5G

5G in het buitenland: zo ver zijn ze in de rest van de wereld

5G in Nederland zal in 2020 worden uitgerold. Maar hoe staat het ervoor in het buitenland? Ontdek de landen waar 5G al flink in opkomst is.

Clock 5 min

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
5G in Nederland is hot and happening. Met man en macht testen T-Mobile en andere providers dit nieuwe netwerk uit. Het buitenland kijkt niet stilzwijgend toe. Van techgiganten China en Zuid-Korea tot aan Finland en San Marino: 5G is everywhere.

5G in Nederland

In 2019 werd wederom een belangrijk obstakel overwonnen in de lange weg naar een 5G netwerk in Nederland. Het leek er namelijk lang op dat de belangrijke 3,5 GHz-frequentie niet beschikbaar zou komen. Die was in gebruik door de AIVD om telefoon- en internetverkeer af te tappen. En juist die frequentie hebben providers nodig om 5G in Nederland op volle kracht aan te bieden.

In 2018 werd echter duidelijk dat het afluisterpark in het Friese Burum verhuist naar het buitenland. En dus kan de 3,5 GHz-frequentie straks geveild worden zodat telecomproviders deze kunnen gebruiken voor een 5G netwerk. Dit zal op zijn vroegst pas in 2021 zijn.

Eerste antenne is een feit

Nederlandse aanbieders pakken de 5G-uitdaging met beide handen aan. Al zo’n twee jaar vinden er tests plaats met 5G in Nederland. T-Mobile nam in 2017 als eerste telecomprovider een 5G-antenne in gebruik op het Leidseplein in Amsterdam.

Ook beloofden T-Mobile en Tele2 na hun fusie werk te gaan maken van de uitrol van 5G in heel Nederland. In 2020 moet het zover zijn. Gemeente Den Haag en T-Mobile hebben de handen ineengeslagen voor de eerste test. Er komen antennes door de hele stad te hangen en er is een 5G field lab geopend.

Hoe staat het met 5G in het buitenland?

Sommige landen zijn een tikkeltje sneller met de uitrol van 5G dan Nederland. Wereldwijd hebben veel landen de planning om het 5G-netwerk dit en volgend jaar beschikbaar te maken. Voor consumenten betekent het nóg snellere downloadtijden en betere mobiele internetverbindingen. Mits ze een device hebben dat geschikt is voor 5G.

Op ondernemingen, steden, verkeer en sectoren als de gezondheidszorg heeft het nieuwe netwerk ook een grote impact. Zo groeit het Internet of Things vanwege de enorme stroom aan data. Ook maakt de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s een flinke stap voorwaarts.

Zuid-Korea

Zuid-Korea zit in de kopgroep van het verwerkelijken van 5G. Het land realiseerde misschien wel de bekendste ‘showcase’ tot nu toe. De grootste telecomprovider van het land, KT Corp, kondigde aan dat de Olympische Winterspelen in februari 2018 een groot 5G-feest zouden worden. Het lukte inderdaad om verschillende 5G-hotspots in Pyeongchang en andere wedstrijdplaatsen te maken.

Nieuwsgierige bezoekers konden demonstraties bezoeken en zelf uitproberen hoe snel devices werken met 5G. Ook werd het netwerk gebruikt om bewegende beelden op bussen te projecteren.

Het was nog niet de gedroomde 5G-dekking. Lastig is dat er nog bijna geen device geschikt is voor 5G. De meeste bezoekers kwamen dus niet op het netwerk. De showcase trok wel wereldwijd de aandacht. Afgelopen december kreeg het land als eerste een landelijke 5G-dekking. Vooralsnog kunnen alleen bedrijven daar gebruik van maken, met uitzondering van Seoul. Zo hoort Zuid-Korea bij de voorhoede wat betreft de introductie van 5G.

Verenigde Staten

Nationaal 5G-netwerk

Een tijdje dacht de regering-Trump dat het een goed idee was om het 5G-netwerk te nationaliseren. Vooral om Amerika te beschermen tegen spionage door China.

