T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

Vliegtuigmodus
Overzicht Mobiel

Zo activeer je de vliegtuigmodus op je telefoon

03-10-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-10-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Elke telefoon heeft ’m: de vliegtuigstand. Eentje die je nog altijd moet activeren wanneer je vliegt. Maar ook op andere momenten is deze vliegtuigstand handig om te gebruiken. Wanneer? Lees snel verder!

Wat is de vliegtuigstand?

De vliegtuigmodus is een instelling waarmee je een aantal communicatiemiddelen uitschakelt. Zo maakt hij geen verbinding meer met het mobiele netwerk. Op die manier mag je je telefoon gebruiken in het vliegtuig en kun je hem offline blijven gebruiken.

Vliegtuigmodus 2

Hoe zet je de vliegtuigmodus aan?

Wil je de vliegtuigmodus van je telefoon aanzetten? Zo doe je dat op je iPhone of je Android telefoon.

Op iPhone

  • Ga naar de ‘Instellingen’ app.
  • Schuif ‘Vliegtuigmodus’ de slider van links naar rechts.
  • Is de slider groen? Dan staat de vliegtuigmodus aan.

Op Android

  • Ga naar het instellingenmenu.
  • Druk op ‘Netwerk & internet’.
  • Zet daar de ‘Vliegtuigmodus’ aan.

Wat verandert als je de vliegtuigmodus inschakelt?

Wanneer je de vliegtuigmodus activeert, gaan alle verbindingen uit. Je telefoon maakt geen verbinding meer met het telefoonnetwerk. Ook wifi en Bluetooth gaan uit, maar die kun je later weer inschakelen zonder dat je telefoon uit de vliegtuigmodus gaat. Handig wanneer je in het vliegtuig de vliegtuigstand moet activeren en de vlucht wifi aanbiedt.

Waarom is de modus er?

Een smartphone zendt constant radiosignalen uit. Zo heeft hij verbinding met het netwerk. Dat levert verstoringen op, ook wel electromagnetic interference (EMI) genoemd. Deze kunnen de communicatie tussen de piloten in het vliegtuig en de luchtverkeersleiding verstoren. Daarom hebben telefoons een vliegtuigmodus. Daarmee kun je de telefoon blijven gebruiken, zonder dat hij verstorend werkt.

Wat kun je nog wel?

Na het activeren van de vliegtuigmodus is het mogelijk om wifi en Bluetooth weer aan te zetten. Bellen kan niet, maar met een wifi-verbinding in het vliegtuig is appen wel mogelijk. Ook kun je spellen spelen, foto’s maken en bekijken, je E-book lezen en muziek luisteren. Doe je dat via een streamingdienst als Spotify, dan doe is het slim om voorafgaand aan de reis nummers te downloaden.

Wat is het verschil met de ‘Niet Storen’ modus?

Tegenwoordig hebben veel smartphones ook een ‘Niet Storen’ modus. Deze heeft op sommige vlakken hetzelfde effect als de vliegtuigmodus – je wordt niet meer gestoord – maar werkt anders. Met ‘Niet storen’ maakt je telefoon nog wél verbinding met het netwerk. Je krijgt alleen geen meldingen van berichten die binnenkomen of telefoontjes aan jou gericht. Bij het activeren van de vliegtuigmodus krijg je niks binnen. Die volgen dan later wanneer je het weer uitzet en verbinding maakt.

Voordelen van de vliegtuigmodus

De vliegtuigmodus gebruik je vooral als je in het vliegtuig zit. Maar deze vliegtuigstand heeft ook andere voordelen. Dit is wanneer je hem goed kan gebruiken.

Je wil geen data gebruiken

Ben je in het buitenland? Zeker buiten de EU is de vliegtuigmodus handig. Je kunt dan niet data uit je bundel verbruiken. Met de vliegtuigmodus weet je zeker dat je telefoon geen verbinding maakt het met het mobiele netwerk. Zo verbruik je geen data zonder dat je het doorhebt. Heb je per ongeluk toch data gebruikt en zit je buiten je bundel? Je kunt altijd data bijkopen.

Je batterij is bijna leeg

Is je telefoon bijna leeg? En heb je hem later toch écht even nodig? Hem volledig uitzetten helpt dan. Gaat dat je iets te ver? Dan is ook de vliegtuigstand een handige optie. Door alle verbindingen uit te schakelen, hoeft de telefoon minder hard te werken. Zo gaat de batterij minder snel leeg. Ook gaat het opladen dan een stuk sneller.

De verbinding met het netwerk is slecht

Soms komt het voor dat de verbinding met het netwerk niet helemaal in orde is. Bijvoorbeeld na een storing. Zet dan je telefoon een paar minuten in de vliegtuigmodus en deactiveer hem. Je telefoon zoekt dan opnieuw verbinding en kan het probleem met de storing zo verhelpen.

Deel dit artikel