5G

Gemeente Den Haag wil de eerste 5G smart city van Nederland worden

In 2020 wordt 5G eindelijk werkelijkheid. Dat zorgt voor sneller internet, maar ook hogere betrouwbaarheid van het netwerk en nieuwe oplossingen zoals IoT. De gemeente Den Haag en T-Mobile willen zo lang niet wachten en starten in 2019 al met een 5G proef.

Clock 3 min

Gratis eBook: Alles wat je moet weten over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Als het aan de gemeente Den Haag ligt, wordt al dit jaar gestart met de uitrol van 5G in de stad. Zo wordt er onder meer een 5G Field Lab geopend waar bedrijven en scholen zelf kunnen experimenteren met de mogelijkheden van 5G. T-Mobile levert de connectiviteit voor dit grootschalige 5G experiment.

5G Field Lab in Den Haag

Het nieuwe 5G Field Lab Den Haag is een fysieke locatie die zal gaan verrijzen in het Central Innovation District in Den Haag (het gebied tussen station Hollands Spoor, Centraal Station en Laan van NOI). In deze ruimte kunnen bedrijven op 5G gebaseerde toepassingen uitproberen. Bijvoorbeeld technologische projecten die zij zelf hebben ontwikkeld of nog aan het ontwikkelen zijn. Ook scholen en onderwijsinstellingen kunnen gebruikmaken van de ruimte.

De locatie wordt zo ingericht dat een werkende versie van 5G te gebruiken is. Ook zijn er namens T-Mobile mensen beschikbaar en worden er events georganiseerd door T-Mobile’s Futurelab. Daarbij worden geïnteresseerden geholpen met het ontwikkelen van eigen toepassingen en het uitproberen van hun conceptontwerpen.

Den Haag Smart City

Volgens Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile, is het belangrijk dat organisaties zo snel mogelijk zelf met 5G aan de slag gaan, nog voor 5G in 2020 landelijk wordt uitgerold. “Samen met de gemeente gaan we op zoek naar partners binnen en buiten de stad om 5G-toepassingen uit te proberen waar de stad en haar inwoners profijt van hebben. Samen onderzoeken we hoe we inwoners, studenten en bedrijven zo goed mogelijk toegang kunnen geven tot 5G en hoe we innovatie in Den Haag kunnen stimuleren”, aldus Abildgaard.

Het is belangrijk om nu al te experimenteren met 5G
Tweet
Twitter
Net als bij veel andere grote gemeentes wordt ook door de gemeente Den Haag reikhalzend uitgekeken naar de mogelijkheden van smart cities. Denk bijvoorbeeld aan slimme verkeerslichten die zorgen voor een betere doorstroming van de stad tijdens spitsuur, of sensoren in de grond van parkeerplaatsen, zodat automobilisten weten waar ze nog een plekje kunnen vinden.

Wethouder Saskia Bruines: “Den Haag staat de komende jaren voor een enorme groeiopgave van inwoners en werkgelegenheid. De komst van supersnel mobiel internet opent veel nieuwe deuren voor de Haagse inwoners en bedrijven.”

Zij vervolgt: “Door als eerste stad volledig over te zijn op 5G laat Den Haag zien koploper te zijn op dit gebied. Dit is van belang voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in de stad. Het ontwikkelen van nieuwe digitale innovatieve concepten is daarbij cruciaal om de stad zowel bereikbaar, als duurzaam en leefbaar te houden. Bij deze ontwikkelingen hebben we nadrukkelijk oog voor zaken zoals veiligheid en gezondheid.”

De introductie van 5G speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van smart cities. 5G zorgt namelijk niet alleen voor hogere snelheden van het (mobiele) datanetwerk, het is ook in staat veel meer apparaten gelijktijdig aan te sluiten en is nog vele malen betrouwbaarder dan 4G.

Aanmelden

De gemeente verwelkomt  bedrijven en partners om mee te denken over nieuwe 5G toepassingen en mogelijkheden in de stad. Zo gaat 5G naar verwachting ook een zeer belangrijke rol in de industriesector spelen. Denk bijvoorbeeld aan een werkvloer met veel autonome robots, die allemaal van afstand bestuurd kunnen worden dankzij 5G connectiviteit.

“Iedereen met een goed idee mag zich bij ons melden”, zegt Abildgaard. “In 2019 is het zaak zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen met 5G.” Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via 5G@t-mobile.nl

Gratis eBook over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Beeld: Shutterstock