T-Mobile blog Founders blog
telefoon
Overzicht Mobiel

Welke telefoon past bij mij?

27-09-2022 Leestijd: 6 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-09-2022 Leestijd: 6 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je een nieuwe telefoon, maar vind je het lastig eentje te kiezen? Begrijpelijk, want er is ontzettend veel keuze. Daarom geeft dit blog antwoord op de vraag: welke telefoon past bij mij?

Welke telefoon past bij mij? Zo kom je erachter

Door jezelf een paar vragen te stellen, weet je al een stuk beter het antwoorde op de vraag: welke telefoon past bij mij? Hieronder staan ze!

Kies ik voor Android of iOS?

Het kaf van het koren scheid je al voor een groot deel door deze vraag te beantwoorden. iOS is het besturingssysteem van de iPhone, Android dat van andere smartphones. Ze lijken veel op elkaar, maar hebben ook elk hun eigen voordelen.

iOS is heel zuinig en soepel in gebruik. Dat betekent dat het altijd snel werkt en dat je batterij lang meegaat. Dat de iPhone over het algemeen een batterij met minder mAh heeft, wordt op deze manier gecompenseerd. Ook krijg je lang software-updates. De iPhone 8 uit 2017 krijgt ‘gewoon’ iOS 16, in 2022 de nieuwste versie van het besturingssysteem.

Android is het populairste besturingssysteem voor telefoons. Het mooie aan Android is dat je in elke prijscategorie wel een smartphone met dit besturingssysteem kunt kopen. Ook biedt het ontzettende veel personalisatiemogelijkheden. Met thema’s, widgets en speciale launchers maak je jouw Android telefoon uniek. Daarnaast geeft elke fabrikant weer zijn eigen draai aan Android, waardoor Android er op een Samsung telefoon bijvoorbeeld anders uitziet dan op een Xiaomi smartphone.

iPhone 14

Voor wanneer je iOS wil gebruiken

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone 14 Zwart Apple iPhone 14 Wit Apple iPhone 14 Blauw Apple iPhone 14 Rood Apple iPhone 14 Paars Apple iPhone 14 Geel

Wil ik een kleine, gemiddelde of grote telefoon?

Je kunt al veel gerichter zoeken als je weet welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Ook het bepalen van het formaat is een makkelijke manier om het kaf van het koren te scheiden. De een heeft graag een kleine telefoon die je makkelijk met één hand bedient. Voor de ander kan een smartphone juist niet groot genoeg zijn. Met grote telefoons is streamen en gamen een feest.

Valt jouw keuze op iOS als besturingssysteem? Dan kun je gericht zoeken op formaat.

Ga je voor Android? Dan is er qua formaat heel veel keuze. Tijd om andere criteria erbij te pakken om antwoord te krijgen op de vraag: welke telefoon past bij mij?

Welke telefoon past bij mij 2022

Mijn telefoon moet zo snel mogelijk zijn

Voor een zo snel mogelijke telefoon kijk je naar de kracht van de processor. Dit is het stel hersens van je smartphone. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je telefoon apps opstart en vloeiend laat lopen. Goede voorbeelden: de Samsung Galaxy S22 Ultra met een kloksnelheid van maximaal 2,8 GHz en de OPPO Reno8 Pro met een kloksnelheid van maximaal 2,85 GHz.

De hoeveelheid werkgeheugen helpt daarbij ook mee. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je schakelt tussen apps.

Ik vind een mooi scherm belangrijk

Zonder scherm geen smartphone. Het aanraakscherm is onmisbaar. Hierop gebruik je apps, typ je berichten, speel je spelletjes en stream je series. Smartphoneschermen worden daarom steeds mooier. Ook voor een scherpe prijs kun je al een scherm van hoge kwaliteit krijgen.

Wat maakt een scherm goed? Een paar dingen:

  • De schermtechnologie. Zowel IPS LCD als OLED is een goede technologie. Het voordeel van OLED is de hogere helderheid, fellere kleurweergave en grotere contrast.
  • De schermresolutie. Hoe hoger de resolutie, hoe meer details het beeld bevat.
  • Hoe sneller het scherm ververst, hoe vloeiender beeld afspeelt en hoe sneller het reageert. Ideaal als je graag streamt of online spelletjes speelt. De verversingssnelheid van telefoons is standaard 60 Hz, maar steeds meer smartphones hebben een verversingssnelheid van 90 Hz of zelfs 120 Hz. Daarmee reageert het scherm tot twee keer zo snel op je aanrakingen!
  • Het formaat. Dit is iets persoonlijks. De een vindt een scherm van 6 inch groot zat, voor de ander kan het niet groot genoeg en moet het scherm minimaal 6,5 inch groot zijn.

