Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Wetenschappers ontwikkelen hiv-test in een usb-stick

14-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
14-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een nieuwe doorbraak in het onderzoek naar hiv en aids: Britse onderzoekers hebben een hiv-test ontwikkeld die ingebouwd zit in een usb-stick. Door een bloeddruppel op de stick te plaatsen en deze vervolgens in een computer of smartphone te stoppen, weet je binnen een half uur wat de hiv-waardes in het bloed zijn.

Er waren al langer sneltests voor hiv beschikbaar, maar daarbij werd enkel de uitslag ‘positief’ op ‘negatief’ gegeven. Deze waren dus bedoeld voor mensen die wilden weten of ze besmet zijn met het virus, niet voor mensen die patiënt zijn.

Om de waardes van het virus in het bloed vast te stellen was een laboratoriumtest nodig en de uitslag daarvan kan dagen op zich laten wachten. De usb-stick maakt het dan ook veel makkelijker voor hiv-patiënten om regelmatig hun bloed te (laten) testen.

Deze informatie kan worden gebruikt bij de behandeling van mensen met hiv. Er kan worden gemonitord wat het effect is van hiv-remmers en of medicatie eventueel aangepast moet worden. Ook kan worden gecontroleerd of een patiënt niet is gestopt met het gebruiken van zijn medicijnen. Artsen krijgen dus meer controle over de behandeling, dankzij deze uitvinding.

De makers hopen dat er ook usb-sticks kunnen worden gemaakt voor andere virussen, zoals bijvoorbeeld hepatitis.

Deel dit artikel