T-Mobile blog Founders blog
Wat is telegram
Overzicht Mobiel

Wat is Telegram? Alles wat je moet weten

18-01-2023 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
18-01-2023 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Telegram wordt weleens genoemd als een alternatief voor WhatsApp. Maar wat is Telegram? Wat zijn de voordelen? En waar moet je rekening mee houden? Lees snel verder.

Wat is telegram

Wat is Telegram?

Telegram is net als WhatsApp een app waarmee je berichten verstuurt. De app is beschikbaar op de iPhone en voor Android telefoons, zoals de Samsung Galaxy S22.

De app werd in 2013 gelanceerd door de broers Nikolaj en Pavel Doerov. Hoewel dit Russische oprichters zijn, is Telegram geregistreerd als een Amerikaans bedrijf.

Sinds de zomer van 2022 gebruiken 700 miljoen mensen maandelijks de app. Daarmee is het één van de grotere berichten-apps. Opvallend is dat het succes vooral gekoppeld is aan de momenten waarop WhatsApp en Facebook offline zijn of wanneer er berichten rondom privacy van die applicaties in het nieuws verschijnen.

De voordelen van Telegram

Met Telegram verstuur je makkelijk berichten, foto’s en video’s. Net als bij WhatsApp. Waarom zou je dan kiezen voor de Telegram app? Dit zijn de belangrijkste voordelen.

Berichten op Telegram worden versleuteld

Eén van de grote voordelen van de Telegram app is dat berichten end-to-end versleuteld zijn. Eventueel onderschepte berichten kunnen daardoor niet gelezen worden.

Grotere bestanden sturen via Telegram

Maak je lange video’s of foto’s in een hoge resolutie? Een voordeel van Telegram versus WhatsApp is dat je via de app foto's en video's met een maximale grootte van 2 GB kunt sturen. Je foto zal niet snel die grootte hebben. Maar wanneer je deze verstuurt, blijft de kwaliteit van de foto hoog. Bij WhatsApp worden foto's automatisch verkleind.

Telegram groepen

Op Telegram kun je groepen aanmaken. Anderen kunnen zo’n groep betreden. Dat is vooral handig voor ondernemers. Via zo’n kanaal kun je via Telegram met één bericht een grote groep bereiken. Ook wordt via groepen bepaalde informatie gedeeld, zoals de momenten waarop en waar de traumahelikopter opstijgt en landt. Dat werkt anders dan bij WhatsApp groepen.

De nadelen van Telegram

Naast de voordelen kent Telegram ook een aantal nadelen.

De herkomst van Telegram

Doordat er zoveel onduidelijkheid is over hoe het bedrijf opereert, zit je met de vraag of Telegram gevaarlijk is. De oprichters van de app waren eerder verantwoordelijk voor het Russische social-mediakanaal VK of VKontakte.

Hoe veilig zijn je gegevens?

Telegram hamert erop dat alle berichten, foto’s video’s en meer versleuteld en veilig is. Maar hoe dat precies zit, zegt het bedrijf niet. Tech-experts zetten zo hun vraagtekens bij de gemaakt claims.

Niet elke groep is even gezellig

Op Telegram zijn veel groepen waar je jezelf aan kunt toevoegen. Of dat altijd ook verstandig is? Dat is de vraag. Zo verspreiden sommige groepen nepnieuws.

Zo blijf je zo veilig mogelijk op Telegram

Nu je antwoord hebt op de vraag ‘Wat is Telegram?’ wil je de app misschien proberen. Je kunt op een paar dingen letten:

  • Stel een tweestapsverificatie in. Daardoor kunnen anderen minder makkelijk je account overnemen.
  • Klik nooit op verdachte links in groepen.
  • Deel nooit je persoonlijke gegevens, wachtwoorden of bankgegevens met onbekenden.
  • Update altijd zo snel mogelijk naar de laatste versie.
  • Pas de privacy-instellingen aan, zodat je account niet publiekelijk zichtbaar is.

Overstappen of als extra app?

Telegram kent een aantal voordelen, maar er zitten wat haken en ogen aan. Zo is er het vraagteken van ‘is Telegram veilig’. WhatsApp volledig wegdoen is misschien ook niet handig. Niet al je vrienden en familie zullen de Telegram app op hun telefoon hebben. Wat dat betreft is het vooral een instant messaging app om erbij te hebben.

App image
Telegram
Rating starRating starRating starRating starRating star

Telegram is a messaging app with a focus on speed and security.

Download deze app hier

Deel dit artikel