Populaire zoekopdrachten

wat is glasvezel
Overzicht Thuis

Wat is Glasvezel en wat heb je eraan?

30-04-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
30-04-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Internetten met de snelheid van het licht. Het kan met Glasvezel, het beste en snelste netwerk. De komende jaren sluit T-Mobile een miljoen woningen aan op Glasvezel. Maar wat is Glasvezel precies? En wat maakt het zo goed? Na het lezen van dit blog weet je het antwoord.

Wat is Glasvezel?

Glasvezel is een netwerk van kabels die uit glasvezels bestaan. Deze vezels zijn zo dun als een haar en wisselen data uit door middel van knipperende lichtsignalen. Hierdoor internet je via Glasvezel letterlijk met de snelheid van het licht.

De geschiedenis van Glasvezel

Glasvezel vindt zijn oorsprong in 1966. De Chinese wetenschapper Charles Kao ontdekt dat jaar hoe je via een glasvezelkabel data kan versturen en ontvangen door middel van lichtsignalen. De jaren daarop werd deze technologie verder verfijnd, waardoor het steeds beter en stabieler ging werken. In de jaren 90 gingen de eerste glasvezelkabels in Nederland in de grond. Daarmee zijn ‘wij’ dus een echte pionier!

Het Nederlandse glasvezelnetwerk

Inmiddels is het grootste deel van het Nederlandse vaste netwerk van Glasvezel. De hoofdleidingen zijn bijvoorbeeld al ‘verglaasd’ en ook de aftakkingen naar wijkcentrales zijn vrijwel allemaal van Glasvezel. Inmiddels is ook het laatste stukje van de wijkcentrale naar woningen en bedrijven steeds vaker van Glasvezel. De komende vijf jaar komen daar sowieso nog een miljoen woningen bij. Een grote, maar geweldige klus die wij gaan uitvoeren.

Postcodecheck

Doe onze Glasvezelcheck en je weet binnen 1 minuut of Glasvezel beschikbaar is op jouw adres!

Zo werkt een glasvezelnetwerk

Ben je aangesloten op Glasvezel? Of wil je het juist graag? Het netwerk werkt heel slim. Via een glasvezelnetwerk verstuur en ontvang je data via lichtsignalen die door glasvezelkabels worden doorgeseind. Net zoals hoe vroeger informatie via morsecode werd doorgepiept, maar dan vele malen sneller.

Gebruik je Glasvezel? Dan is jouw woning via een glasvezelkabel aangesloten op de wijkcentrale, die op zijn beurt weer via glasvezelkabels is aangesloten op de stadscentrale, die weer via glasvezelkabels is aangesloten op de hoofdkabels van het Nederlandse internetnetwerk. In dit blog lees je precies hoe Glasvezel werkt en hoe dit netwerk is opgebouwd.

wat is glasvezel t-mobile

Glasvezel: een netwerk voor meer dan internet

Steeds meer woningen en bedrijven in Nederland zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk. Ze hebben daarmee internet dat extra snel en stabiel is, want dat zijn twee van de grote voordelen van Glasvezel. Maar wist je dat Glasvezel niet alleen bedoeld is voor internet? Je kunt ook vast bellen en tv-kijken over het glasvezelnetwerk.

Zo wordt Glasvezel aangesloten

We sluiten woningen in vier stappen aan op Glasvezel:

  • Stap 1: we trekken glasvezelkabels van de wijkcentrale door naar jouw straat.
  • Stap 2: onze monteur komt langs om samen met jou de plek te bepalen waar de glasvezelkabel het beste jouw woning in kan komen.
  • Stap 3: we sluiten je woning aan op Glasvezel.
  • Stap 4: als je een glasvezelabonnement hebt afgesloten, zetten we je glasvezelverbinding aan.

Meer weten over hoe het in zijn werk gaat? Lees hier hoe we Glasvezel aanleggen.

Postcodecheck

Doe onze Glasvezelcheck en je weet binnen 1 minuut of Glasvezel beschikbaar is op jouw adres!

Deel dit artikel