Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Voor het eerst rijdt een volledig elektrische auto de Dakar Rally uit

18-01-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
18-01-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een bijzondere gebeurtenis dit jaar tijdens de Dakar Rally. Voor het eerst in de geschiedenis heeft een volledig elektrische auto de finish van de woestijnrace gehaald. Dat is bijzonder, want het bereik van de auto is met een volle accu slechts 250 kilometer.

Daardoor moet de batterij elke keer als hij leeg is opnieuw worden opgeladen, vertelt de ontwerper van de auto tegen RTL GP. Dat kost doorgaans een uur, waardoor het team dus elke keer automatisch een uur kwijt is. Dat valt mee, zegt de ontwerper tegen RTL: “Het is niet zoveel. Geen probleem.”

Voor het opladen gebruikt de auto een dieselaggregaat. Die heeft 20 liter diesel nodig om de accu volledig op te kunnen laden. De auto is daardoor volgens de ontwerper drie keer zuiniger dan andere auto’s, 60 liter diesel nodig hebben om dezelfde afstand te rijden.

De Dakar Rally wordt gezien als de zwaarste woestijnrally ter wereld. Het parcours loopt door onherbergzaam gebied in Argentinië, Paraguay en Bolivia. Ongeveer 30 procent van de teams heeft dit jaar de finish niet bereikt. Dit jaar waren het uiteindelijk 227 teams die de eindstreep wel gehaald.

De hoogste positie van een Nederlander werd dit jaar overigens behaald door het team van Gerard de Rooy. In het eindklassement van trucks kwam hij uiteindelijk op de derde plek terecht.

Deel dit artikel