T-Mobile blog Founders blog
welke telefoon past bij mij
Overzicht Mobiel

Welke telefoon past bij mij?

13-11-2020 Leestijd: 7 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
13-11-2020 Leestijd: 7 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zit je abonnementsperiode erop en mag je verlengen en een nieuwe telefoon uitzoeken? Of heeft je huidige smartphone het begeven en zoek je een nieuwe voor je Sim Only abonnement? Het vinden van een nieuwe telefoon kan een hele zoektocht zijn. Dit blog helpt je met het beantwoorden van de vraag: welke telefoon past bij mij?

Welke telefoon past bij mij? Zo kom je erachter

Door jezelf een paar vragen te stellen, weet je al een stuk beter het antwoord op de vraag: welke telefoon past bij mij? Hieronder staan ze!

Kies ik voor Android of iOS?

Het kaf van het koren scheid je al voor een groot deel door deze vraag te beantwoorden. iOS is het besturingssysteem van de iPhone, Android dat van andere smartphones. Ze lijken veel op elkaar, maar hebben ook elk hun eigen voordelen.

iOS is heel zuinig en soepel in gebruik. Dit betekent dat het altijd snel werkt en dat je batterij lang meegaat. Ook krijg je lang software-updates. Ter indicatie: de iPhone 6s uit 2015 kreeg afgelopen herfst ‘gewoon’ de update naar iOS 14. Daarnaast is iOS sinds deze nieuwe softwareversie een stuk meer te personaliseren dan voorheen, dankzij de toevoeging van widgets. Dit zijn mini-apps op je startscherm waarmee je bijvoorbeeld snel ongelezen berichten checkt of de weersverwachting ziet.

Android is het populairste besturingssysteem voor telefoons. Het mooie aan Android is dat je in elke prijscategorie wel een smartphone met dit besturingssysteem kunt kopen. Ook biedt het ontzettend veel personalisatiemogelijkheden. Met thema’s, widgets en speciale launchers maak je jouw Android-telefoon uniek. Daarnaast geeft elke fabrikant weer zijn eigen draai aan Android, waardoor de interface van bijvoorbeeld een Samsung-telefoon er anders uitziet dan die van een Sony-smartphone.

Let op: sommige telefoons van Huawei hebben Android zonder Google Play Services. Dit is de verzameling aan diensten en technologieën van Google voor het Android-besturingssysteem. Een telefoon zonder Google Play Services heeft geen Gmail of  Play Store om apps te downloaden. Huawei heeft in plaats hiervan de AppGallery en Huawei Petal Search. Belangrijk: Google Play Services zorgt op verschillende manieren ervoor dat je apps soepel werken. Het kan zijn dat sommige apps zonder Google Play Services minder goed werken of niet beschikbaar zijn om te downloaden. Goed om te weten: op onze productpagina’s geven we het duidelijk aan als een Android-telefoon geen Google Play Services heeft.

android of ios welke telefoon past bij mij

Wil ik een kleine, gemiddelde of grote telefoon?

Heb je een keuze voor het besturingssysteem gemaakt? Dan kun je al een stuk gerichter zoeken. Iets dat veel mensen belangrijk vinden, is dat de smartphone voor hen een prettig formaat heeft. De een heeft graag een kleine telefoon die je makkelijk met één hand bedient. Voor de ander kan een smartphone juist niet groot genoeg zijn. Met grote telefoons is streamen en gamen een feest.

Valt jouw keuze op iOS als besturingssysteem? Dan kun je gericht zoeken op formaat.

 • De iPhone SE en iPhone 12 mini zijn kleine telefoons
 • De iPhone Xr, 11 en 11 Pro en iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben een gemiddeld formaat
 • De iPhone 11 Pro Max en 12 Pro Max zijn grote telefoons

Ga je voor Android? Dan is er qua formaat heel veel keuze. Tijd om andere criteria erbij te pakken om antwoord te krijgen op de vraag: welke telefoon past bij mij?

Mijn telefoon moet zo snel mogelijk zijn

Voor een zo snel mogelijke telefoon kijk je naar de kracht van de processor. Dit is het stel hersens van je smartphone. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je telefoon apps opstart en vloeiend laat werken. Goede voorbeelden: de Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G met een kloksnelheid van maximaal 2.73 GHz en de OnePlus 8T met een kloksnelheid van maximaal 2.84 GHz.

De hoeveelheid werkgeheugen helpt daarbij ook mee. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je schakelt tussen apps. De OnePlus van hierboven heeft 8GB werkgeheugen, de Samsung zelfs 12GB.

Ik vind een mooi scherm heel belangrijk

Zonder scherm geen smartphone. Het aanraakscherm is onmisbaar. Hierop gebruik je apps, typ je berichten, speel je spelletjes en stream je series. Smartphoneschermen worden daarom steeds mooier. Ook voor een scherpe prijs kun je al een scherm van hoge kwaliteit krijgen.