Telefoons met een goed scherm? De keuze is reuze, maar met deze drie telefoons zit je qua scherm sowieso goed:

  • iPhone 14 Pro: een XDR OLED-scherm van 6,1 inch met een resolutie van 2556 bij 1179 pixels en een verversingssnelheid van 120 GHz. Met HDR10 komen kleuren beter tot leven.
  • Samsung Galaxy S22: deze heeft Dynamic AMOLED 2X scherm van 6,1 inch met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Ook deze telefoon heeft een verversingssnelheid van 120 Hz.
  • Xiaomi 12 Pro: deze gebruikt een AMOLED scherm van 6,73 inch. Hij heeft extra hoge Quad HD+-resolutie van 3200 bij 1440 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz.

Wees gerust: ook fabrikanten als Motorola en OPPO brengen telefoons uit met OLED-displays van topkwaliteit.

Ik wil graag goede foto’s maken

Waar de een niet zonder fenomenaal scherm kan, is voor de ander een goede camera of selfiecamera onmisbaar. Het vinden van een goede camera kan een hele speurtocht zijn. Dat komt omdat de camerakwaliteit van veel dingen afhangt die niet altijd even makkelijk te achterhalen zijn.

Wat een camera goed maakt?

  • Het formaat camerasensor: hoe groter de sensor, hoe mooier de beelden.
  • De kwaliteit van de lens: het stel ogen van de camerasensor.
  • Het aantal megapixel: dit bepaalt hoeveel details de camera registreert.
  • Camerasoftware: dit verschilt per fabrikant. Goede camerasoftware verwerkt de beelden beter dan minder goede software. Dit bepaalt dus ook voor een deel de kwaliteit. Daarnaast heeft de ene camera dankzij software meer instellingsmogelijkheden dan de andere. Belangrijk voor de pro’s onder ons.

Het aantal camera’s: telefoons hebben steeds meer camera’s. Dit geeft je extra mogelijkheden, zoals optisch inzoomen (zonder kwaliteitsverlies), panorama’s (dankzij een ultragroothoeklens), mooie portretten (dankzij een dieptesensor) en gedetailleerde close-ups (dankzij een macrolens).

Met dit lijstje in de aanslag, kun je op internet achterhalen welke camera’s goed zijn. Om het je makkelijker te maken, staan hieronder de telefoons met de beste recensie van DxOMark die bij ons te koop zijn. Deze onafhankelijke site test smartphonecamera’s zeer uitgebreid.

  • iPhone 13 Pro of iPhone 14 Pro.
  • Samsung Galaxy S22 Ultra.
  • OPPO Find X5.

Ben je meer van de selfies? Deze telefoons hebben de beste selfiecamera:

  • Samsung Galaxy S22 Ultra.
  • iPhone 13 Pro of iPhone 14 Pro.
  • Fairphone 4.
Samsung Galaxy S22 Ultra

Ideaal voor al je foto’s

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Samsung Galaxy S22 Ultra Zwart Samsung Galaxy S22 Ultra Rood

Ik wil mijn telefoon niet vaak opladen

Gebruik jij je telefoon de hele dag door? Of wil je ’m niet te vaak opladen? Dan heb je een telefoon met grote batterij nodig. Dit achterhaal je door de specificaties van een telefoon op te zoeken. De inhoud van een batterij wordt aangegeven in milliampère-uur (mAh). Hoe hoger het aantal mAh, hoe groter de batterij-inhoud en in principe de batterijduur. Een uitzondering hierop zijn iPhone telefoons. Deze hebben een kleinere batterij dan veel Android telefoons. Toch is de batterijduur vaak hetzelfde. Dit komt omdat iOS zuiniger is dan Android.

Drie telefoons met veel batterij-inhoud zijn:

  • Samsung Galaxy S22 Ultra: 5000 mAh.
  • OPPO Find X5: 4800 mAh.
  • Xiaomi 12 Pro: 4600 mAh.

Welke telefoon past bij mij? Smaken verschillen

Hou je met het beantwoorden van bovenstaande vragen een paar smartphones over? Dan is het tijd om het over smaak te hebben. Daarover valt niet te twisten. Als smartphones qua prestaties ongeveer even goed zijn, kies je toch het toestel dat jij het mooist vindt?

In de T-Mobile Shop zie je welke telefoons je met een abonnement kunt kopen. Welke telefoon ook bij je past: daar vind jij jouw ideale smartphone. Succes met het zoeken van de beste smartphone voor jou!

Deel dit artikel