‘Hey pa, dit is mijn nieuwe nummer. Vraagje: ik moet met spoed een hoge rekening betalen. Kun jij het voorschieten. Bij deze een Tikkie’. Helaas komen dit soort praktijken van WhatsApp-fraude steeds vaker voor. Nietsvermoedend maken mensen geld over naar – wat ze denken – hun kind. Terwijl het in werkelijkheid wordt overgemaakt naar een oplichter op het internet.
Wat kun je doen tegen WhatsApp-fraude? In dit blog geven we tips voor jezelf of voor je ouders.
Wat is WhatsApp-fraude?
Met WhatsApp-fraude doen criminelen zich voor als een bekende van je. Via een nieuw (onbekend) nummer vragen ze je met een smoes om geld. Bijvoorbeeld omdat ze een nieuwe telefoon kochten en die snel moeten terugbetalen. Of omdat ze een openstaande schuld uiterlijk vandaag moeten afbetalen. Slachtoffers raken door deze oplichters op het internet vaak wel duizenden euro’s kwijt.
In deze video zie je hoe gemakkelijk je in WhatsApp-fraude kunt trappen:
Zo werkt WhatsApp-fraude
WhatsApp-fraude werkt vaak als volgt:
- Via WhatsApp krijg je een berichtje van een voor jou onbekend nummer.
- Het berichtje is zogenaamd afkomstig van een bekende die zegt dat dit het nieuwe telefoonnummer is. Vaak klopt de profielfoto met die van het echte telefoonnummer van de bekende.
- De fraudeur zegt snel geld nodig te hebben. Of jij het kunt voorschieten door een Tikkie te betalen. Hier is vaak veel haast bij.
- Bel je degene op? Dan is het mogelijk dat je tóch de stem van de ‘bekende’ te horen krijgt. Deze halen de fraudeurs van social media.
- De ‘bekende’ wil alleen via WhatsApp met je communiceren, niet op andere manieren.
In deze video zie je hoe WhatsApp-fraude vaak in zijn werk gaat:
Wat kan ik doen tegen WhatsApp-fraude?
Je kunt jezelf op een paar manieren beschermen tegen WhatsApp-fraude. Ook je ouders kun je beschermen tegen deze oplichters op het internet. Zij zijn vaak de ‘kwetsbaardere’ doelgroep. Lees samen met hen dit blog, zodat ze op de hoogte zijn van de gevaren. Vertel ze ook dat jij of andere bekenden hun nooit op deze manier om geld zullen vragen.
1. Dubbelcheck een verdacht verzoek altijd
Krijg je opeens een WhatsApp-berichtje van een nieuw telefoonnummer dat stelt een bekende van je te zijn? Dubbelcheck het altijd. Zelfs als het om je kinderen gaat. Vertrouw het internet nooit blindelings, want met een beetje voorbereiding kan een ander zich voordoen als een bekende van jou.
Luister altijd naar je gevoel. Het feit dat je een berichtje van een bekende krijgt die én een nieuw nummer heeft én om veel geld van je vraagt is verdacht gedrag. Ga het verzoek altijd dubbelchecken. Allereerst door de bekende op zijn gewone telefoonnummer te appen of te bellen.
Eventueel kun je het volgende antwoorden op het verzoek dat je via het nieuwe nummer ontvangt:
- Even videobellen? Dan weet ik zeker dat jij het bent.
- Ik heb je gemaild. Als je die mail beantwoordt, weet ik zeker dat jij het bent.
- Ik heb je een berichtje via Instagram (of Facebook) gestuurd. Als jij dat berichtje beantwoordt, weet ik zeker dat jij het bent.
- Ik geloof je niet. Kom bij me langs en dan regelen we het. In Nederland moet je een schuld nooit opeens betalen.
Gaat diegene hier niet op in? Dan is het vrijwel zeker dat het om een WhatsApp-fraudeur gaat. Een bekende van jou zou toch nooit dit gedrag vertonen?
2. Hou de regie
Je moet geld overmaken en snel ook. De ‘bekende’ vraagt heel wat van je en verpakt dit in tragische smeekbedes. Hoe hard het ook is: het probleem van de ‘bekende’ is niet jouw probleem. Houd daarom de regie. En ben de baas. Daar heb je recht op. Jij bepaalt de voorwaarden. Ook als er geen sprake is van WhatsApp-fraude en het verzoek om geld oprecht is.
3. Bescherm accounts tegen WhatsApp-fraude
Een verzoek om geld via WhatsApp? In vrijwel alle gevallen gaat het om fraude. Soms is het verzoek echter té geloofwaardig. Bijvoorbeeld als het WhatsApp-account van een bekende is gekaapt. Het verzoek om geld komt dan van een voor jou bekend nummer. Ook in dat geval gaat het mogelijk om WhatsApp-fraude. Hiervoor gelden dezelfde tips als bij de eerste stap.
Preventief kun je ook wat doen tegen WhatsApp-fraude en het kapen van een account. Stel voor WhatsApp altijd tweestapsverificatie in. Met tweestapsverificatie kun je een bestaand WhatsApp-account pas gebruiken als je het account per sms activeert én een andere, zescijferige code invoert die je eerder hebt ingesteld. Doe dit meteen.
- Open WhatsApp.
- Ga naar ‘Instellingen’.
- Druk op ‘Account’.
- Druk op ‘Verificatie in twee stappen’.
- Druk op ‘Inschakelen’ en bedenk een pincode die je makkelijk onthoudt, maar voor een ander niet te raden is.
Toch slachtoffer van oplichters op het internet?
Hebben WhatsApp-fraudeurs je geld weten af te troggelen? Kom dan meteen in actie door aangifte te doen bij de politie. Er is een reële pakkans, waardoor de kans ook groot is dat jij je geld terugkrijgt.
Geef WhatsApp-fraudeurs geen kans. Deel het blog met bekenden van je, zodat ze op de hoogte zijn van dit nare fenomeen. Beveilig ook je WhatsApp-account met tweestapsverificatie, zodat je account ook niet gekaapt kan worden. Succes!