T-Mobile blog Founders blog
welke laptop past bij mij
Overzicht Entertainment

Welke laptop past bij mij?

18-01-2021 Leestijd: 7 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
18-01-2021 Leestijd: 7 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

In je zoektocht naar een nieuwe laptop heb je aan keuze geen gebrek. Je hebt gewone laptops, Chromebooks, MacBooks: noem maar op. En van elk type laptop heb je weer een heleboel varianten die in prijs flink verschillen. Hoe ontdek je welke laptop het beste bij je past? Deze vraag is lastig te beantwoorden. Zeker als je niet thuis bent in de technische termen die je om de oren vliegen. Wij helpen je daarom met het ontdekken van een laptop die bij je past.

Zo ontdek je welke laptop bij je past

Het kiezen van een laptop is een kwestie van het kaf van het koren scheiden. Door keuzes weg te strepen, maak je het jezelf al een stuk makkelijker. Welke keuzes je kunt maken om je zoektocht gerichter te maken?

Aan de hand van deze keuzes zoek je al veel gerichter naar een nieuwe laptop. Hieronder lees je hoe je voor jou de beste keuze maakt. Daarnaast leggen we de belangrijkste technische termen van laptops voor je uit. Zo weet je extra goed welke laptop bij je past.

Bepaal daarom eerst welk type laptop je wilt hebben. Grofweg zijn er drie soorten om uit te kiezen: een gewone laptop, Chromebook of MacBook.

welke laptop kiezen

Kiezen tussen een laptop, Chromebook en MacBook

Bij het kiezen van een laptop zijn er grofweg drie keuzes: een gewone laptop, Chromebook of MacBook.

Gewone laptop met Windows

Een ‘klassieke’ laptop is er eentje met het besturingssysteem van Microsoft: Windows 10. Dit is een laptop waarmee je in principe alles kunt doen: van werken tot spelletjes spelen en films kijken. Het voordeel van een gewone laptop is dat hij meer kan dan een Chromebook en goedkoper is dan een MacBook.

Chromebook met ChromeOS

Bij dit type laptop is het niet de bedoeling dat je veel programma’s op het apparaat zelf installeert. Chromebooks zijn bedoeld om in de cloud te werken en hebben daarom niet veel opslaggeheugen. Ze zijn zeer betaalbaar en snel in gebruik, mits je een goede internetverbinding hebt. Ideaal als je Glasvezel hebt. Chromebooks zijn de beste keuze als je graag online films en series streamt en in de cloud werkt. Deze taken zijn Chromebooks op het lijf geschreven.

MacBook met MacOS

Een MacBook is de beste keuze als jij een stijlvolle laptop wilt met optimale beveiliging en snelle prestaties. Zowel MacBooks als besturingssysteem MacOS zijn door Apple ontwikkeld. Hierdoor is de laptop zeer goed afgestemd op het besturingssysteem. MacBooks zijn daardoor zowel snel als zuinig. Dit type laptop is de beste keuze als jij hem zakelijk gebruikt of zware programma’s wilt gebruiken, bijvoorbeeld om je foto’s te bewerken. Wil je liever gamen? Dan is een klassieke laptop met Windows de betere keuze: het game-aanbod hiervoor is groter.

Heb je een iPhone? Dat is ook een reden om voor een MacBook te gaan. Telefoons van de iPhone SE tot de iPhone 12 Pro Max en iPhone 13 werken allemaal vloeiend samen met je MacBook. Wearables ook. Je verplaatst makkelijk bestanden via AirDrop en de automatische synchronisatie is ook een groot voordeel. Zo bekijk je via je iCloud makkelijk en snel foto’s op je MacBook die je met je iPhone maakt.

Welke laptop past bij mij? Bepaal je prijs

Laptops zijn er, net als telefoons, in alle soorten, maten én prijzen. Bepaal, voor je begint met zoeken, het bedrag dat je voor je nieuwe laptop overhebt. Chromebooks zijn de goedkoopste laptops. In 2021 heb je voor tussen de € 200 en € 300 al een goede Chromebook. Duurdere zijn er ook en die zijn vaak groter, met meer opslaggeheugen en een krachtige processor voor snellere prestaties.

MacBooks zijn over het algemeen het duurste type laptop. Vanaf ongeveer € 950 heb je een MacBook, maar de meeste zijn tussen de € 1100 en € 1500. Het voordeel van MacBooks is dat ze, ook als je ze elke dag meerdere uren gebruikt, makkelijk vijf jaar meegaan.

Laptops met Windows zijn er in uiteenlopende prijzen. Van € 300 tot duizenden euro’s. Voor een bedrag van ongeveer € 700 heb je vaak al wel een laptop die prima werkt voor de meeste taken. Zware games en bewerkingssoftware voor video’s misschien daargelaten.

Technische specificaties kennen: zo weet je welke laptop bij je past

Je weet voor welke type laptop je gaat en welk bedrag je ervoor overhebt. Zo kun je een stuk gerichter zoeken. Toch is er vaak ook dan nog genoeg keuze. Je kunt in dat geval laptops op verschillende technische specificaties vergelijken. De belangrijkste leggen we hieronder uit. Zo weet jij nóg beter welke laptop bij je past.

