Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Bereik op het hoogste niveau voor WTC Amsterdam

25-10-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
25-10-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De kwaliteit van mobiel bereik laat – ongeacht welke provider u heeft – in gebouwen nogal eens te wensen over. Mijn taak is om, samen met een team collega’s, die kwaliteit voor T-Mobile in ieder geval op het juiste niveau te brengen. Zeker in grote gebouwen kunnen we dat echter niet alleen, er is ook een inspanning van de gebouweigenaar of het facility management nodig. Een mooi voorbeeld is World Trade Center Amsterdam waar op dit moment de laatste hand wordt gelegd aan een multi operator Distribution Antenne System (DAS). Wij koppelen daar met onze apparatuur op in en bieden zo onze gebruikers indoor dezelfde 4G-kwaliteit als outdoor.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Dataverkeer in gebouwen
Dat mobiel bereik binnen gebouwen soms tekort schiet, heeft twee oorzaken. Om te beginnen wordt het radiosignaal deels of zelfs geheel buitengesloten door het vele metaal in gebouwconstructies. Dat metaal zit in de betonbewapening, maar ook zonwerende of hoogrendementsramen bevatten veel metalen deeltjes, een fenomeen dat onder invloed van steeds strengere isolatienormen alleen maar zal toenemen.

… en op hoogtes vanaf 25 meter
Bovendien doet er zich bij hoge gebouwen nog een heel andere complicatie voor. Want hoe hoger een smartphone of ander mobiel device zich bevindt, hoe minder bebouwing er in de weg staat en hoe meer signalen er daardoor kunnen worden opgevangen. Uw mobieltje is altijd en overal bezig om het beste signaal voor u te selecteren, wat betekent dat het bij een overdaad van signalen telkens van frequentie blijft wisselen. Vanaf een hoogte van ongeveer 25 meter veroorzaken deze interferentiestoringen een krakende, instabiele verbinding. Zelfs, beter gezegd, júist wanneer u zich bij een open raam bevindt.

Dominant signaal
Kortom: gebouwen vormen een soort Kooi van Faraday waartoe radiosignalen niet of nauwelijks toegang hebben. En zelfs zelfs wanneer je die belemmering op zou kunnen heffen, ervaren gebruikers een slechter bereik naarmate ze zich hoger in het gebouw bevinden. De beste oplossing is om binnen het gebouw een dominant signaal aan te bieden dat de T-Mobile gebruiker in alle uithoeken van het gebouw een optimaal bereik garandeert en eventuele signalen van buitenaf altijd overruled. Dat is precies waarvoor bij World Trade Center Amsterdam is gekozen.

Ongestoord bereik, ook in de parkeergarage
Om dat dominante signaal overal in het complex aan te kunnen bieden, hebben wij een infrastructuur nodig waarlangs we dat signaal kunnen sturen. Het aanleggen van die structuur, maar ook het inkoppelen door verschillende aanbieders van mobiele telefonie, heeft World Trade Center Amsterdam de afgelopen periode volledig voor zijn rekening genomen. De technologie bestaat uit een grote zender in de Main Equipment Room, die via Satelite Equipment Rooms verbonden is met grote aantallen antennes die overal in het complex zijn aangebracht.

Doordat wij onze apparatuur aan deze infrastructuur hebben verbonden, zijn T-Mobile-gebruikers in het World Trade Center Amsterdam verzekerd van perfect bereik, zelfs in de parkeergarage. De overgang van de frequenties waarop het T-Mobile signaal in de omgeving van World Trade Center Amsterdam wordt verzonden (de ‘neighbours’) naar de frequentie binnenin het gebouw verloopt voor klanten als vanzelf. Wanneer u als T-Mobile gebruiker bijvoorbeeld al bellend de garage binnenrijdt of het World Trade Center Amsterdam binnenwandelt, gaat uw mobiel over op de indoor frequentie, zonder dat uw gesprek daar hinder van ondervindt.

Meer weten over het verbeteren van uw mobiele dekking of die van uw medewerkers? Download dan ons eBook ‘Mobiele dekking ontrafeld voor de IT-manager.’


De keuze van World Trade Center Amsterdam

World Trade Center Amsterdam, dat in het hart van de Amsterdamse Zuidas ligt, biedt onderdak aan zo’n 300 bedrijven met een meer dan gemiddelde internationale oriëntatie. Dagelijks lopen hier duizenden mensen in en uit. ‘Hoogwaardig en betrouwbaar mobiel dataverkeer is voor de bedrijven en bezoekers hier van het allergrootste commerciële belang’, zegt Technical & Facility Director Frank Folkers. ‘Gezien de positie die World Trade Center Amsterdam in de kantorenmarkt inneemt, willen we die zekerheid en kwaliteit bieden. De investering in de DAS-infrastructuur is voor ons dan ook een strategische keuze.’

Frank Folkers

Frank Folkers, Technical & Facility Director World Trade Center Amsterdam


 

Jeroen Vos

Bij T-Mobile ben ik verantwoordelijk voor de verschillende indoor projecten. Het gaat daarbij om de verdere verbetering van het mobiele dataverkeer in, bijvoorbeeld, tunnels, ziekenhuizen, kantoren en andere gebouwen. Als Construction Supervisor Deployment Indoor begeleid ik het gehele implementatie traject, vanaf de initiële vraag tot de oplevering van het project.

Jeroen Vos

Jeroen Vos


 

 

Deel dit artikel