Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Innovatie

Veilig Verkeer Nederland wil je smartphone blokkeren in je auto

14-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
14-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Veilig Verkeer Nederland wil je smartphone blokkeren als je achter het stuur zit in de auto. Dat schrijft NU.nl op basis van een brief die de organisatie stuurde naar de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu. VVN vindt dat de huidige maatregelen niet streng genoeg zijn om ongevallen door smartphonegebruik te voorkomen.

Zodra je snelheid boven de 30 km/u gaat, moet het volgens VVN onmogelijk worden om je smartphone te gebruiken. Het wil dat de politiek maatregelen neemt om dat bijvoorbeeld in de wet vast te leggen. De organisatie zegt wel dat daarbij rekening gehouden moet worden met mensen die zich snel verplaatsen, maar geen voertuig besturen, zoals bijrijders of mensen die met het openbaar vervoer reizen.

Ook voor smartphones die gebruikt worden als navigatiesysteem moet een uitzondering worden gemaakt. Dat betekent dat het vastleggen van deze ontwikkeling ook technisch gezien nog een uitdaging kan worden. Ook op het gebied van privacy zou dit nog wel eens voor problemen kunnen zorgen: smartphones maken namelijk gebruik van locatiegegevens om je snelheid te berekenen.

In april maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat er vorig jaar weer meer personen in het verkeer zijn overleden. Volgens Veilig Verkeer Nederland heeft dat onder andere te maken met het smartphonegebruik in de auto. Hoeveel ongevallen er precies plaatsvinden door het gebruik van smartphones in het verkeer is niet bekend, omdat die cijfers niet worden bijgehouden.

Deel dit artikel