Dit plan loopt waarschijnlijk in de soep doordat Amerikaanse providers al mijlenver zijn met het creëren van hun eigen netwerk.

 

5G betekent ook een prestigestrijd voor economische grootmachten. Wie heeft als eerste een landelijke dekking voor zowel bedrijven als particulieren? De VS en China bieden flink tegen elkaar op. In Amerika verschenen de afgelopen tijd zo’n 30.000 5G-antennes aan de horizon. Dat is wel stukken minder dan in China. Daar kwamen er maar liefst 350.000 antennes bij.

Vooral in Amerikaanse steden is het 5G-netwerk inmiddels actief. T-Mobile USA is net als T-Mobile Nederland één van de eerste providers die 5G landelijk uitrolt. In onderstaande video legt CEO John Ledger uit waarom 5G zo’n baanbrekende ontwikkeling is.

China

Als we de verwachtingen mogen geloven, maken in 2023 een miljard mensen op de wereld gebruik van 5G. Het lijkt erop dat meer dan de helft van alle 5G-verbindingen zich in China zullen bevinden. Het komende jaar rollen providers als China Unicom en China Mobile 5G uit in voornamelijk grote steden. Ook komen er dit jaar al toestellen op de markt die geschikt zijn voor het snelle 5G-netwerk.

Aan infrastructuur is in het Aziatische land geen gebrek. Megabedrijven als Huawei leggen tienduizenden antennes aan. Huawei doet dat ook in het buitenland, maar het bedrijf zit momenteel in een lastige positie. Steeds meer overheden, bijvoorbeeld in de VS, Nieuw-Zeeland en Duitsland, weren Huawei bij de aanleg van het 5G-netwerk in hun land. Ze verdenken de Chinese overheid van spioneren met de door Huawei geleverde hardware.

Finland

Finland is het thuisland van Nokia en dat bedrijf ziet 5G als een kans om weer een grote rol te spelen op het gebied van telecommunicatie. Dat hebben ze wel nodig nadat het bedrijf de strijd op de toestelmarkt een jaar of tien geleden definitief verloor.

De Finse provider Elisa is inmiddels de eerste partij in de wereld die 5G-netwerken beschikbaar heeft gemaakt voor de markt: een in het Finse Tampere en een in de Estse hoofdstad Tallinn. Dat gebeurde afgelopen juni. Ondertussen is Helsinki Airport het eerste 5G-vliegveld ter wereld.

Het netwerk zal in de rest van Finland in de loop van dit jaar beschikbaar komen.

Groot Brittanië

Iets dichter bij huis hebben ook de Engelsen inmiddels al 5G. Als je in het Verenigd Koninkrijk door een gemiddelde winkelstraat loopt, zie je de billboards al hangen. Bijna elke provider adverteert op dit moment met zijn eigen 5G netwerk.

Groot nadeel van het Britse 5G is dat het nog lang niet overal beschikbaar is. Sinds mei dit jaar kun je gebruik maken van 5G in bepaalde stukken van Londen en voor mensen die gebruik maken van breedband internet. Eind 2019 komen daar meer mogelijkheden bij. Maar wanneer het VK een landelijk dekkend 5G netwerk krijgt, is dus nog even de vraag.

Japan

Net als bij veel andere technische ontwikkelingen zit Japan ook bij het uitrollen van 5G niet stil. Het netwerk moet in 2020 beschikbaar komen voor commerciële doeleinden. De grootste mobiele provider van het land, NTT Docomo, experimenteert intussen al volop met de mogelijkheden.

Eind vorig jaar had het bedrijf samen met autofabrikant Toyota een primeur: ze bestuurden via 5G een robot op 10 kilometer afstand.

San Marino

Het ministaatje staat niet bekend als tech-hoofdstad, maar mag zich wel het eerste 5G-land van Europa noemen. Sinds vorig jaar staan er massive MIMO-antennes die het hele land dekken.

Telecom Italia ging er van start met het gebruiken van de 26 GHz-frequentie, waardoor San Marino voorop kan gaan lopen met ontwikkelingen op het gebied van Industrie 4.0 en Smart Cities.

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Foto's: T-Mobile US, Shutterstock