoon overnemen en vanuit jouw naam geld vragen bij vrienden en familie. Het is dus belangrijk om het probleem op te lossen. Met de bovenstaande apps kun je het virus verwijderen van je iPhone of Android telefoon. Maar soms is het probleem groter. Dan zit er niks anders op dan een harde reset van je iPhone of Android telefoon te doorlopen. Lees hier hoe je je telefoon leegmaakt. Zo verwijder je alle bestanden van je telefoon en verwijder je malware.

Hoe kun je virussen op je telefoon voorkomen?

Met virusscanners voorkom je dat malware op je telefoon komt. En als het dan wel gebeurt, dan helpen ze je met een virus op je telefoon te verwijderen. Daarnaast is aan te raden om apps alleen uit de Apple App Store en Google Play Store te downloaden. Krijg je linkjes via WhatsApp binnen? Kijk dan altijd goed hoe het bericht wordt gestuurd en hoe de link er uitziet. Een afgekorte link kan duiden op een malafide link. Let tot slot ook met openbare wifi-netwerken, die onbeveiligd zijn.

Deel dit artikel