Consumentenfraude

Snel geld verdienen op internet met de koop of verkoop van mobiele telefoons? Geen goed idee! Vaak zitten hier criminelen achter die je een telefoonabonnement laten afsluiten in ruil voor geld. Het contract en telefoon moet je afstaan, maar jij bent verantwoordelijk en krijgt de maandelijkse kosten van het abonnement. Helaas betaal jij dus ook de boete. In Nederland worden dagelijks veel jongeren slachtoffer van telefoonfraude. Ook ouderen en mensen met een verstandelijke beperking krijgen hiermee te maken. Telefoonfraude heeft vergaande gevolgen.

Waar kom je deze vorm van fraude op internet tegen? 

Op social media zoals Instagram en Facebook, tref je vaak advertenties aan met het aanbod om veel geld te verdienen. Behalve advertenties kun je ook via Whatsapp of in het uitgaansleven benaderd worden.

Ook worden vaak phishing berichten verstuurd met T-Mobile als zogenaamde afzender. Heb je zo'n bericht ontvangen? Kijk dan op onze phishing pagina hoe je dit aan ons kunt melden.

Slachtoffer van telefoonfraude

Bekijk het verhaal van Elmar


Bekijk de 3 tips tegen ID fraude


Tips tegen telefoonfraude

Wat je kunt doen tegen telefoonfraude

  • Ga nooit in op dit soort advertenties. Gebruik je gezond verstand. Als je tekent voor een telefoonabonnement, ben jij verantwoordelijk voor alle kosten. Dus ook voor de kosten van het dure toestel dat bij het abonnement hoort. En de eventuele gesprekskosten. De kosten kunnen al snel oplopen tot meer dan € 1000 per abonnement! 

  • Leen ook nooit je ID documenten en je bankpas uit, en geef nooit de gegevens van je internetbankieren af.
  • Sluit niet zomaar een telefoonabonnement af voor iemand anders. Ook niet als het een bekende van je is die belooft het contract over te zetten op eigen naam. Als zij dat niet doen, blijf je verantwoordelijk voor alle kosten tijdens de looptijd van het abonnement.

Ben jij opgelicht? Wat nu?

  • Neem direct contact op met de klantenservice van T-Mobile op 06-24001200 om je simkaart te blokkeren.
  • Doe vervolgens aangifte bij de politie en vertel daar het echte verhaal. Mail vervolgens de aangifte naar: Consumentenfraude@t-mobile.nl. Let op! Dit betekent niet dat je abonnement automatisch kosteloos stopt.
  • T-Mobile neemt deze vorm van fraude serieus. Als we vermoeden dat er valse aangifte is gedaan, ondernemen we stappen.