T-Mobile blog Founders blog
virus op telefoon
Overzicht Innovatie

Virus op je telefoon? Zo herken én verwijder je het

24-11-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
24-11-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Denk je een virus op je telefoon te hebben? Dat is niet onmogelijk. Op je telefoon kan namelijk malware komen te staan en dat is niet zonder gevaar. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen. Hoe? Met onze tips. Aan de slag!

Geen virussen op je telefoon, wel malware

Wat virussen voor een computer zijn, is malware voor je telefoon. Of je nu een iPhone of Samsung hebt. Virussen zijn programma’s die je apparaat beschadigen. Virussen voor telefoons zijn er eigenlijk niet. Wel is er malware. Dit zit verpakt in een app die gegevens van je buitmaakt en deze doorstuurt naar digitale criminelen.

Vooral met Android opletten geblazen, waarom?

De kans is groter dat er een virus op een Android telefoon komt dan op een iPhone. Hoe dat kan? Het besturingssysteem van de iPhone, iOS, is veel meer gesloten. Het helpt al dat je alleen apps uit de App Store kunt downloaden. Die zijn door Apple vooraf grondig gecontroleerd. Ook is iOS zo ontworpen dat apps niet of nauwelijks met elkaar kunnen communiceren. Zo verspreidt een virus zich veel lastiger.

Android is als besturingssysteem veel opener. Je kunt zelf apps installeren die niet uit de Google Play Store – en dus grondig zijn gecheckt – komen. Daarom zijn Android apparaten gevoeliger voor bijvoorbeeld phishing. Zo gaan er sms’jes rond dat je zogenaamd een pakketje krijgt en dat je een app moet downloaden om de bestelling te volgen. Trap daar niet in, want in zo’n app zit malware.

De gevaren van een virus op je telefoon

Malware kan op je telefoon veel schade bij je veroorzaken. Zo kan het persoonlijke informatie van je doorsturen naar digitale criminelen, zoals je foto’s, contactgegevens en wachtwoorden. Op die manier kan iemand met je inloggegevens op jouw naam producten ergens kopen, om maar een voorbeeld te noemen.

Andere vormen van malware zijn er ook. Zo heb je adware, dat zorgt dat je ongewenste advertenties te zien krijgt. En dan is er ook nog ransomware. Daarbij gijzelen hackers je apparaat. Je krijgt pas weer toegang nadat je losgeld hebt betaald.

virus op telefoon herkennen

Hoe merk je dat er een virus op je telefoon staat?

Je kunt natuurlijk niet aan je telefoon ruiken dat er een virus op staat. Wel kun je het op verschillende manieren merken. Al hangt dit ook af van het type malware. Gebruik je opeens veel meer data van je telefoonabonnement dan anders, terwijl je je telefoon niet anders gebruikt? Mogelijk komt dit door malware die gegevens doorstuurt.

Andere voorbeelden zijn er ook. Bijvoorbeeld wanneer je telefoon je allerlei advertenties toont. Op de meest willekeurige momenten. In dat geval staat er mogelijk adware op je telefoon. Een batterij die sneller leeg gaat is ook een indicatie. Net als een telefoon die veel heter wordt dan anders.

Malware op je telefoon opsporen

Werkt je telefoon niet goed of denk je dat er een virus op staat? Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma’s. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen. Die kan de app dan meteen voor je verwijderen. Op die manier kun je je telefoon schoonmaken en is hij weer vrij van malafide virussen, programma’s en scripts.

Virus op mijn telefoon, en nu?

Wanneer een antivirus-app de malware niet voor je kan verwijderen, kun je zelf alsnog actie ondernemen. Zorg altijd dat de nieuwste versie van het besturingssysteem op je telefoon staat. Die bevat de laatste beveiligings-updates. Hoe haal je een virus van je mobiel? Verwijder apps die verdacht overkomen. Zet je telefoon terug naar de fabrieksinstellingen om alle persoonlijke informatie van je telefoon te halen. Hier zit ook de malware tussen. Lees hier hoe je telefoon leegmaken werkt. Maak vooraf wel een back-up van je persoonlijke gegevens voor je deze kritieke maatregel neemt.

Voorkomen dat malware of een virus op je telefoon komt

Voorkomen is beter dan genezen. Door goed op te letten verklein je de kans dat er schadelijke rommel op je telefoon komt. Download bijvoorbeeld geen apps van buiten de app store die op je telefoon staat. Deze apps zijn niet uitvoerig gecheckt door Google of Apple op kwetsbaarheden. Dit verkleint de kans flink dat er een virus op je telefoon komt.

Andere tip: kijk uit met openbare wifi-netwerken. Die zijn onbeveiligd. Ga via dit soort netwerken bijvoorbeeld niet internetbankieren of andere persoonlijke zaken doen.

Deel dit artikel