Deze week presenteerde T-Mobile zijn plannen voor de overname van Tele2 aan de Europese Commissie. Als de samenvoeging van de twee telecombedrijven wordt goedgekeurd, brengt dat voor de huidige klanten van de twee bedrijven een hoop voordelen met zich mee, zo verklaarde T-Mobile CEO Soren Abildgaard vorige week in diverse interviews met onder meer Telecompaper, AD en het Financieel Dagblad. Eén van de belangrijkste is de versnelde introductie van 5G. Maar hoe zit dat nou precies?
Wat is er nodig om 5G te realiseren?
Om een 3G, 4G en uiteindelijk 5G netwerk te kunnen aanbieden maken telecomproviders gebruik van zogenaamde frequenties. Deze worden eens in de zoveel jaar verkocht op een zogenaamde frequentieveiling en zo verdeeld over de diverse providers. Door de overname van Tele2 krijgt T-Mobile er daardoor straks automatisch een aantal frequenties bij, waaronder de voor 5G zeer belangrijke 800 MHz-band en meer gepaard spectrum in de 2,6 GHz-band.
Als het Tele2 netwerk al in 2019 kan worden opgeheven en overgeheveld naar het netwerk van T-Mobile, kunnen alle benodigde werkzaamheden om het netwerk geschikt te maken voor 5G al genomen worden. Wanneer tijdens de eerstkomende frequentieveiling in 2020 de zogenaamde 700 MHz band ook beschikbaar komt, kan het 5G netwerk van T-Mobile “met één druk op de knop worden aangezet”, aldus Abildgaard.
Realtime internet
Het doorontwikkelen naar een 5G netwerk vraagt veel investeringen, maar zorgt er wel voor dat de up- en downloadsnelheden van je dataverbinding nog hoger komen te liggen dan bij 4G. Uiteindelijk zorgt dat er ook voor dat er meer data verbruikt kan worden tegen lagere kosten. Het vergt dus een investering, die zich uiteindelijk wel terug moet gaan betalen.
Wie real-time opereert, bespaart uiteindelijk tijd en daarmee kostenTweet