T-Mobile blog Founders blog
wat is een smartwatch
Overzicht Entertainment

Wat is een smartwatch en wat kun je ermee?

29-07-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
29-07-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je ziet het steeds vaker: een gave, slimme smartwatch om de pols. Ook wel een wearable genoemd: een soort draagbare computer. En zo werkt het in de praktijk ook bijna. Mailtjes, belletjes of agendaverzoeken komen op ieder moment van de dag binnen via je horloge. Maar wat is een smartwatch eigenlijk? En van welke handige mogelijkheden geniet je nog meer?

In dit artikel leggen we je uit wat een smartwatch is en welke gave functionaliteiten een smartwatch heeft anno 2022. Word je enthousiast en is een smartwatch iets voor jou? Dat weet je na het lezen van dit artikel.

wat is een smartwatch types

Wat is een smartwatch?

Als je smartwatch vertaalt, krijg je ‘slimme horloge’. Die vertaling komt aardig in de buurt. Want een smartwatch is niet zomaar een horloge. Een smartwatch maakt tegenwoordig heb je smartwatches in verschillende kleuren, vormen en maten. Je bedient je smartwatch via het touchscreen.

Wat maakt een smartwatch slim?

Een slimme horloge dus. Maar wat maakt een horloge slim? Het antwoord is het besturingssysteem in het horloge. Je koppelt je smartwatch aan je mobiele telefoon. Hiermee maakt een smartwatch verschillende toepassingen mogelijk. Denk aan bellen, meldingen bekijken, whatsappen of je locatie bijhouden. Superhandig bij een wandeling, als je je work out op wil slaan of als je een mooie route nog een keer wil fietsen.

De mogelijkheden van een smartwatch

Een smartwatch barst van de slimme functies. Ieder moment van de dag word je op de hoogte gehouden met binnenkomende meldingen. Zelfs muziek luisteren, navigeren of je hartslag en gezondheid meten is ook mogelijk. Waar je horloge allemaal niet goed voor is.

Meldingen bekijken

Ontvang je graag alle meldingen van je mobiele telefoon ook op je smartwatch? Stel dit dan in. Liever niet alle meldingen ontvangen? Dat kan ook. Je stelt je voorkeuren heel makkelijk zelf in. Zie een smartwatch als een verlengstuk van je mobiele telefoon.

Muziek luisteren

Op ieder moment je favoriete muziek bij de hand? Het kan echt: luister je muziek via je smartwatch. Vrees niet voor een volle horloge, want meestal heeft een smartwatch extra opslagruimte. Spotify er dus lekker op los. Koppel via Bluetooth je draadloze oortjes aan je smartwatch en go! Ideaal tijdens je rondje hardlopen of fietsen.

Navigeren

Navigeren op een smartwatch is echt een uitvinding. Download Google Maps, Galileo of een andere app en verdwalen is verleden tijd. Met GPS zie je precies waar je bent. Ook kijk je later heel makkelijk terug welke route je hebt afgelegd. Dat is dus extra leuk bij avonturen in de bergen, tijdens je wintersport of zelfs bij onderwatersport. Batterij besparen tijdens het navigeren? Schakel de expeditie modus in of download offline kaarten.

Chatten

Ken je de spraakfunctie op je mobiele telefoon? Zo werkt het chatten op je smartwatch ook. Spreek je boodschap in en je smartwatch zet dit direct om in tekst. Overigens is typen op een smartwatch ook mogelijk.

Bellen

Bellen is (nog) niet mogelijk op iedere smartwatch. Bevat je horloge een microfoon en luidspreker? Dan kan het wel. Koppel wel weer je draadloze oortjes. Dat maakt het bellen eenvoudiger.

Hartslag en gezondheid meten

Het tracken, opslaan én verbeteren van je gezondheid maakt een smartwatch in vele gevallen populair. En dan hebben we het niet alleen over je slaap of hartslag. Voor bijna iedere sport is wel een app bedacht om je prestaties bij te houden. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn de bekende sporten, maar het kan veel gekker. Ben je een fervent skiër, surfer, zeiler of zelfs parachutespringer? Ook met deze sporten houd je de resultaten van je sportieve activiteit bij.

Kun je een smartwatch zonder telefoon gebruiken?

Waar eerst de smartwatch onlosmakelijk verbonden was met je mobiele telefoon, is dat nu niet altijd meer het geval. Je gebruikt steeds meer smartwatches ook zonder mobiele telefoon. Met T-Mobile Multisim in combinatie met de Apple Watch Watch Series 7 Celullar of de Samsung Watch 4 ben je dus óók bereikbaar als je je mobiele telefoon thuislaat.

Hoe werkt een smartwatch dan zonder mobiele telefoon? Met Multisim blijf je bereikbaar, omdat je een tweede sim hebt voor je smartwatch. Deze tweede sim is een kopie van je simkaart in je mobiele telefoon. Zo blijf je verbonden met het mobiele netwerk in de omgeving. Je mobiele telefoon vergeten is nooit meer ramp op deze manier. Om van Multisim gebruik te maken heb je geen bijzonder telefoonabonnement nodig. Een standaard mobiel abonnement of Sim Only werkt ook.

Word je blij van deze slimme horloges? Bekijk hier al onze smartwatches.

Deel dit artikel