Zo weet je welke Android-versie je telefoon heeft
Op deze manier zie je welke Android-versie jouw telefoon heeft. Let op: dit kan per Android-telefoon verschillen, maar werkt ongeveer als volgt.
- Open het instellingenmenu. Dit doe je door van boven het scherm naar beneden te vegen en op het tandwieltje te drukken.
- Scroll naar beneden en druk op ‘Over de telefoon’.
- Je ziet nu welke Android-versie jouw telefoon heeft.
- Zie je het niet? Druk dan op ‘Software-informatie’.
Geen Android-telefoon is hetzelfde, hoe kan dat?
Lukt het je niet om met het stappenplan hierboven de Android-versie van jouw telefoon te achterhalen? Dat kan kloppen. Google, de ontwikkelaar van Android, brengt elk jaar een grote nieuwe versie uit. Daarnaast brengt Google het hele jaar door ook nog kleine updates uit. Hierdoor heeft de ene telefoon bijvoorbeeld Android 9.0 Pie uit 2018 en draait de ander op Android 10 uit 2019. In grote lijnen werken deze versies hetzelfde, maar er zijn ook een heleboel kleine verschillen. Het achterhalen van welke Android-versie je hebt, kan daarom iets anders gaan dan hoe hierboven staat beschreven.
Er is nog een andere reden die ervoor zorgt dat Android veel verschillende gezichten heeft. Android 10 ziet er op een Samsung anders uit dan op een telefoon van Huawei. De softwareversie is hetzelfde, maar toch zijn de verschillen groot.
Fabrikanten geven Android vaak een ander uiterlijk, voegen zelf functies toe aan het besturingssysteem en passen bijvoorbeeld het instellingenmenu aan. Op die manier geven ze hun eigen draai aan het besturingssysteem. Dit doen fabrikanten om hun telefoons beter te maken, maar ook om op te vallen tussen alle andere Android-telefoons. Op Apple na gebruikt namelijk elke grote fabrikant dit besturingssysteem.
Welke Android-versies zijn op het meest gebruikt?
Op dit moment is Android 10 de nieuwste versie van het besturingssysteem. Later in 2020 komt Android 11 uit. Ook Android 9.0 Pie uit 2018 is nog veelgebruikt, zeker bij betaalbaardere telefoons.
Welke interfaces zijn er voor Android?
De meeste fabrikanten hebben een eigen interface voor Android, om deze te onderscheiden van andere Android-telefoons en te voorzien van extra functies. Welke er zijn? Hieronder staat een overzicht van de populairste:
- One UI van Samsung: deze versie werkt lekker snel en is gebruiksvriendelijk
- Emotion UI van Huawei: deze versie heeft wel wat weg van Apple’s iOS en is makkelijk in gebruik
- OxygenOS van OnePlus: deze versie lijkt veel op de niet-aangepaste versie van Android en is daardoor zuinig met de batterij
- ColorOS van OPPO: lijkt net als Emotion UI een beetje op iOS en is heel gebruiksvriendelijk
- Xperia UI van Sony: ziet er stijlvol uit en werkt soepel
- Android One-keurmerk: telefoons met Android One hebben de Google-versie van Android. Dit is de originele versie zonder door de fabrikant toegevoegde apps en functies. Telefoons met Android One hebben een updategarantie van twee jaar en krijgen drie jaar lang beveiligingsupdates
Goed om te weten: de interface van de ene fabrikant kun je niet installeren op de telefoon van een andere fabrikant.
Voor- en nadelen van verschillende Android-versies
Elke Android-versie en interface heeft zijn voordelen. Interfaces geven jouw Android-telefoon een merkspecifieke ervaring. Waar speciale Android-interfaces vroeger je telefoon nog weleens trager maakten, dragen ze nu juist hun steentje bij aan een snelle werking. En het voordeel is: je telefoon ziet er écht anders door uit.
Alle verschillende Android-versies zorgen wel voor een beetje onduidelijkheid over software-updates. Waar Apple integraal een iOS-update beschikbaar kan stellen voor alle iPhones, ligt dat met Android-toestellen lastiger. Als Google een nieuwe Android-versie uitbrengt, moeten fabrikanten deze zelf geschikt maken voor hun telefoons. Toptelefoons als de Galaxy S20 en Xperia 1 zullen snel aan de beurt zijn voor bijvoorbeeld de Android 11-update. Betaalbare telefoons moeten soms wat langer wachten. Is je telefoon een paar jaar oud? Dan is er een kans dat je de nieuwe versie niet krijgt.
Zelf bepalen welke Android-versie je gebruikt?
Het grote voordeel van Android is dat je het uiterlijk en de gebruikservaring naar je eigen zin kunt aanpassen. Je kunt widgets toevoegen aan het startscherm, mappen maken en kleuren aanpassen. Wil je Android écht uniek maken op jouw telefoon? Dan kun je zelfs een Android-launcher installeren. Hiermee ondergaat de interface een ware metamorfose en ziet jouw telefoon er zelfs anders uit dan smartphones van hetzelfde merk. Aanraders? Probeer gerust de onderstaande launchers uit:
- Smart Launcher 5: maakt Android supersnel in gebruik
- Nova Launcher: maakt Android zuiniger voor de batterij
- Action Launcher: extra veel instellingsmogelijkheden