Op sites als de Pricewatch van Tweakers kun je gericht zoeken op laptops. Hier kun je filteren op type laptop, de prijs en technische specificaties.

Processor: bepaalt hoe snel je laptop is

De processor is het brein van je computer. Dit onderdeel voert met een duizelingwekkende kloksnelheid de berekeningen uit waardoor jij je computer kunt gebruiken. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je computer in principe is. De kloksnelheid wordt aangegeven in GHz. Het aantal kernen van een processor speelt ook een belangrijke rol. Meer kernen kunnen de werkdruk meer verdelen dan minder kernen.

Werkgeheugen: handig als je veel programma’s tegelijkertijd gebruikt

Ook belangrijk voor de snelheid van je laptop: het werkgeheugen! Dit is tijdelijk geheugen dat gegevens voor de processor bewaart. Werkgeheugen is voor de processor snel toegankelijk. Hier slaat het de gegevens van openstaande programma’s op. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer informatie van meer programma’s je snel kunt bekijken. Gebruik jij vaak meerdere programma’s tegelijkertijd? Probeer voor jouw prijs dan een laptop met zoveel mogelijk werkgeheugen te krijgen. Zo kun je sneller schakelen tussen programma’s.

Opslaggeheugen: ideale type en hoeveelheid verschillen per persoon

Bij het zoeken van een nieuwe laptop kun je ook letten op de beschikbare opslagcapaciteit. Let daarbij op twee zaken:

  • Type opslaggeheugen: SSD of HDD?
  • Hoeveelheid opslaggeheugen

Je hebt twee typen harde schijven voor het opslaggeheugen: SSD of HDD. SSD is de duurdere, maar de betere van de twee. Met dit type harde schijf zijn bestanden vaak vier keer zo snel te bekijken dan bij een klassieke HDD-harde schijf. Als je besturingssysteem op SSD-opslag staat geïnstalleerd, is het vaak een stuk sneller dan wanneer het op een klassieke HDD-schijf staat. Veel laptops bevatten daarom zowel SSD-geheugen als een HDD-schijf. Het besturingssysteem staat geïnstalleerd op de snellere SSD, je programma’s en spellen installeer je op de grotere HDD-schijf.

Qua hoeveelheid zijn er ook keuzes te maken. Zie je twee laptops voor dezelfde prijs staan, maar heeft de ene meer opslaggeheugen? Dan is dat misschien de betere keuze.

Scherm: waar kun je op letten?

Een belangrijk criterium van laptops is het scherm. Logisch, want dat zorgt wel of niet voor een prettige gebruikservaring. Je kunt op een aantal dingen letten:

  • Het formaat
  • Schermtype
  • Resolutie

Laptops zijn er in alle maten en daar zit het verschil ‘m vaak in het schermformaat. Dit wordt aangegeven in inch, net als bij televisies en telefoons. Wil je een laptop met een zo groot mogelijk scherm? Dan kun je hier bij Tweakers Pricewatch op filteren. Let wel: grote laptops zijn vaak wel duurder.

Je kunt ook letten op het schermtype. Grofweg zijn er twee soorten: LCD en OLED. Laatstgenoemde heeft over het algemeen een hogere helderheid, fellere kleurweergave en groter contrast. Wel is OLED doorgaans een stuk duurder. LCD-displays zijn in principe ook van goede kwaliteit.

Tot slot de schermresolutie. Dit bepaalt hoeveel details het scherm je toont. Hoe meer pixels, hoe meer details. De meeste laptops hebben een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels. Wil je gamen in topkwaliteit en video’s in de hoogste kwaliteit kijken? Dan is een 4K-scherm van 3840 x 2160 pixels meer wat voor jou. Dit is wel een stuk duurder.

Videokaart: voor als je van gamen en monteren houdt

Ook de videokaart is een belangrijk onderdeel van je laptop. Zeker als je graag spelletjes speelt of video’s monteert. Hoe beter de videokaart, hoe soepeler dit gaat. Bij zo’n grafische kaart kun je letten op de grootte van het geheugen. Hoe meer geheugen, hoe beter een videokaart in de basis is.

Mobiel internet voor je laptop

Werk je vaak onderweg? Dan is mobiel internet voor je laptop handig. In sommige laptops past een simkaart. Zo hoef je niet via de hotspot van je telefoon te internetten, waardoor die snel aan de oplader moet.

Goed internet voor je laptop

Weet je aan de hand van de vragen en uitleg welke laptop je gaat kopen? Mooi! Met
Internet van T-Mobile heb je het snelle, betrouwbare internet dat past bij je nieuwe laptop. En met de Extra Veilig Online-optie heb je een antivirussoftware ingebouwd in je internetverbinding. Ideaal, want dan hoef je dit niet voor je laptop te kopen.

Extra snel internet? Check snel of Glasvezel van T-Mobile op jouw adres beschikbaar is.

Deel dit artikel