5G

Vijf 5G projecten die de wereld een stukje beter maken

Een wereld met 5G. Hoe zou dat eruit ziet? Futurelab van T-Mobile maakte in samenwerking met start-ups, universiteiten en ondernemingen een playbook met 10 inspirerende verhalen uit de praktijk die nieuw toekomstperspectief zien met de komst van 5G. Wij lichtten 5 mooie verhalen uit van bedrijven die met hun ideeën en de hulp van 5G de wereld een stukje beter maken.

Clock 3 min

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
Even in het kort: wat is 5G ook alweer? De opvolger van 4G is de nieuwe generatie mobiel internet dat zorgt voor een snelle en stabiele verbinding. 5G is eigenlijk de basis voor digitalisering en toekomstige technologische ontwikkelingen. Een bezorgdienst via een drone, een zelfrijdende auto en een wekker die in contact staat met je koffieapparaat worden in de toekomst misschien wel werkelijkheid. De wereldbevolking groeit en de druk op het milieu wordt groter. 5G is een mooie stap naar een duurzame wereld die slimmer en makkelijker ingericht kan worden.

Project.BB: Let’s clean the beach together

Een strand zonder plastic papiertjes, sigarettenpeuken en ander zwerfafval. Met dat ideaalbeeld ontwikkelden twee Haagse ondernemers een robot genaamd BB (BeachBot). Deze detecteert en herkent rommel, maar interacteert ook met mensen op het strand. Door robotica in te zetten willen zij mensen bewust maken van zwerfafval en een duurzame planeet creëren. Om BB nog beter zijn werk te laten doen, is de wens van de co-founders dat de robot via 5G ook op afstand bestuurd kan worden. In de vorm van mixed reality met een low latency toepassing kun je live verbinding maken met BB. Via een VR-bril kun je dan vanuit huis of kantoor live de BB helpen op het strand. Het algoritme leert de BB steeds meer en wordt iedere keer weer een stukje slimmer. En nog belangrijker: de gebruiker is zich bewust van de hoeveelheid zwerfafval op het strand. 5G zorgt ervoor dat je zonder vertraging verbinding met BB kunt hebben. Zo draagt de robot bij aan een wereld waarin mensen bewust omgaan met afval en samen zorgen voor een prettige en schone leefomgeving.

The Future Mobility Network: de mobiliteit van de toekomst

We lopen letterlijk vast, concludeerde adviseur Rissan Slaghek. Door files in de stad, op de snelweg en op de fietspaden. Twee ambitieuze ondernemers geloven in de kracht van innovatieve mobiliteit en testen verschillende scenario’s die de toekomst in de praktijk brengen. Vanuit het netwerk zorgen zij voor oplossingen door het vervoer van de toekomst te implementeren. Zoals deelfietsen, zelfrijdende shuttle bussen en autonome pontjes. Het netwerk werkt met ‘real urban scenarios’ en ontdekt samen met onder meer T-Mobile wat 5G kan opleveren. Een zelfrijdende auto kan bijvoorbeeld alleen goed functioneren met een betrouwbare verbinding. Het biedt ook kansen voor slimme logistiek. Vrachtwagens kunnen met elkaar communiceren om goederen te verdelen. De komst van 5G zorgt voor een veiligere verbinding, waardoor slimme mobiliteit echt kan groeien.

TU Delft: een operatie uitvoeren via 5G

Stel je eens voor, een chirurg voert via VR een knieoperatie uit. Het Internet of Things (IoT) Fieldlab van de TU Delft richt zich op het testen van nieuwe 5G en IoT producten en diensten. In de reguliere omgeving worden nieuwe technologieën getest in de praktijk. In Delft rijden al auto’s zonder bestuurder en in Katwijk vliegen drones. De komst van 5G biedt een enorme kans voor de grootschalige introductie van Internet of Things. Door 5G wordt het mogelijk om toepassingen op de markt te brengen die nu niet mogelijk zijn. En dat allemaal door de snelle verbinding en hoge betrouwbaarheid van 5G. Het Fieldlab brengt mkb’ers en startups samen met grote bedrijven als T-Mobile om goede ideeën uit te werken en te testen. Innovaties die echt werken, kunnen sneller worden opgeschaald. Zo heeft onze maatschappij er direct profijt van.

World Startup: een duurzame manier van ondernemen

World Startup ondersteunt founders van start-ups bij het bouwen van succesvolle ondernemingen. En deze hebben allemaal iets met elkaar gemeen: zij willen een positieve impact op de maatschappij hebben. World Startup is sinds 2019 trotse eigenaar van het B Corp-certificaat. Een certificaat die staat voor een duurzame manier van ondernemen. Het global entrepreneurship platform gelooft in de kracht van samenwerken. En door de komst van 5G nemen de mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen toe. 5G zorgt ervoor dat sommige ideeën waardevoller worden en makkelijker te realiseren. Zij zien het als hun taak om kansen te herkennen en start-ups te helpen, met elkaar te verbinden en te versterken. Samen met hen leveren zij een bijdrage aan de UN Sustainable Development Goals die werken aan schoner water, beter voedsel en duurzame energie.

Gemeente Den Haag: bouwen aan de ‘smart city’ van de toekomst

De stad wordt steeds drukker. De verstedelijking zorgt voor meer druk op publieke voorzieningen, infrastructuur en het milieu. Het Digitale Innovatie & Smart City team binnen de gemeente Den Haag zoekt daarom naar slimme technische oplossingen om de stad leefbaar en werkbaar te houden. 5G biedt kansen om een innovatieve stad te zijn. Samen met labs en bedrijven oefenen zij met complexe situaties. In de toekomst hoopt de gemeente in staat te zijn om haar digitale stad te besturen op een effectieve en duurzame manier. Met behulp van data, gegenereerd uit eigen slimme apparaten kunnen besluiten worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren of het verkeer veiliger te maken.

Benieuwd naar alle 5G projecten van het Futurelab van T-Mobile? Bekijk hier alle verhalen uit het playbook.

Is jouw bedrijf al klaar voor 5g?

Het 5G-netwerk brengt ontelbare nieuwe mogelijkheden en nieuwe strategische opties voor je onderneming mee. Als bedrijf is het belangrijk om te weten: hoe ga je daarmee om, hoe haal je er concurrentievoordeel uit en wat betekent 5G voor je IT-voorzieningen? Download onderstaand eBook als je je bedrijf zo goed mogelijk wilt voorbereiden op de komst van 5G.

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock