T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

wat is mbps
Overzicht Thuis

Wat is Mbps? Dit moet je erover weten!

12-05-2022 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
12-05-2022 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zoek je een nieuw internetabonnement voor thuis? Dan vliegen de termen je om de oren. Eentje daarvan is Mbps. Wat is Mbps? En waarom is dit belangrijk? En waarom is het iets anders dan MB’s? In dit blog kom je het te weten.

Wat is mbps?

Mbps is de afkorting voor megabit per seconde. Dit geeft aan wat de maximumsnelheid is voor downloaden en uploaden via de internetverbinding bij je thuis of voor mobiel internet op je telefoon.

Wat is het verschil tussen Mbps en MB?

Een MB staat voor megabyte. Dat is iets anders dan een megabit. Megabyte geeft de grootte van een bestand aan. Dat is een technisch verhaal. Een bit is een binair cijfer. Dit is óf een 0, óf een 1. Een byte bestaat uit 8 bits en dit is de kleinst mogelijke informatiehoeveelheid. Software werkt met bytes, de kleinste informatiehoeveelheden. Hiermee geef je bijvoorbeeld de grootte van bestanden en opslagruimte aan.

wat is mbps glasvezel

Waarom meten we internetsnelheden in Mbps?

Data wordt verzonden per bytes. Oftewel: per nulletje en eentje. Daarom wordt je internetsnelheid gemeten in Mbps en niet in MB’s.

Mbps omrekenen naar MB’s? Dit lijstje helpt je!

Wil je Mbits omrekenen naar Mb? 1 MB is 8 Mbit. Deel de hoeveelheid Mbit door 8 en je weet hoeveel MB het is. Omgekeerd kan ook. Vermenigvuldig een MB met 8 en je weet hoeveel Mbit het is.

De overtreffende trap van Mbps: Gbps!

Mbps is één van de mogelijkheden om het aantal bits per seconde te weten te komen. De overtreffende trap? Gbps! Het aantal gigabit per seconde. 1 Gbit is 1000 Mbps. Alleen met Glasvezel kun je een abonnement nemen waarvan de snelheid maximaal 1 Gbit/s is.

Glasvezel heeft niet alleen de snelheid van het licht, maar is ook een milieuvriendelijk netwerk. Dat is een van de voordelen van Glasvezel. Meer weten over dit netwerk van de toekomst? Lees hier hoe Glasvezel werkt.

Postcodecheck

Binnen 1 minuut weten hoeveel Mbps op je adres beschikbaar is? Het kan met de postcodecheck.

Deel dit artikel