Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Foto’s delen met de WeTransfer app, de floppydisk van 2015

13-01-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
13-01-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Grote bestanden delen doe ik vanaf mijn laptop al jaren via WeTransfer.com. Pas ontdekte ik dat er ook een handige WeTransfer-app beschikbaar is. Handig voor het delen van de vele foto’s en video’s die op mijn iPhone staan!

Informatie uitwisselen is niks nieuws. Na een stenen en papieren tijdperk waarin druk werd gebeiteld en gekalligrafeerd, deed de computer zijn intrede. Ik kan me nog herinneren hoe wij in de jaren negentig bestanden deelden: met een grote, slappe floppydisk. Maar bestanden werden groter, en de informatiedragers kleiner: in mijn kast maakte de floppydisk plaats voor de diskette, cd-rom en de usb-stick. Inmiddels is mijn kast leeg, want met WeTransfer verstuur ik grote bestanden gewoon online.

wetransfer-site

Wetransfer.com gebruik ik al jaren. Het heeft een fijne interface, met vier velden. Wat wil je uploaden? Naar wie moet het? Wat is je mailadres? En heb je er een bericht bij? zijn de vragen. Grootverbruikers kunnen upgraden naar WeTransfer Plus, waar je in plaats van 2 GB wel tot 10 GB kan versturen.

Ik hoorde tijdens de T-Mobile Tea Time – de iPhone knopjeseditie dat WeTransfer ook een app heeft voor iPhone en Android. Foto’s of filmpjes vanaf mijn iPhone deelde ik tot op heden via de mail, maar dat werkt wat omslachtig en bovendien zit niemand te wachten op volle mailboxen. Whatsapp is voor mij geen optie, daarmee wordt de fotokwaliteit flink minder. Die app, dat leek me dus wel wat. Tijd voor een grondige test.

Na het starten van de app zie ik een overzicht van al mijn foto’s. Ik kan meteen foto’s en video’s selecteren door erop te tikken. Linksboven zie ik hoeveel mb’s aan media ik heb geselecteerd en ik ben benieuwd tot hoever ik kan komen. Na flink wat getik kom ik over de 3 gb heen zit en besluit ik dat het sowieso wel voldoende is.
Ik tik op ‘next’ en selecteer een contactpersoon uit mijn adresboek waar ik dit naartoe kan mailen.

wetransfer-app-shots

Dan tik ik op ‘transfer’. Vervolgens verschijnt een futuristische foto, met een draaiende bol die de voortgang in procenten aangeeft. In no time is mijn selectie verzonden en krijgt mijn ontvanger meteen een mailtje van WeTransfer met een link om mijn foto’s te downloaden. Binnen een week moeten deze bestanden gedownload zijn, anders vervallen ze. Poef, weg uit cyberspace, lekker uitgeruimd daar.

Dat gaat dus lekker vlot. Een app die net zo fijn en simpel is als de webversie.
Downloaden vanaf je smartphone echter vind ik nog redelijk omslachtig. Je hebt een dienst als Evernote of Google Drive nodig om het .zip-bestand met gedownloade bestanden te openen. Het liefst had ik ze direct in mijn filmrol gezien.
Wat ik ook niet handig vind, is dat ik één lange lijst aan foto’s zie. Ik kan niet snel scrollen naar een foto van bijvoorbeeld twee maanden terug, dat is echt even flink zoeken.*

Ik ben tijdens het schrijven van dit blog toch wel benieuwd hoe het met delen van privéfoto’s zit. Niet dat ik spannende plaatjes op mijn telefoon heb staan, maar sommige vakantiefoto’s hoeven nu eenmaal niet open en bloot op straat te liggen. Ik heb het meteen even gechecked: wees niet bang voor jouw eigen Hollywood-foto schandaal. WeTransfer is een Nederlands bedrijf, dat dus aan de Wet bescherming persoonsgegevens moet voldoen. WeTransfer verkoopt jouw foto’s niet, maar verdient geld aan het verkopen van advertentieruimte. Ook bewaren ze je foto niet, maar ze bewaren wel een jaar o.a. je IP-adres, e-mailadres, en browsertype.

Kortom: Stop met foto’s delen via de mail of Whatsapp! Mocht je überhaupt nog aan een offline manier denken om jouw media te delen, dan verzoek ik je al helemaal om onder je steen vandaan te kruipen. Ik ben tevreden over de Wetransfer app en raad je aan om voortaan ook op deze manier foto’s te delen!

Voor het gemak heb ik de voor- en nadelen voor je op een rij gezet:

Pluspunten:
– App is mooi vormgegeven
– Foto’s worden niet verkleind
– Delen met meer mailadressen tegelijk
– Bestanden delen tot wel 10 GB

Minpunten:
– Zoeken naar specifieke foto’s gaat niet gemakkelijk*
– Downloaden op je smartphone werkt niet heel lekker.

*Update: ik kreeg de tip om met twee vingers tegelijk te swipen. Hiermee scroll je snel naar de vorige maand!

Download WeTransfer (gratis)

download-android

download-app-store

Deel dit artikel