5G

5G toestellen zijn hot, maar 5G biedt nog zoveel meer

Martijn Teekens is Directeur Sales B2B bij T-Mobile. Maandelijks spreekt hij zich uit over ontwikkelingen in de telecommarkt. Met deze week: 5G toestellen en smart cities tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. En: wat brengt 5G straks voor de B.V. Nederland?

Clock 4 min

Gratis eBook: Alles wat je moet weten over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
De lente breekt niet alleen in Nederland langzaam maar zeker door. Ook in Barcelona, waar deze week het internationale Mobile World Congress plaatsvindt, genieten bezoekers van het zonnetje en de vele andere positieve aspecten die de stad te bieden heeft. Maar toch draait het deze week vooral om mobiele technologie in Spanje, want mobile is hot.

In het nieuws lezen we vooral over de nieuwe toestellen die tijdens MWC worden gepresenteerd. Zo lanceerde Samsung in aanloop naar MWC al de gloednieuwe Galaxy S10 en Galaxy Fold. Begin deze week volgden onder meer Huawei, LG en Oppo met nieuwe (5G) toestellen. Maar het congres staat ook uitgebreid stil bij de laatste telecom trends, met 5G en IoT als voornaamste ontwikkelingen.

5G toestellen

Deze laatste twee onderwerpen gelden ook voor T-Mobile als de meest interessante ontwikkelingen van dit moment. Natuurlijk zijn ook wij enthousiast over de eerste handsets met 5G technologie, maar voor alle lidstaten van Europa een volledig dekkend 5G netwerk hebben uitgerold, zijn de handsets die nu op de markt verschijnen in sommige opzichten alweer gedateerd. Al is het natuurlijk goed om te zien dat de ontwikkeling van het meest essentiële werkdevice van dit moment allesbehalve stil staat.

Samsung kondigde vorige week onder meer de Samsung Galaxy S10+ 5G aan.

Belangrijker is echter dat wij 5G niet als een ontwikkeling van mobiele telefonie alleen zien. Natuurlijk is 5G nog net even sneller dan 4G, maar daarin zit niet de grootste meerwaarde. Want wat bieden we smartphone-gebruikers daarmee, nog sneller YouTube?

Realtime internet dankzij 5G

Wat 5G echt interessant maakt, is de enorm lage latency. Daardoor streamt je YouTube-video niet per se sneller, maar is er praktisch geen tijd meer nodig om de video in te laden. Je internetverbinding wordt als het ware realtime. De mogelijkheden van een mobiel netwerk worden vele malen groter als het deze kracht eenmaal heeft.

Moet je je voorstellen wat de potentie daarvan is in kritische bedrijfsprocessen. Wanneer je de apparatuur of robots in een fabriek realtime aan kunt sturen, of een handeling op duizenden kilometers afstand zonder vertraging uit kunt voeren zoals te zien is in onderstaande video?

Onze huidige 4G verbinding is op dit moment feitelijk al razendsnel. Niet voor niks wordt T-Mobile al drie jaar op rij uitgeroepen tot beste en snelste netwerk van Nederland. Die rol als uitblinker willen we met de introductie van 5G dan ook graag voortzetten. Vandaar dat we nu al met diverse gemeentes, waaronder Den Haag en Amsterdam, aan het kijken zijn naar de mogelijkheden van 5G in hun stad.

5G stad Den Haag

Smart cities zijn daarin de belangrijkste wens: steden waarin slimme digitale oplossingen zorgen voor hogere efficiency, veiligheid en gemak. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan stoplichten die realtime reageren op de verkeersdrukte. Realtime camerabeveiliging via 5G die zorgt voor een hogere veiligheid op straat. Smart waste oplossingen, waarbij vuilnisbakken direct geleegd worden als ze dreigen vol te raken. Sensoren die continu de actuele luchtkwaliteit meten, zodat er op tijd maatregelen worden genomen bij een CO2-overschot.

T-Mobile helpt en adviseert bij dit soort projecten op het gebied van connectiviteit. Dat is ons ambacht. Vandaar dat we met de Gemeente Den Haag nu ook een strategische partnership zijn aangegaan om de eerste mogelijkheden van 5G nu al te gaan testen in een zogenaamd 5G Lab. Zo bereiden we de stad qua infrastructuur nu al voor op de stap naar smart city Den Haag.

Met glasvezel en 5G wordt straks alles anders
Tweet
Twitter
Dat is belangrijk, omdat veel organisaties op dit moment nog denken vanuit de (beperkte) mogelijkheden van bijvoorbeeld wifi. Maar met glasvezel en 5G wordt straks alles anders. Stel je de allerbeste wifi-verbinding voor, maar dan gewoon overal.

Voor bedrijven en ondernemers worden eigen mobiele netwerken daarmee ook steeds interessanter. Straks heb je je eigen netwerk slice van een groot en snel macro netwerk, dat continu ge-update en versneld wordt door de operator. Dat is heel iets anders dan een eigen gesloten netwerkomgeving die je zelf moet onderhouden. En dan hebben we het nog niet eens over de efficiency die dat oplevert als je vaste en mobiele telefonie volledig kunt integreren voor al je medewerkers.

De ingang van het Mobile World Congress in Barcelona.

Nu al beginnen met 5G

Dat 5G deze week hét hot topic is in Barcelona is meer dan terecht. Onze belofte om in Nederland een landelijk dekkend 5G netwerk uit te rollen in 2020 past naadloos in die berichtgeving. Maar staar je daarbij vooral niet blind op de eerste 5G toestellen. Wil je echt vooroplopen, dan is nu het moment om in jouw organisatie of gemeente te beginnen met je eigen 5G experiment. Heb je daar hulp bij nodig (of bij het oplossen van een andere digitaal vraagstuk) dan weet je me te vinden!

Gratis eBook over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Beeld: Shutterstock