Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Wat is glasvezel internet?

19-05-2019 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
19-05-2019 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

In steeds meer gemeentes wordt tegenwoordig glasvezel internet aangelegd. T-Mobile begon onlangs met de uitrol van glasvezel in Den Haag. Maar wat is glasvezelinternet precies? En waarom hebben we het nodig?

Wat is glasvezel internet?

Het Nederlandse glasvezelnetwerk bestaat uit kabels die in de grond worden getrokken. In deze kabels zitten zogenaamde ‘glasvezels’. Dit zijn draden van een speciaal soort glas die zo dun zijn als een haartje. Via glasvezel kunnen onder meer een tv-signaal, (internet)data en reguliere telefoongesprekken doorgegeven worden.

Groot voordeel van deze technologie is dat het vele malen sneller is dan andere netwerkverbindingen, omdat de data verstuurd wordt via laserlicht.

Wat kun je met glasvezel internet?

Glasvezel biedt een totaaloplossing voor je tv-, internet- en telefonie-aansluiting. Een glasvezelverbinding kan snelheden aan tot wel 1Gbit/s. Dat is nog vele malen sneller dan bestaande netwerkverbindingen zoals 4G, DSL of via de kabel. Ook bijzonder is het gegeven dat je upload-snelheid met glasvezel net zo snel kan zijn als je download-snelheid. Dit is ideaal voor zowel bedrijven en ZZP’ers die in de cloud werken, als fanatieke (online) gamers bij wie reactievermogen cruciaal is.

De afgelopen jaren zijn we met z’n alleen steeds meer data gaan gebruiken. Dat komt omdat veel mensen nu digitale televisie kijken in plaats van analoog. Daarnaast zijn streamingdiensten als Netflix, Videoland, YouTube, Deezer en Spotify steeds populairder geworden. Vaak worden deze diensten door meerdere gezinsleden tegelijk gebruikt. Tel daar bij op dat beeld- en audioresolutie tegenwoordig een veel hogere standaard heeft gekregen dan vroeger (4K en zelfs 8K). Dan valt wel na te gaan hoeveel data er tegenwoordig in een gemiddeld huishouden verbruikt wordt.

Glasvezel is dus een belangrijke ontwikkeling willen we al deze diensten in de toekomst zonder haperen kunnen blijven gebruiken. Via glasvezel kijk je beter televisie of online video op al je mobiele devices. Je werkt sneller omdat je bestanden sneller kunt down- en uploaden. Het zorgt voor de perfecte game-ervaring dankzij zijn hogere snelheden. En last but not least: de kwaliteit van je (vaste) telefoongesprekken is van zeer hoge kwaliteit. Glasvezel biedt dus een groot aantal voordelen.

Hoe wordt glasvezel aangesloten?

Glasvezelkabels liggen onder de grond. Om een glasvezelnetwerk aan te leggen vinden dus graafwerkzaamheden plaats waarbij deze kabels getrokken worden. Om jouw huis of bedrijfspand aan te sluiten op glasvezel moet de glasvezelkabel ook door een buitenmuur naar binnen worden geboord. Je kunt zelf aangeven waar dit moet zijn. Deze stap is alleen nodig als je besluit om een glasvezelverbinding af te nemen bij een provider zoals T-Mobile.

Een monteur sluit de glasvezelverbinding vervolgens aan op een zogenaamde FTU, een speciale modem die geschikt is voor de doorgifte van glasvezel internet. Via een T-Mobile Thuis abonnement kun je vervolgens kiezen of je gebruik wilt maken van een alles-in-1-pakket met internet, televisie en bellen, of dat je bijvoorbeeld alleen een internetverbinding nodig hebt. Meer hierover vind je op deze pagina.

Wanneer krijg ik glasvezel?

Op dit moment zijn zo’n 2,7 miljoen adressen in Nederland aangesloten op glasvezel. Onderzoeksbureau Stratix houdt een glaskaart bij waarop je kunt zien waar in Nederland al glasvezel ligt. T-Mobile vindt dat de verglazing van Nederland op dit moment niet snel genoeg gaat. Daarom zijn we nu begonnen met de uitrol van glasvezel in de Haagse wijk Segbroek. Meer over dit project lees je op deze pagina.

Deel dit artikel