Wat maakt een scherm goed? Een paar dingen:

 • De schermtechnologie. Zowel IPS LCD als OLED is een goede technologie. Het voordeel van OLED is de hogere helderheid, fellere kleurweergave en grotere contrast.
 • De schermresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details het beeld bevat.
 • Hoe sneller het scherm ververst, hoe vloeiender beeld afspeelt en hoe sneller het reageert. Ideaal als je graag streamt of online spelletjes speelt. De verversingssnelheid van telefoons is standaard 60 Hz, maar steeds meer toestellen hebben een verversingssnelheid van 90 Hz of zelfs 120 Hz. Daarmee reageert het scherm tot twee keer zo snel op je aanrakingen!
 • Het formaat. Dit is iets persoonlijks. De een vindt een scherm van 6 inch groot zat, voor de ander kan het niet groot genoeg en moet het scherm minimaal 6.5 inch groot zijn.

Telefoons met een goed scherm? De keuze is reuze, maar met deze drie telefoons zit je qua scherm sowieso goed:

 • iPhone 12 Pro: een OLED-scherm van 6.1 inch met een resolutie van 2532 x 1170 pixels en een verversingssnelheid van 60 Hz. Mogelijk heeft straks de allernieuwste iPhone een nog beter scherm.
 • Samsung Galaxy S20: een OLED-scherm van 6.2 inch met een resolutie van 3200 x 1440 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz.
 • OPPO Reno4 Z: een betaalbare telefoon met IPS LCD-scherm van 6.57 inch met een resolutie van 2400 x 1080 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz.

Wees gerust: ook fabrikanten als Sony, OnePlus en Huawei brengen telefoons uit met OLED-displays van topkwaliteit.

Ik wil graag goede foto’s maken

Waar de een niet zonder fenomenaal scherm kan, is voor de ander een goede camera of selfiecamera onmisbaar. Het vinden van een goede camera kan een hele speurtocht zijn. Dat komt omdat de camerakwaliteit van veel dingen afhangt die niet altijd even makkelijk te achterhalen zijn.

Wat een camera goed maakt?

 • Het formaat camerasensor: hoe groter de sensor, hoe kwalitatiever de beelden.
 • De kwaliteit van de lens: het stel ogen van de camerasensor.
 • Het aantal megapixel: dit bepaalt hoeveel details de camera registreert.
 • Camerasoftware: dit verschilt per fabrikant. Goede camerasoftware verwerkt de beelden beter dan minder goede software. Dit bepaalt dus ook voor een deel de kwaliteit. Daarnaast heeft de ene camera dankzij software meer instellingsmogelijkheden dan de andere. Belangrijk voor pro’s.
 • Het aantal camera’s: telefoons hebben steeds meer camera’s. Dit geeft je extra mogelijkheden, zoals optisch inzoomen (zonder kwaliteitsverlies), panorama’s (dankzij een ultragroothoeklens), mooie portretten (dankzij een dieptesensor) en gedetailleerde close-ups (dankzij een macrolens).

Met dit lijstje in de aanslag, kun je op internet achterhalen welke camera’s goed zijn. Om het je makkelijker te maken, staan hieronder de telefoons met de beste recensie van DxOMark die bij ons te koop zijn. Deze onafhankelijke site test smartphonecamera’s zeer uitgebreid.

Ben je meer van de selfies? Deze telefoons hebben de beste selfiecamera:

Ik wil mijn telefoon niet vaak opladen

Gebruik jij je telefoon de hele dag door? Of wil je ‘m niet te vaak opladen? Dan heb je een telefoon met grote batterij nodig. Dit achterhaal je door de specificaties van een telefoon op te zoeken. De inhoud van een batterij wordt aangegeven in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger het aantal mAh, hoe groter de batterij-inhoud en in principe de batterijduur. Een uitzondering hierop zijn iPhones. Deze hebben een kleinere batterij dan veel Android-telefoons. Toch is de batterijduur vaak hetzelfde. Dit komt omdat iOS zuiniger is dan Android.

Drie telefoons met veel batterij-inhoud zijn:

Let op: een grotere batterij-inhoud betekent niet automatisch een langere batterijduur. De Galaxy S20 Ultra 5G heeft dezelfde inhoud als de OPPO A72. De schermresolutie van de Samsung is echter hoger, net als de verversingssnelheid van het display. Dit kost meer energie, waardoor de OPPO waarschijnlijk een iets langere batterijduur heeft.

Ik wil 5G

Een nieuwe voorwaarde in je zoektocht voor een nieuwe telefoon: moet ‘ie wel of geen 5G hebben? Dat verschilt per persoon. 5G is het nieuwste mobiele netwerk waarover in de toekomst veel hogere snelheden mogelijk zijn. Met een 5G-telefoon ben je daar alvast klaar voor. In de shop kun je filteren op wel of geen 5G. Klik hier voor alle telefoons met 5G.

Welke telefoon past bij mij? Smaken verschillen

Hou je met het beantwoorden van bovenstaande vragen een paar smartphones over? Dan is het tijd om het over smaak te hebben. Daarover valt niet te twisten. Als smartphones qua prestaties ongeveer even goed zijn, kies je toch het toestel dat jij het mooist vindt?

In de T-Mobile Shop zie je welke telefoons je met een abonnement kunt kopen. Welke telefoon ook bij je past: daar vind jij jouw ideale smartphone. Succes met het zoeken van de beste smartphone voor jou!

Deel dit artikel