Internetten met de snelheid van het licht. Het kan met Glasvezel, het beste en snelste netwerk. De komende jaren sluit T-Mobile samen met partner Open Dutch Fiber minimaal een miljoen woningen aan op Glasvezel van T-Mobile. Maar wat is Glasvezel precies? En wat maakt het zo goed? Na het lezen van dit blog weet je het antwoord.
Wat is Glasvezel?
Glasvezel is een netwerk van kabels die uit glasvezels bestaan. Deze vezels zijn zo dun als een haar en wisselen data uit door middel van knipperende lichtsignalen. Hierdoor internet je via Glasvezel letterlijk met de snelheid van het licht.
De geschiedenis van Glasvezel
Glasvezel vindt zijn oorsprong in 1966. De Chinese wetenschapper Charles Kao ontdekt dat jaar hoe je via een glasvezelkabel data kan versturen en ontvangen door middel van lichtsignalen. De jaren daarop werd deze technologie verder verfijnd, waardoor het steeds beter en stabieler ging werken. In de jaren 90 gingen de eerste glasvezelkabels in Nederland in de grond. Daarmee zijn āwijā dus een echte pionier!
Het Nederlandse glasvezelnetwerk
Inmiddels is het grootste deel van het Nederlandse vaste netwerk van Glasvezel. De hoofdleidingen zijn bijvoorbeeld al āverglaasdā en ook de aftakkingen naar wijkcentrales zijn vrijwel allemaal van Glasvezel. Inmiddels is ook het laatste stukje van de wijkcentrale naar woningen en bedrijven steeds vaker van Glasvezel. De komende vijf jaar komen daar sowieso nog minimaal een miljoen woningen bij. Een grote, maar geweldige klus die we samen met onze partner Open Dutch Fiber gaan uitvoeren.
Zo werkt een glasvezelnetwerk
Ben je aangesloten op Glasvezel? Of wil je het juist graag? Het netwerk werkt heel slim. Via een glasvezelnetwerk verstuur en ontvang je data via lichtsignalen die door glasvezelkabels worden doorgeseind. Net zoals hoe vroeger informatie via morsecode werd doorgepiept, maar dan vele malen sneller.
Gebruik je Glasvezel? Dan is jouw woning via een glasvezelkabel aangesloten op de wijkcentrale, die op zijn beurt weer via glasvezelkabels is aangesloten op de stadscentrale, die weer via glasvezelkabels is aangesloten op de hoofdkabels van het Nederlandse internetnetwerk. In dit blog lees je precies hoe Glasvezel werkt en hoe dit netwerk is opgebouwd.
Glasvezel: een netwerk voor meer dan internet
Steeds meer woningen en bedrijven in Nederland zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk. Ze hebben daarmee internet dat extra snel en stabiel is, want dat zijn twee van de grote voordelen van Glasvezel. Maar wist je dat Glasvezel niet alleen bedoeld is voor internet? Je kunt ook vast bellen en interactieve tv kijken over het glasvezelnetwerk. Kies je voor Glasvezel, dan kies je ook voor het meest duurzame netwerk. Een netwerk dat tot wel zeventien keer minder elektriciteit verbruikt dan andere vaste netwerken. Je leest hier meer over hoe milieuvriendelijk Glasvezel is.
Zo wordt Glasvezel aangesloten
Woningen worden in vijf stappen aangesloten op Glasvezel:
- Stap 1: Open Dutch Fiber trekt glasvezelkabels van de wijkcentrale door naar jouw straat.
- Stap 2: de monteur komt langs om samen met jou de plek te bepalen waar de glasvezelkabel het beste jouw woning in kan komen.
- Stap 3: Open Dutch Fiber schiet de glasvezelkabel van de straat naar de gevel van je woning.
- Stap 4: een monteur sluit de glasvezelkabel binnen aan..
- Stap 5: als je een Glasvezel abonnement hebt afgesloten, zetten we je glasvezelverbinding aan. Hiervoor komt onze monteur bij je langs. Die checkt daarna meteen of je verbinding goed werkt.
Meer weten over hoe het in zijn werk gaat? Lees hier hoe Glasvezel aanleggen in zijn werk gaat.