T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

whatsapp verouderd virus
Overzicht Innovatie

“Whatsapp is verouderd”. Heb ik een virus?

06-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
06-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

We horen van steeds meer mensen die bang zijn dat ze een virus hebben op hun telefoon. Ze krijgen na het klikken op een link bijvoorbeeld een melding over een zogenaamd verouderde versie van Whatsapp. Is dit een virus? Nee.

Vreemde meldingen

De meldingen komen vaak na het klikken op een nieuwsbericht vanuit de Facebook-app, bijvoorbeeld bij AD.nl, HLN.be of Rollingstone.com. Maar ook andere sites kunnen deze meldingen helaas vertonen. Ook horen we dat het zowel op iPhones als op Android-toestellen voorkomt.

Whatsapp heeft geen virus, wat dan wel?

We kunnen je gerust stellen: als je deze pop-ups ziet, heeft je telefoon geen virus. Er is ook niks mis met je Whatsapp, en helaas ben je geen gelukkige winnaar. De melding wordt getriggerd via een vervelende banner die via banner-netwerken op sites komen. Zo kan de website zelf er ook weinig aan doen. De banner probeert je te verleiden om een dure sms-dienst af te nemen door je telefoonnummer in te vullen.

Wat moet ik doen?

Als je een melding ziet die je niet vertrouwt, tik dan op de terug-button. Of nog beter: sluit de app en browser af. Druk in ieder geval niet op buttons als ‘bijwerken’ of ‘bestellen’, om te voorkomen dat je aan nare diensten vast zit.
Je kunt ook kiezen voor de voordeelbundel Extra Veilig Online. Met deze bundel (vanaf €1,49 per maand) is jouw telefoon beschermd tegen virussen en onveilige websites.

Heb je het idee dat je na het invullen van je telefoonnummer vast zit aan een SMS dienst? Bart legt je in zijn blog uit hoe je sms-diensten kunt blokkeren.

Heb ik de laatste versie van Whatsapp?

Wil je zeker weten of jij Whatsapp nog moet updaten? Volg dan deze stappen:

Android:
Play Store > Instellingen (drie streepjes boven elkaar) > Mijn apps en games > bekijk of Whatsapp hier tussen staat.

iPhone:
App Store > Updates > bekijk of Whatsapp hier tussen staat.

WhatsApp-abonnement verlengd

[Update 20 januari] Sommige gebruikers hebben een van onderstaande meldingen gekregen. Deze meldingen komen van Whatsapp zelf en zijn dus géén banners of virus.
Whatsapp was vanwege een proef voor sommige gebruikers niet gratis. Op 18 januari heeft Whatsapp bekend gemaakt dat het vanaf nu wel voor iedereen gratis is. Daarom kun je deze melding(en) hebben ontvangen. Geen zorgen dus!

whatsapp abonnement verlengd
whatsapp account gewijzigd

whatsapp 3

Ik hoop dat ik je gerust heb kunnen stellen. Op onze website vertellen we je meer over veilig telefoongebruik, misschien vind je dat ook handig om te lezen.

Heb jij wel eens een Whatsapp-melding gehad op je telefoon? Of heb je andere rare meldingen? Laat het me weten in een reactie!

Deel dit artikel