T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

wifi 6
Overzicht Innovatie

Wat is wifi 6 en heb je het nodig?

09-05-2022 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-05-2022 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Kijk thuis om je heen en je kunt er niet omheen. Steeds meer apparaten zijn online. Telefoons, tablets, laptops, televisies, smart home-apparaten … je wifi-netwerk heeft het er maar druk mee! Soms zelfs té druk. Met wifi 6 kan je internet thuis het groeiende aantal verbonden apparaten aan. Zodat ze allemaal een stabiele verbinding hebben. Je komt hier alles te weten over het wifi van de toekomst, dat nú al steeds vaker beschikbaar is.

Wat is wifi 6?

Wifi 6 is de nieuwste wifi-technologie. De technische naam is 802.11ax en het is de opvolger van wifi 5 (802.11ac). Wifi 6 zorgt voor draadloos internet bij je thuis. Net als andere wifi-technologieën, maar dan met extra voordelen. Je kunt wifi 6 daarmee zien als het 5G voor thuis. Je kunt deze nieuwe generatie wifi gebruiken als je een wifi 6-modem hebt. Bij een nieuw Glasvezel abonnement van T-Mobile krijg je zo’n wifi 6-modem.

6 voordelen van wifi 6

Wifi 6 barst van de verbeteringen voor het draadloze internet bij je thuis. Je kunt op een heleboel voordelen rekenen.

1.      Hogere snelheid

De theoretische topsnelheid van wifi 6 ligt op 9,6 Gbps. Ter vergelijking: met wifi 5 is dat 3,5 Gbps. Dat zijn natuurlijk allebei snelheden die je op een apparaat nooit haalt. Het voordeel van de hogere snelheid is dat veel meer apparaten een hoge snelheid kunnen halen.

2.     Meer apparaten tegelijkertijd

Het grote voordeel van wifi 6 is dat het MU-MIMO niet alleen voor down-, maar ook voor uploaden gebruikt. MU-MIMO staat voor Multiple User – Multiple Input Multiple Output. Dit is een technologie waarmee je wifi-modem data kan uitwisselen met meerdere apparaten tegelijkertijd.

Bij andere wifi-technologieën moet elk verbonden apparaat op zijn beurt wachten tot het data kan down- en uploaden. Wifi 6 kan data uitwisselen naar meerdere apparaten tegelijkertijd. Je voordeel? Met wifi 6 hebben meer apparaten tegelijkertijd een veel snellere verbinding zonder te haperen.

waarom wifi 6

1.      Beter wifi-bereik

Wifi 6 heeft een groter bereik dan andere wifi-technologieën. Dat komt omdat het standaard twee frequenties gebruikt. 2,4 GHz is de lage frequentie, die zorgt voor het grote bereik. Dit signaal is sterk genoeg om door muren en plafonds te komen. 5 GHz is er voor apparaten die dichtbij staan. Dit signaal komt minder ver, maar maakt hogere snelheden mogelijk.

De oplettende lezer denkt nu misschien: mijn modem zendt ook uit via 2,4 en 5 GHz. Klopt! Die doet dat alleen als twee aparte netwerken. Ben je dichtbij, is je telefoon verbonden met 5 GHz en loop je naar boven? Dan blijft hij verbonden met het 5 GHz-signaal, dat daar een stuk zwakker is. Wifi 6 is slimmer, omdat het 2,4 en 5 GHz in dezelfde verbinding verpakt.

2.     Effectiever gebruik van draadloze verbinding

Wifi 6 gebruikt OFDMA: Orthogonal Frequency Division Multiple Access. Deze technologie zorgt dat een wifi-kanaal optimaal wordt gebruikt. Dit doet wifi 6 door het kanaal, als dat nodig is, op te splitsen. Zo kun je via een deel van het kanaal een video op WhatsApp versturen. Tegelijkertijd blijft de rest van het kanaal beschikbaar voor ander gebruik. Handig voor de slimme deurbel, die zo een stabiele verbinding houdt.

3.     Zuiniger voor verbonden apparaten

Wifi 6 is zuiniger voor de verbonden apparaten. Dat komt omdat je met wifi 6 voor elk apparaat een Target Wake Time (TWT) kunt instellen. Handig voor slimme apparaten bij je thuis die niet continu data hoeven uit te wisselen, zoals een rookmelder of thermostaat. Voor elk apparaat geef je aan wanneer het verbinding maakt met het wifi-modem. Ze hoeven dan niet in de digitale wachtrij te staan en wisselen direct data uit met het modem. Dat bespaart energie.

4.     Ideaal om alles uit je Glasvezel abonnement te halen

Wifi 6 biedt hogere snelheden voor meer apparaten tegelijkertijd. Het kan voor meerdere apparaten tegelijkertijd data down- én uploaden. Dit maakt het de perfecte wifi-technologie om in combinatie met Glasvezel te gebruiken. Met dit vaste internet gaat uploaden even snel als downloaden. Wifi 6 stelt je in staat om alle voordelen van Glasvezel nóg beter te benutten.

Het verschil tussen wifi 5 en wifi 6

Wifi 6 is de opvolger van wifi 5. De basis van de twee wifi-generaties is hetzelfde: ze zorgen voor draadloos internet bij je thuis. Wifi 6 is alleen sneller, kan meer apparaten tegelijkertijd een goede verbinding bieden en is zuiniger. Ook is het bereik van het netwerk beter, omdat het de 2,4- en 5 GHz-frequenties verpakt in één verbinding.

Kan je het nu al gebruiken?

Zeker! Met een nieuw Glasvezel abonnement van T-Mobile krijg je standaard een wifi 6-modem geleverd. Heb je thuis apparaten die wifi 6 ondersteunen? Dan geniet je meteen van de wifi 6 voordelen. Goed nieuws: steeds meer apparaten ondersteunen wifi 6. Zo hebben steeds meer nieuwe telefoons standaard wifi 6.

Heb je de nieuwe wifi-technologie nu nodig?

Voorlopig lijkt wifi 5 voor veel mensen goed genoeg te zijn. Met het oog op de toekomst is het wel slim om bij het kopen van nieuwe (smart) apparaten te letten op welke wifi-technologie ze ondersteunen. Waarom? De komende jaren zullen steeds meer apparaten thuis online zijn. Wifi 6 leidt dat in goede banen. En zorgt dat elk apparaat een goede verbinding heeft. Dat is makkelijker als deze apparaten geschikt zijn voor wifi 6. Zo blijft elk apparaat een stabiele verbinding houden. Hoeveel je er ook hebt.

Deel dit artikel