T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

wat is een access point
Overzicht Thuis

Wat is een access point en wat zijn de voor- en nadelen?

13-06-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
13-06-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Heb je thuis supersnel Glasvezel internet? Daar heb je pas wat aan als je internetverbinding goed is. Je kunt op verschillende manieren voor goed internet zorgen. Eentje daarvan is met een access point. Wat is een access point, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? In dit blog kom je het allemaal te weten.

Wat is een access point?

Een access point is een apparaat dat je via een internetkabel aansluit op je wifi-modem. Je installeert het vervolgens op een plek waar je huidige wifi-verbinding geen of minder bereik heeft. Daarna kun je via het aparte wifi-netwerk van het access point wél supersnel internetten op deze plek.

Hoe werkt het?

Een access point werkt als volgt:

  • Je plaatst het access point op een plek in huis waar je geen of een slechte verbinding hebt.
  • Vervolgens trek je een kabel van je router naar het access point.
  • Je stelt het access point in en voila: je hebt een tweede wifi-netwerk thuis.

De voor- en nadelen van een access point

Een access point heeft zowel voor- als nadelen. Welke dit zijn? We zetten ze voor je op een rij!

Voordeel: écht overal in huis snel en vooral stabiel internet

Met een access point heb je overal in huis van snel en stabiel internet. Of je nu achterin in een hoek zit, in de badkamer of waar dan ook, je kunt zonder haperingen werken of van je favoriete serie of film genieten.

wat is een access point voordelen

Nadeel: kabel trekken

Voor het plaatsen van een access point moet je een kabel trekken. Dit doe je vaak met twee personen, waarbij de een aan de invoerkant werkt en de ander aan de kant waar de kabel uit de buis komt. Het is een klusje dat heel precies moet gebeuren, omdat er anders knikken in de kabel ontstaan. Dit kost tijd en is niet de meest fijne klus. Je wil de kabel immers ook waarschijnlijk nog netjes wegwerken.

Nadeel: kost tijd en geld

Een access point kost geld. Ook heb je een lange internetkabel die je misschien nog niet in huis hebt. Het installeren van het access point is in principe zo gebeurd, maar het trekken en wegwerken van de kabel kost misschien meer tijd.

Onhandig: meerdere wifi-netwerken

Een access point is handig, omdat je zo supersnel internet hebt op de plek waar je wifi-modem minder goed bereik heeft. Het onhandige is alleen dat het een ander wifi-netwerk is dan dat van je wifi-modem. Het kan gebeuren dat je dichtbij het access point toch nog bent verbonden met je wifi-modem. Je moet dan handmatig overschakelen

Nóg beter alternatief: een mesh-netwerk!

Een mesh-netwerk is draadloos internet voor thuis of op kantoor. Het is een verzameling draadloze wifi-modems. Deze vormen samen één wifi-netwerk. Je plaatst de modems op diverse plekken in huis, zodat je overal snel en stabiel internet hebt. En dat zonder internetkabels te hoeven trekken. Met een mesh-netwerk heb je alle voordelen van een access point zonder de nadelen. Dit is dan ook dé manier om overal in huis alles uit de voordelen van Glasvezel te halen. Het is een optimale verbinding om de hoge snelheid en bandbreedte van dit type internet te benutten.

Het mooie aan een mesh-netwerk is dat je het makkelijk installeert. Ook als je niet handig bent met dit soort technische dingen. Je kunt het bovendien makkelijk lenen van T-Mobile. Met Wifi Plus heb je al een supersnel en stabiel mesh-netwerk voor maar € 2,50 per maand. De makkelijkste en beste wifi versterker die je de eerste maand zelfs gratis kunt uittesten!

Deel dit artikel