T-Mobile blog Founders blog
water over je laptop
Overzicht Entertainment

Water over je laptop gevallen? Dit kun je doen!

17-05-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-05-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je laptop: hij is haast onmisbaar. Je werkt ermee, speelt er spelletjes op of streamt er series mee. Het laatste wat je dan wil? Water, thee, koffie of ander drinken over je laptop! Lees hier wat je dan het beste kunt doen.

Stappenplan bij water over je laptop

Is je laptop nat geworden of heeft hij waterschade? Kom snel in actie. Je kunt genoeg doen om (verdere) schade te voorkomen. Ons stappenplan helpt je!

Stap 1: Laptop uitzetten en ontkoppelen van stroom

Welke laptop je ook hebt: voorkom kortsluiting. Schakel de laptop direct uit en haal de stroomkabel uit je laptop. Verwijder ook de accu als dat mogelijk is. Let op: zorg dat je handen en de aan-uit knop droog zijn om een schok te voorkomen!

Stap 2: Laptop uit de plas water halen

Of je nu een Chromebook of andere laptop hebt: til het apparaat uit het water, de thee, koffie of een andere vloeistof. Leg hem op een droge ondergrond, want zo kan-ie niet natter worden dan hij al is.

Til de laptop uit de eventuele achtergebleven vloeistof. Zo raakt je laptop niet blootgesteld aan nog meer vloeistof, en verminder je de kans op elektrische schokken.

Water over je laptop T-Mobile

Stap 3: Andere apparaten van de laptop verwijderen

Zijn er nog apparaten gekoppeld aan de laptop, bijvoorbeeld de muis, netwerkkabel, USB of een SD-kaart met adapter? Koppel deze dan ook los van de laptop en maak ze eventueel droog.

Stap 4: Batterij verwijderen (als het kan)

Ben je handig met sleutelen aan computers? Dan kun je nog een extra stap doen: de batterij verwijderen. Meestal moet je hiervoor de onderkant openschroeven. Ben je helemaal handig met computers? Haal ook andere onderdelen uit de laptop en laat ze apart van elkaar drogen.

Stap 5: Laptop droogvegen

Ten eerste: gebruik nooit een föhn om je laptop te drogen. Droog voorzichtig de buitenkant en leg de laptop op een handdoek. Veeg ook nog alle natte plekken op bijvoorbeeld het toetsenbord droog.

Stap 6: Laptop verder laten drogen

Bewaar je laptop op een droge, warme plaats. Zorg dat het hele apparaat kan rusten. Je kunt de laptop een nacht laten staan zodat het water eruit loopt. 

Geduld hebben

Het beste is om nu een paar dagen te wachten voordat je je laptop weer aan zet. Dan weet je wat de schade is en of je laptop het nog doet. Je kunt altijd een specialist vragen om ernaar te kijken.

Water over laptop: hoe zit het met de verzekering?

Bij thee, koffie of water over je laptop ben je meestal alleen verzekerd als je een inboedelverzekering met extra dekking hebt. Dit kan een slimme keuze zijn. Zeker als je weet van jezelf dat je een beetje onhandig kan zijn of als je jonge kinderen hebt die je laptop gebruiken.

Deel dit artikel