Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

De zelfrijdende auto van Google voorspelt wat fietsers gaan doen

08-07-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
08-07-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Google heeft zijn zelfrijdende auto’s geleerd om fietsers te herkennen en te leren voorspellen hoe zij zich gedragen op de weg. Zo moeten aanrijdingen voorkomen worden. Dat legt het techbedrijf uit in zijn maandelijkse rapport over de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

De zelfrijdende auto van Google maakt gebruik van sensoren en software. Zo kan de auto bijvoorbeeld zien dat een fietser zijn hand uitsteekt om af te slaan. De voertuigen zijn zo afgesteld dat ze voorzichtiger rijden in de buurt van fietsers, simpelweg omdat hun gedrag minder goed te voorspellen is dan bij automobilisten het geval is. 

De sensoren van de Google Car kunnen zelfs zien op wat voor soort fiets je rijdt: van racefiets tot tandem of ligfiets. Ook dat is noodzakelijk, omdat de ene fietssoort nu eenmaal anders gebruikt wordt dan de andere. De auto van Google heeft rondom sensoren, dus dat betekent dat het voertuig vaak beter ziet wat er om je heen gebeurt dan jij zelf ooit zou kunnen. Ook fietsers in de dode hoek zijn dus veilig.

Google test het systeem op dit moment op de openbare weg en op een afgesloten testterein, zodat de computers in de auto steeds meer kunnen leren. De techniek van Google moet in 2020 beschikbaar zijn voor publiekelijk gebruik, dus voorlopig blijft het nog oppassen geblazen als je als fietser de weg op gaat.

Deel dit artikel