T-Mobile blog Founders blog
wachtwoordmanager tips
Overzicht Innovatie

Veilig online met een wachtwoordmanager

13-05-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
13-05-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Nooit meer je wachtwoord vergeten? Het kan met een wachtwoordmanager. Met zo’n programma staat het juiste wachtwoord altijd in de startblokken. Maar dat is niet het enige voordeel van zo’n ‘password manager’…

Wat is een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager is een programma dat wachtwoorden voor jou onthoudt. Tijdens het inloggen op een onlineaccount vult het jouw gebruikersnaam en wachtwoord automatisch in. Zo vergeet je nooit meer je wachtwoord, want deze zijn allemaal opgeslagen in een digitale kluis. Hier heb alleen jij toegang tot.

Daarom is een wachtwoordmanager belangrijk

Ook jij hebt ongetwijfeld veel verschillende onlineaccounts. Van Facebook, Instagram en Gmail tot Dropbox, DigiD, webwinkels en My T-Mobile. Deze beveilig je stuk voor stuk met een gebruikersnaam en wachtwoord.

Nu denk je misschien: ik gebruik hetzelfde wachtwoord en dat kan ik prima onthouden.

Dat is zeer onverstandig. Gebruik een wachtwoord nooit twee keer. Wanneer het uitlekt of iemand het raadt, heeft diegene meteen toegang tot al je onlineaccounts. Gebruik voor elk onlineaccount een uniek wachtwoord om dat risico uit te sluiten. De wachtwoordmanager onthoudt deze allemaal voor je.

Hoe werkt een wachtwoordmanager?

Een wachtwoordmanager kun je op verschillende apparaten gebruiken. Als app op je telefoon, maar ook als extensie in je webbrowser. Wanneer je ergens moet inloggen, vult de wachtwoordmanager je gegevens automatisch voor je in.

Deze gegevens haalt het programma uit de online kluis waar alleen jij toegang tot hebt. Om die reden maak je voor een wachtwoordmanager altijd een account aan. Dit beveilig je met een wachtwoord en als het kan ook met tweestapsverificatie. Dat is aan te raden. Naast een wachtwoord is dan ook een beveiligingscode nodig om in te loggen in de wachtwoordmanager. Zo krijgt iemand met het alleen het wachtwoord van de kluis geen toegang tot jouw wachtwoorden.

Bitwarden: een goede gratis wachtwoordmanager

Er zijn een heleboel wachtwoordmanagers. De meeste zijn betaald, zoals 1Password en Dashlane. Een goede gratis wachtwoordmanager is Bitwarden. Van dit programma is de software open source, wat betekent dat iedereen kan controleren of het goed is gebouwd. Externe experts van digitale beveiliging bevestigen ook dat het programma heel veilig is.

Bitwarden slaat je wachtwoorden, net als veel andere password managers, versleuteld op in je digitale kluis. Bij een hack heeft de dief dan wel je wachtwoorden in handen, maar kan hij ze alleen niet zien.

Het mooie aan Bitwarden is dat je het op je telefoon kunt gebruiken, maar ook op je computer. Zowel als extensie als programma. Het heeft tweestapsverificatie als extra beveiligingslaag en een wachtwoordgenerator. Daarmee genereer je met een druk op de knop een veilig wachtwoord voor een onlineaccount. Dit maakt Bitwarden heel compleet als wachtwoordmanager. De gratis versie heeft vrijwel geen beperkingen, is goed beveiligd en makkelijk te gebruiken.

App image
Bitwarden – Wachtwoordbeheer
Rating starRating starRating starRating starRating star

Bitwarden is een login- en wachtwoordbeheerder waardoor u online veilig blijft.

Download deze app hier

Na installatie? Wachtwoorden aanpassen!

Heb je een wachtwoordmanager geïnstalleerd? Goed bezig. Zo zijn al je wachtwoorden op een plek en vergeet je ze niet meer. Je werk zit er alleen nog niet op. Dit is het moment om wachtwoorden van onlineaccounts aan te passen wanneer je hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts gebruikt. Deze wachtwoorden genereer je makkelijk in je password manager, die ze ook meteen voor je onthoudt. Zo zijn al je onlineaccounts meteen een stuk beter beveiligd!

Deel dit artikel