5G

Gigasnel internet met de eerste 5G-antenne van Nederland

T-Mobile activeert vandaag de eerste 5G-antenne van Nederland in Amsterdam.

Clock < 1 min

We zetten een nieuwe stap op het gebied van gigasnel internet. Want T-Mobile activeert vandaag als eerste provider in Nederland een antenne voor het 5G-netwerk. Met deze opvolger van 4G wordt het internet nog sneller, maar vooral efficiënter.

De antenne is geïnstalleerd op het Leidseplein in Amsterdam. Dagelijks wemelt het daar van de mensen die allemaal voorzien willen zijn van snel en stabiel internet. De 5G-antenne helpt daarbij door het bestaande netwerk te ondersteunen. Hij is namelijk speciaal gemaakt om op drukke plekken zoveel mogelijk apparaten tegelijk te voorzien van internet.

Nu gaat het vooral om zoveel mogelijk smartphones op bijvoorbeeld stations, winkelcentra en pleinen te bereiken. Maar in de toekomst worden steeds meer andere apparaten aangesloten op het internet, zoals camera’s en voertuigen (zoals zelfrijdende auto’s). De technologie achter die antenne helpt om die grote vraag van al die apparaten aan te kunnen.

Maar ook nu biedt de antenne in de praktijk al grote voordelen voor plekken waar veel mensen samenkomen. ,,Op drukke plekken kan het nu al voorkomen dat er ineens extreem veel vraag is naar data”, zegt Richard Marijs, Technology Strategist van T-Mobile. “Dankzij de inzet van deze ene antenne kunnen mensen op het Leidseplein nu met gemak samen Netflixen, Skypen en streamen”.

5G-netwerk

Ondertussen staan we bij T-Mobile niet stil. De 5G-antenne is de eerste stap om de opvolger van het 4G-netwerk te testen. We werken hard aan de ontwikkeling van het hele 5G-netwerk. Daarmee kunnen we data in drukke steden ook in de toekomst optimaal verwerken. Test nu je internetsnelheid met deze zakelijke speedtest!

Beeld: Shutterstock