5G

Ondernemen in de wereld van 5G

In juli van dit jaar werden diverse 5G-frequenties geveild. T-Mobile behoorde tot de winnaars en sindsdien zijn de eerste 5G-netwerken in gebruik genomen. Wat betekent 5G voor zakelijke gebruikers en hoe kun je dit toepassen in het ondernemen? Tijdens een nieuwe editie van TableTalk TV: Ondernemen met 5G namen Ed Achterberg, oprichter van Telecompaper en innovatie-expert Deborah Nas ons hierin mee.

Clock 3 min

Terugkijken: Ondernemen met 5G

Wil je de TableTalk TV editie ‘Ondernemen met 5G’ terugkijken? Dat kan! Hoe? Kijk snel verder…

BEKIJK NU
Heb je deze TableTalk TV editie moeten missen? Maar zou je ‘m graag in zijn geheel willen terugzien? Dat kan! Laat op deze pagina je gegevens achter, dan sturen we de webinar direct naar je toe.

De wereld van 5G   

Ed Achterberg trapte af met zijn verhaal over de wereld van 5G. 5G is een mobiele standaard en een betere versie van 4G: het heeft grotere snelheden, een betrouwbaardere verbinding en je hebt de mogelijkheid tot network slicing. Hierbij kun je een stukje van het 5G-netwerk ‘afknippen’ of voor jezelf reserveren, waardoor je het 5G-netwerk voor jezelf kunt gebruiken voor je eigen toepassingen.

Wat kun je met 5G?

Ten opzichte van 4G kun je met 5G veel sneller reageren op signalen. In zijn presentatie, ging Achterberg dieper op dit gegeven in: ‘Je kunt heel snel ‘aan/uit’ roepen tegen iets wat een stuk verder is. Je kunt meer verbindingen opbouwen en de capaciteit van het netwerk is vele malen hoger.’ Afhankelijk van de Internet of Things toepassingen (als je ergens iets ophangt met een 5G-verbinding):

  • Gaat de batterij veel langer mee als je low power gebruikt.
  • Kun je vele malen meer sensors en devices aansturen met je 5G-netwerk.
  • Ligt de pieksnelheid tegen 10 Gigabit per seconde aan.
  • Is er veel meer traffic.

Toepassingen met 5G

Bij toepassingen met 5G kun je denken aan alles waar het woord smart in voorkomt: smart wearables, smart mobility, smart parking en smart building. Maar ook connected cars, connected houses, domotica en security. En tegenwoordig heel belangrijk: eHealth. Hoe kunnen we 5G inzetten voor corona? Achterberg licht toe: ‘Bij alles wat we in het bedrijfsleven doen, kun je de vraag stellen: wat kan ik nou met 5G doen?’

In zowel Nederland als het buitenland zijn veel labs, waarbij de samenleving wordt uitgedaagd om mee te denken over goede applicaties en toepassingen waarmee wij ons leven kunnen verbeteren en anders kunnen inrichten. In onderstaand filmpje zie je een mooi voorbeeld van een 5G-toepassing:

Belemmeringen voor succesvol innoveren          

5G biedt vele mogelijkheden voor je business om succesvol te kunnen innoveren. Innovatie-expert Deborah Nas vertelde in haar presentatie hoe je dat kunt doen en waar je op moet letten. Volgens Nas is technologie nooit een belemmerende factor voor innovatie, maar zijn dat de organisatiestructuur en de mensen die het gaan gebruiken. In haar presentatie zoomt zij in op drie belangrijke elementen die innovatie in grote organisaties vertragen.

Weerstand tegen nieuwe technologieën

Door de eeuwen heen zijn er vele nieuwe technologieën ontstaan. Voordat we deze omarmden, reageerden we als mens hier eerst negatief op, want het zou slecht zijn. Nas illustreerde dit met een aantal treffende voorbeelden. ‘Toen het schrift werd uitgevonden was het argument dat als we alles opschrijven, we ons niets meer hoeven te herinneren. En als je je niets hoeft te herinneren, dan kun je op een gegeven moment ook niets meer herinneren. Door de boekdrukpers was men bang dat er teveel boeken zouden komen en dat ons brein niet om zou kunnen gaan met al deze nieuwe content.’

Focus op negatieve effecten van nieuwe technologieën

Als maatschappij leggen wij de focus op de negatieve effecten van nieuwe technologieën. Dit komt door de intensiteit van onze emoties en ons referentiekader. Nas legt uit: ‘Angst is de allersterkste emotie die we hebben. In onze cultuur worden we continue geconfronteerd met negatieve effecten van technologie. Deze angst is sterker dan de vreugde die je ervaart van de voordelen van technologie.’

We kijken door een oude bril naar de toekomst en daarop baseren we onze mening. Ontwerpers spelen hierop in door een linkje naar die oude, vertrouwde wereld te maken. Zo heeft Tesla haar nieuwe innovatieve auto ontworpen met een grille. Daardoor voelt de auto vertrouwt en vergeten we die nieuwe technologieën. Inmiddels is de auto omarmt door het publiek. Tesla is verder gaan sleutelen aan het design en heeft de grille nu weggelaten.

Mixed reality: versnelling in innovatie

De versnelling in innovatie vindt plaats als meerdere technologieën bij elkaar komen. Zo denkt  Nas dat 5G, AI en augmented reality voor een versnelling gaan zorgen in mixed reality. Bij mixed reality kijk je door een bril of schermpje naar de echte wereld waar digitaal objecten aan toegevoegd worden. Hier kun je dan als gebruiker mee interacteren: je kunt het bijvoorbeeld manipuleren of verplaatsen. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe dit in de praktijk eruit kan zien.

Servicemonteurs van ThyssenKrupp kunnen met behulp van Microsoft HoloLens kunnen problemen met liften visualiseren en identificeren voorafgaand aan een klus, en hebben ze op afstand handsfree toegang tot technische en deskundige informatie wanneer ze ter plaatse zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=biNebig1gUI

Alles is al bedacht

Er kan al ongelofelijk veel. Alles wat de komende 5 jaar op technologisch gebied groot gaat worden, is al bedacht. Je hoeft het niet opnieuw te bedenken. Nas sluit haar verhaal af met het verzoek te kijken naar al die bestaande concepten en jezelf af te vragen: Hoe kunnen wij dit idee toepassen? Hoe ziet ons bedrijf en dienstverlening eruit als we dit gewoon gaan doen?

Deze TableTalk TV editie terugkijken?

In dit artikel heb je de hoogtepunten van deze TableTalk TV editie terug kunnen lezen. Heb je deze editie moeten missen? Niet getreurd: je kunt deze TableTalk TV editie in zijn volledigheid terugkijken. Hoe? Lees snel verder!

Terugkijken: Ondernemen met 5G

Wil je de TableTalk TV editie ‘Ondernemen met 5G’ terugkijken? Dat kan! Hoe? Kijk snel verder…

BEKIJK NU
Beeld: Shutterstock