Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Zuid-Korea – Bellen rondom de wereld

15-12-2014 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
15-12-2014 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

In de blogserie ‘Bellen rondom de wereld’ interviewt T-Mobile’s KilRae mensen uit het buitenland. Ze vertellen hoe zij omgaan met mobiel bellen en internetten en over hoe het er op dat gebied in hun land aan toe gaat. Is het echt zo anders als bij ons in Nederland? Soms wel! KilRae trapt af met Eusuk, die vertelt over bellen in Zuid-Korea.

Wie: Eusuk Jo, ‘Michael’ voor niet-Koreanen
Leeftijd: 22 jaar
Waar: woont in Seoul, in Zuid-Korea, maar studeert momenteel een jaar aan de VU in Amsterdam

Telecom-curriculum Zuid-Korea
Grootste telecomproviders: SK Telecom, KT en LGU+
Wat krijg je voor €50?
Bij Olleh, onderdeel van KT:
• 350 belminuten – bellen naar andere Olleh-abonnees is gratis en gaat niet van je belminuten af
• 6 GB aan LTE data
Bijzonder: in Korea zijn veel abonnementen afgestemd op het gezin. Je kunt als gezin een abonnement afsluiten bij een telecomprovider en profiteren van lekkere kortingen. Ook krijg je extra korting als je al lang bij een telecomprovider zit.

bellen in korea

Om meer te weten te komen over bellen in het buitenland, en in dit geval telecom in Korea heb ik afgesproken met Eusuk. We ontmoeten elkaar in de hal van de VU. Het is einde middag en het wordt al donker. Het is herfst. Het seizoen dat ik het meeste vrees. Eusuk ook. “Het weer hier. Het is niet eens zozeer de kou, maar de wind en de regen trek ik slecht. Yakkes! Verder vind ik Amsterdam supermooi. De mensen zijn easy going en relaxt. Het is hier in vergelijking met de drukte en stress van Seoul lekker rustig. Mensen zijn niet zo gehaast.”

Loyaliteit wordt beloond
Met de familie als hoeksteen van de samenleving, een overblijfsel van het confucianisme dat nog flink zit ingebakken in de Koreaanse cultuur, zijn een hoop telecompakketten samengesteld met het oog op het gezin. Als de hele familie bij dezelfde telecomprovider zit, krijg je korting. Beginnend bij ongeveer €2,50 per familielid. Je wint er niet de oorlog mee, maar al met al staat het bespaarde bedrag toch weer gelijk aan enkele kilo’s kimchi .

Als je in Korea lang bij dezelfde telecomprovider zit, wordt je vertrouwen beloond. Eusuk: “Een vriend van mij vertelde dat zijn familie al dertig gebruikersjaren had bij SK Telecom en maar liefst vijftig procent korting op de telecomkosten kreeg. De familie bestaat uit vijf personen, die ieder zes jaar bij SK Telecom zitten, al die losse jaren worden bij elkaar opgeteld en dat is dan het totaal aantal gebruikersjaren.”

MB’s als soju
Koreanen slurpen MB’s sneller dan soju. En dat zegt wat. Koreanen zijn de zwaarste drinkers ter wereld, met klaarblijkelijk dus ook een grote dorst naar MB’s. Abonnementen met meer dan 5 GB aan data zijn dan ook volstrekt normaal. Waar die data aan op gaat? Eusuk “Door de enorme stress die mensen hebben op werk of op school, vinden ze het fijn om te ontspannen met hun smartphone.” Social games (spelletjes die je online tegen andere (on)bekende mensen speelt) en social media zijn belangrijke bronnen voor ontspanning. Maar ook IPTV (soort van Netflix) is een veelgebruikte ontspantool én dataslurper.

Neusje van de zalm
Koreanen zijn gadgetfreaks en willen graag het nieuwste van het nieuwste hebben. Stilstand is achteruitgang. En dat is ook niet anders in de Koreaanse smartphonebranche. Het neusje van de zalm. Nu. Meteen. Elk jaar een nieuw toestel aanschaffen is dan ook eerder regel dan uitzondering. Telecomproviders spelen daar gretig op in. Je kunt je toestel verkopen aan je telecomprovider. In ruil daarvoor krijg je korting op je nieuwe toestel.

In Korea zijn speciale vergelijkingsapps waarin je kunt zien hoeveel korting je maximaal kunt krijgen. Je vult onder andere in welke telefoon je wilt en hoe lang je een abonnement wilt, bijvoorbeeld 24 maanden. Het is een sport om met de uitkomsten van de vergelijkingsapp de winkel te vinden die je het meest gunstige abonnement en telefoonsubsidie kan geven. Bovendien wordt in de vergelijkingsapps samen met het te verkrijgen kortingspercentage ook weergegeven hoeveel het kost om je huidige contract te laten ontbinden. Alles om maar zo snel mogelijk die nieuwe smartphone te bemachtigen.

Palli palli
Korea, de Koreanen en daarmee de Koreaanse telecommarkt kenmerken zich door snelheid, opschieten en vooruitgaan. Palli palli noemen ze dat zelf. Dat was vroeger al zo, maar ook tegenwoordig en waarschijnlijk in de toekomst alleen nog maar meer. Eusuk is de uitzondering op de regel, hij kan het allemaal maar amper bijhouden. “Toen ik in militaire dienst ging, dwongen mijn vrienden en familie mij een nieuwe telefoon te kopen. Eentje waarmee ik kon Kakaotalken. Het schijnt dat je een hoop mist als je niet in de groepsgesprekken zit. Ik vond dat wel meevallen. Maar ach. Soms moet je een beetje meegaan met je tijd.” En daarmee sluiten we het gesprek af. Zoals het echte Koreanen betaamt maken we nog een reeks selfies. Eusuk poseert gewillig. Hij is niet anders gewend. In Korea wordt tenslotte elke soju-toast vastgelegd met je smartphone.

Bellen in Zuid-Korea

Mag er een land niet onbreken in deze reeks? Laat het me weten! Plaats onderstaand een reactie of stuur me een tweet @kilraeb. In de volgende editie neemt Kees uit Zambia je mee. Bellen in Zambia gaat er namelijk ook nét iets anders aan toe dan hier.

Deel dit artikel