Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Zelfrijdende auto’s kunnen leren door rondjes te rijden in de game GTA V

13-01-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
13-01-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zowel techbedrijven als autofabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Hun prototypes natuurlijk getest worden in het echte verkeer. Maar het gaat verder dan dat: kunstmatige intelligentie moet je trainen door er heel veel data in te stoppen. Dat doe je bij een zelfrijdende auto door heel veel kilometers te maken.

Maar als je erover na gaat denken is dat niet per se nodig. Je traint namelijk enkel een de computer, de fysieke auto heeft er weinig mee te maken. Als je dus een simulatie hebt van de echte wereld, in het bijzonder van het verkeer daarin, kun je die gebruiken om zelfrijdende auto’s te trainen.

Google doet dat al. Zij maken heel veel kilometers met hun testauto’s, maar nog veel meer virtuele kilometers via simulatie. En het leuke is: iedereen kan dat nu doen. Zonder dat je zelf die simulatiesoftware hoeft te regelen. Het kan namelijk in de game GTA V.

DeepDrive

OpenAI, een organisatie die het onderzoek naar kunstmatige intelligentie open wil laten verlopen om zo problemen te kunnen voorkomen, heeft hier voor gezorgd. Ze hebben het project DeepDrive live gezet: software om de zelflerende algoritmes voor zelfrijdende auto’s te trainen in GTA V.

Programmeurs en vooral onderzoekers kunnen hier gratis mee aan de slag. En zo blijkt de game GTA V niet alleen een prima manier om je na een lange dag werken te ontspannen, maar helpt het ook de wetenschap een handje.

Deel dit artikel