T-Mobile blog Founders blog
wat is ethernet
Overzicht Thuis

Wat is ethernet? En waarom is het (soms) beter dan wifi?

18-08-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
18-08-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Veel apparaten in huis verbind je via wifi. Makkelijk, want dat scheelt een boel kabels trekken. Toch kun je sommige apparaten met een ethernetkabel verbinden. Wat is ethernet en wanneer is het handig om ervoor te kiezen? Je leest het in dit blog.

Wat is ethernet?

Ethernet is een internetverbinding via de kabel. Zo is een apparaat direct verbonden met de router. Aan de achterkant van de pc, spelcomputer of televisie zit een poort waar je de kabel in plugt. Zo is dit apparaat direct online zonder dat je iets hoeft in te stellen.

wat is ethernet 2022

De voordelen van ethernet

De meeste apparaten met een ethernetaansluiting, kun je ook met wifi verbinden. Wat is het voordeel van ethernet? Dit zijn drie redenen om een kabel te verkiezen boven een draadloze verbinding.

Sneller en stabieler dan wifi

Het grote voordeel van ethernet ten opzichte van wifi is de snelheid. Het is onmogelijk om een wifi-netwerk te maken dat sneller is dan internet via de kabel. Heb je Glasvezel in huis? Dan haal je via de kabel echt de allerhoogste snelheden. Bovendien is je internet constant snel. Door de directe verbinding heb je geen vertraging die ontstaat door andere apparaten die wifi gebruiken.

Makkelijk in te stellen

Bij een internetverbinding met wifi moet je elke keer op een nieuw apparaat je inloggegevens invullen. Dat is bij ethernet niet nodig. Je plugt de kabel erin en voilà: je geniet van razendsnel internet.

Extra veilig

Ook op het gebied van veiligheid is ethernet de betere keuze. Iedereen kan verbinding maken met wifi. Zeker als er geen wachtwoord is ingesteld. Met een kabel is die externe verbinding er niet. Daardoor ben je net iets veiliger.

Ideale apparaten voor ethernet

Een telefoon verbind je natuurlijk niet met ethernet. Die heeft geen ethernetpoort en ligt ook niet altijd op een vaste plek. Welke apparaten zijn dan wel ideaal voor ethernet?

  • Desktop: Je vaste computer. Om op te werken of games te spelen. Met een vaste ethernetverbinding download je razendsnel en hapert je internet geen moment.
  • Spelcomputer: Speel je games online? Ook dan is een ethernetverbinding de beste keuze. Deze verbinding is simpelweg het meest stabiel.
  • Access point: Heb je niet overal goede wifi? Gebruik een access point! Trek een ethernetkabel van de router naar dit apparaat. Dan heb je via de nieuwe verbinding op zolder wel goede wifi.

Ethernet op zolder zonder kabels te trekken

Je weet nu wat ethernet is. Zie je het niet zitten om een kabel naar zolder te trekken? Gebruik Wifi Plus of een powerline adapter. Dat is internet via het stopcontact. Deze versterkt het draadloze signaal, waardoor je op meer plekken in huis ook een goede draadloze verbinding hebt.

Wifi én ethernet: altijd slim

Het is slim om sommige apparaten met ethernet aan te sluiten en anderen met wifi. Een apparaat met een vaste plek heeft het meest aan ethernet. Dat is dan sneller en stabieler. Bovendien heeft wifi een maximumcapaciteit. Hoe meer apparaten tegelijkertijd wifi gebruiken, hoe drukker je router het heeft. Dat heeft invloed op de internetsnelheid. De nieuwste wifi 6 technologie biedt veel verbetering, maar door apparaten via een kabel te verbinden verdeel je het beter. En zo haal je het maximale uit je internetverbinding.

Deel dit artikel