5G

De drie belangrijkste ontwikkelingen rond 5G van dit moment

Deze week is het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Na de CES in Las Vegas is er ook in Spanje veel te doen rond 5G. Waar staan we met de ontwikkelingen van de opvolger van 4G?

Clock 2 min

Het is even wat anders: voor het eerst gaat het tijdens het MWC in Barcelona niet alleen maar over de nieuwste hardware van smartphone-fabrikanten, maar is er veel te doen over de status van 5G. Ook in eigen land begint het onderwerp steeds meer aandacht te krijgen, zoals in het artikel over de status van de ontwikkelingen door de NOS en een artikel in het Financieel Dagblad vanochtend.

Met al die berichtgeving is het goed om een aantal dingen helder op het vizier te hebben. Zo is 5G qua chronologie wel de logische opvolger van 2G, 3G en 4G, maar is het technisch bezien een hele andere standaard dan zijn voorgangers. Bij T-Mobile zien we op weg naar een volledig 5G-netwerk op dit moment drie belangrijke ontwikkelingen:

Meer efficiency, hogere snelheid

Dankzij onze speciale Massive MIMO-antenne, die we in 2017 hebben geactiveerd op Leidseplein in Amsterdam, hebben we al veel inzicht gekregen hoe we de snel toenemenende vraag naar mobiele datastromen in de toekomst efficiënt kunnen verwerken. We waren met deze antenne de eerste provider die een 5G-antenne beschikbaar stelde voor haar klanten.

Natuurlijk gaat het nu enkel nog over mobiele data voor consumenten en zakelijke gebruikers en heeft het ons netwerk momenteel voldoende capaciteit om aan die vraag te voldoen. Maar in de nabije toekomst komen daar natuurlijk meer 5G-diensten bij, gecombineerd met dataverkeer van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, connected-camera’s, smart city-toepassingen zoals slimme straatverlichting en andere Internet-of-Things-toepassingen.

We zijn bezig om ons netwerk klaar te maken om al die data optimaal te verwerken en zo drukke steden voor alle inwoners en gebruikers veilig en leefbaar te houden.

Internet of Things

Ook voor het Internet of Things zal 5G een belangrijke rol spelen. In ons huidge IoT-netwerk, waar we al druk mee aan de slag zijn, doet het dat zelfs al. Ons IoT-netwerk is een NarrowBand Internet of Things (NB-IoT) variant, wat betekent dat het mogelijk is om kleine hoeveelheden data ook over een grote afstand te communiceren. Zoals bijvoorbeeld onder de grond:

Bedrijfskritische toepassingen

Veel van de nieuwe 5G-toepassingen zullen gericht zijn op het bedienen (grotere) machines en monitoren van bedrijfskritische processen. Voor zulke functionaliteiten is het belangrijk dat het netwerk snel kan reageren en betrouwbaar is. 5G biedt in principe meer capaciteit en een hogere verbindingsdichtheid en meer snelheid met een lagere latency (vertraging).

Hoewel deze eigenschappen zeker de eindgebruiker zullen aanspreken, is het voor netwerkbeheerders een grote winst dat men met 5G efficiënt en effectief virtuele netwerkplakjes (“network slicing”) kan maken.

Spectrum

Om het maximale resultaat te halen is het voor mobiele providers wel belangrijk dat er voldoende frequenties beschikbaar zijn. Daarom is 2019, het jaar waarin de frequentieveiling weer plaatsvindt, heel belangrijk voor ons.

De toenemende vraag naar data en hogere snelheden van onze klanten maakt dat wij meer frequentie capaciteit nodig hebben. Met de 3,5 GHz band kunnen we meer capaciteit en snelheid realiseren. Daarom is het van groot belang dat de 3,5 Ghz band beschikbaar komt. Deze is echter nog niet beschikbaar omdat de Staat die frequentie niet kan vrijgeven. Op dit moment is deze band nog gereserveerd voor een aantal lokale netwerken en is het nog onduidelijk of en wanneer deze vrij kan worden geven

Als deze band niet beschikbaar komt, dan zal Nederland volgens ons achterop gaan lopen bij de rest van Europa met de ontwikkeling van 5G.

Foto via Shutterstock
Beeld: Shutterstock