Mensen

Persoonlijkheidstest 16Personalities vertelt je hoe jij functioneert op de werkvloer

Wie ben jij eigenlijk als ondernemer? Of als professional? Waarom doe je wat je doet, en wat zijn je sterke en zwakke punten? Het zijn vragen die je jezelf vast weleens hebt gesteld. 16Personalities geeft je antwoord.

Download de gratis checklist Agile Werken

Wordt er in jouw organisatie al agile gewerkt? Met deze gratis checklist van expert Jacques de Vilder wordt het gegarandeerd een succes.

Download gratis
16Personalities is een gratis persoonlijkheidstest voor professionals. De test bepaalt aan de hand van jouw antwoorden op 60 stellingen wat voor ‘menstype’ jij bent op de werkvloer en in je relaties met anderen. Aan de hand daarvan ontdek je onder meer wat jouw zwakke en sterke punten zijn. Maar het kan ook zorgen voor een effectievere samenwerking. Weet een ander immers wat jouw valkuilen zijn of waarom je bepaalde dingen doet, dan kan diegene daar beter op anticiperen.

Bovendien kan het goed helpen inzicht te krijgen in je eigen manier van leidinggeven. Door te achterhalen waar je sterke en zwakke punten liggen, kun je zoeken naar je persoonlijke ontwikkelingspunten. Ben je bijvoorbeeld sterk in het bedenken van nieuwe producten, maar minder sterk in ‘saai, organisatorisch werk’, dan weet je wat je wel en niet moet delegeren. Bovendien kun je op basis van deze test ook besluiten welke werknemers je het beste samen kunt laten werken en wie welke taken het beste op zich kan nemen.

16Personalities is gebaseerd op de welbekende Myers-Briggs Type Indicator, een persoonlijkheidstest die in het bedrijfsleven veel gebruikt wordt om achter de karaktereigenschappen van bepaalde medewerkers te komen. Deze karaktereigenschappen, zogenaamde ‘traits’ werden begin vorige eeuw vastgesteld door de bekende psycholoog Carl Gustav Jung. Zijn onderzoek naar persoonlijkheid vormt ook in deze test de rode draad. Zo kun je aan de hand van een aantal vragen namelijk vast stellen in welke mate iemand introvert of juist extravert is, intuitief of juist planmatig.

De test

De test zelf is eenvoudig uit te voeren, al moet je hier wel ongeveer 5-10 minuten voor vrijmaken. Je krijgt via de site een aantal stellingen te zien, die je op een 7-puntsschaal mag beoordelen op ‘heel erg’ tot ‘helemaal niet mee eens’.

Aan het einde van de test krijg je gelijk je uitslag te zien. Daarin wordt vermeld wat je persoonlijkheidstype is en wat dat precies betekent (ben je bijvoorbeeld intro- of extravert?). Daaronder volgt een zeer uitgebreide toelichting die in een aantal hoofdstukken uitlegt wat voor persoonlijkheid je hebt en wat je kansen en valkuilen zijn. Die resultaten blijken behoorlijk accuraat te zijn.

Zo bleek ik een ‘campaigner’ te zijn, een type dat erg intuïtief is. Dat betekent dat ik erg onafhankelijk ben en snel verveeld raak en ongeduldig wordt als ik in een saaie rol gestopt word. Als je daarbij bedenkt dat ik werk als freelancer en mijn eigen klussen kies, past dat erg goed.

De test is bovendien erg specifiek. Per persoonlijkheidspunt – bijvoorbeeld extravert of intuïtief – zie je precies in welke mate je op dit punt scoort. Ook wordt weergegeven welke ‘celebrities’ dezelfde persoonlijkheid hebben als jijzelf.

Voor ondernemers zal het deel dat ingaat op je carrière mogelijk het meest interessant zijn. Hierin staat namelijk informatie over hoe jij in je werk bent, welke beroepen mogelijk interessant zijn en waar je sterke en zwakke punten op de werkvloer liggen. Ook interessant: je krijgt zo ook direct een idee of je wel geschikt bent als ondernemer of leider, en welke vaardigheden je nog moet ontwikkelen.

Vergelijk jezelf

Uiteindelijk is de test vooral handig om jezelf eens een spiegel voor te houden. Je ontdekt waar je goed in bent en wat je kunt gebruiken in je carrière of eigen bedrijf. Maar je ziet ook wat je valkuilen zijn, zodat je daar juist aan kunt werken. En misschien is dat nog wel het meest nuttige onderdeel van zo’n test.

De volledige test kun je gratis uitvoeren op 16Personalities.com. De resultaten kun je na afloop gratis naar je eigen e-mail laten sturen, mocht je ze willen bewaren.

Checklist Klantcontact 2020

Heeft jouw bedrijf veel telefonisch contact met klanten? Download dan onze eBook ‘Klantcontact 2020’. Hierin geeft Daniëlle de Jonge praktische tips om voor goede telefoongesprekken en blije klanten te zorgen.

Download gratis
T-mobile
FOUNDERS
Persoonlijkheidstest 16Personalities vertelt je hoe jij functioneert op de werkvloer