Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Vliegen met drones? Dit is wat u moet weten

30-03-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
30-03-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Amazon levert zijn pakketjes in de nabije toekomst met drones. Shell gebruikt deze onbemande luchtvaartuigen om moeilijk bereikbare energiecentrales te inspecteren. Kortom: er zijn volop mogelijkheden om drones in te zetten voor zakelijk gebruik. Hiervoor moet een bedrijf wel verschillende stappen doorlopen.

Een drone wordt ook wel een RPAS (Remotely Piloted Aircraft System) genoemd. De naam verraadt het al: drones worden bijna gezien als vliegtuigen of luchtvaartuigen. Voor het zakelijk gebruik van drones geldt een aantal strenge eisen, net zoals bij andere luchtvaartuigen het geval is. We zetten op een rijtje welke stappen u dient te doorlopen.

 1. Zorg voor een gecertificeerde dronepiloot

Ten eerste moet de dronepiloot een licensie behalen: de RPA-L (Remotely Piloted Aircraft-License). Om in aanmerking te komen voor dit brevet dient de piloot:

 • een theorie-examen en praktijkopleiding te volgen;
 • in het bezit te zijn van bevoegdheidverklaringen, zoals VLOS, (Visual Line of Sight) of BVLOS (Beyond Visual Line of Sight);
 • in het bezit te zijn van een medische verklaring, afgegeven door een keuringsinstantie.
 1. Regel een vergunning voor het toestel

Met alleen een gecertificeerde dronepiloot ben je er nog niet. Ook het toestel zelf heeft een vergunning nodig.  Zo moet je kunnen aantonen dat de drone luchtwaardig is met het S-BVL (Speciaal Bewijs van Luchtwaardigheid). Dit betekent dat de drone moet voldoen aan eisen aangaande ontwerp- en productieproces. Echter: drones worden doorgaans door fabrikanten gemaakt, die deze strenge eisen niet handhaven. Daarom zal in de praktijk elke drone individueel beoordeeld worden. Zo inspecteert de Nederlandse Lucht en Ruimtevaartcentrum:

 • de motor;
 • de energievoorziening;
 • de elektronica;
 • het gedrag van de drone tijdens de vlucht.

Het uitvoeren van de technische beoordeling kost minimaal 2.200 euro.

02022016 © Thierry Schut Fotografie den haag, waldorpstraat 60, t-mobile, Cliff Sullivan; drone specialist bij T-Mobile, T-Mobile iov Procomm / Romy Groeneveld

© Thierry Schut Fotografie

 1. Vraag een certificaat aan

Als bedrijf moet je in het bezit zijn van een ROC (RPAS operator certificate). Deze wordt verstrekt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit certificaat krijgt een bedrijf als hij onder andere:

 • in het bezit is van bevoegde dronepiloten;
 • in het bezit is van een drone met S-BVL;
 • in het bezit is van een WA-verzekering;
 • 24-uur voorafgaand aan een vlucht melding maakt aan minister en burgemeester.

De aanvraag van een ROC kost 1856 euro.

En dan, vliegen?
Bijna. Als een bedrijf bovenstaande stappen volgt, mag het de drone inzetten. Wel zijn er nog wat regels om rekening mee te houden. Zo mag de drone niet hoger komen dan 120 meter. Vanuit veiligheidsoverwegingen moet een drone minimaal 150 meter afstand houden van mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing of wegen met een aangegeven snelheid van 80 kilometer of meer.

 

Deel dit artikel