5G

T-Mobile 5G in 2020: Ben jij er klaar voor?

Dit jaar is het zover: T-Mobile introduceert 5G in Nederland. Wat is de laatste stand van zaken rond deze revolutionaire ontwikkeling? En wat ga jij er als ondernemer van merken?

Clock 4 min

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
T-Mobile werkt aan de landelijke uitrol van het 5G netwerk in 2020. Dat wil niet zeggen dat je eind van het jaar al binnen een honderdste van een seconde de zwaarste PowerPoint-presentatie kunt downloaden of naar de eindejaarsborrel kunt in een zelfrijdende auto. “Ik denk dat het tot 2025 duurt voordat 5G helemaal volgroeid is”, vertelt strategiemanager 5G Fred Herrebout van T-Mobile. “Dan zijn pas alle frequenties beschikbaar. Maar vanaf de lancering van 5G in 2020 vinden er al een hoop ontwikkelingen plaats.”

Hoe zat het ook alweer met die frequenties? In mei of juni veilt de Nederlandse overheid de 700, 1400 en 2100 MHz frequenties, de eerste die geschikt is voor 5G. Op een later tijdstip volgt de 3,5 HzGHz-frequentie. Die is momenteel nog in gebruik door Defensie en kan pas over enkele jaren gebruikt worden voor 5G.

T-Mobile is bezig haar netwerk om te bouwen als onderdeel van de integratie van Tele2. Bij die verbouwing wordt het netwerk direct geschikt voor 5G. Hierdoor is de verwachting dat T-Mobile als eerste landelijk 5G kan aanbieden. T-Mobile streeft ernaar om 5G meteen na aankoop van de frequentie ‘aan te zetten’. Den Haag is de eerste stad waar dat zal gebeuren. Momenteel wordt er druk gewerkt aan de voorbereidingen voor de lancering. “Het is hard werken”, vertelt Herrebout, “maar we liggen op schema.”

Hogere snelheid

Consumenten merken in het begin van het 5G-tijdperk nog geen heel groot verschil. Iedereen met een 5G-device en 5G dekking ervaart straks op de eerste plaats een sneller netwerk. De theoretische, geraamde en praktische snelheid van een mobiel netwerk is afhankelijk van veel factoren, maar je netwerkervaring zal op 5G wel beter worden. Dat is nog niet meteen de volledige snelheid die 5G uiteindelijk kan bieden, daarvoor moeten we nog wachten tot de 3,5 GHz-frequentie in gebruik is.

Dankzij 5G worden de mogelijkheden voor IoT limietloos
Tweet
Twitter
Een grote winst voor ondernemingen die de eerste 5G frequentie meteen al biedt, is de extra ruimte voor IoT-aansluitingen. Met 4G zit daar een limiet aan, met 5G worden de mogelijkheden grenzeloos. Het voordeel van deze frequentie is het grote bereik. Dat maakt haar bij uitstek geschikt voor IoT-toepassingen in bijvoorbeeld de landbouw en de industrie.

Ook het 5G-hardware-aanbod gaan een vlucht nemen; we zien steeds meer 5G-ready telefoons en andere devices verschijnen. Veel grote telefoonfabrikanten bieden al een 5G-smartphone. Apple volgt naar verwachting in 2020 met een 5G-iPhone. Nederland is internationaal gezien een bijzonder geval. Wij maken in tegenstelling tot veel andere landen nog geen gebruik van 5G via hogere frequenties. Daarom moeten voor ons land devices compatible zijn met de eerste 5G band. Toestellen die daarvoor zijn uitgerust, komen naar verwachting vanaf het begin van het jaar op de markt.

Zelf 5G testen

Naast alle technische voorbereidingen zet T-Mobile ook de schouders onder het ontwikkelen van de mogelijkheden van 5G voor ondernemers. Samen met de gemeente Den Haag – dat de eerste Smart City van Nederland wil worden – heeft de provider een aantal living labs opengesteld. Op die plekken is het 5G-netwerk al in de lucht. Bedrijven, instanties, onderwijsinstellingen en andere geïnteresseerden kunnen daar use cases testen op het gebied van IoT en 5G. Ook is er de mogelijkheid om in contact te komen met andere partijen die met 5G bezig zijn.

Daarnaast organiseert T-Mobile 5G-workshops en inspiratiesessies, samen met zusterbedrijf T-Systems. Daar kan je als ondernemer brainstormen over de kansen die het nieuwe netwerk en het Internet of Things bieden voor jouw organisatie. Dat gebeurt met behulp van 5G-deskundigen, met alleen je eigen bedrijf of in een groep.

Timo Moors is consultant op het gebied van digital transformation en namens T-Mobile een van de organisatoren van de inspiratiedagen. “We willen op het gebied van 5G de katalysator zijn die klanten samenbrengt en we willen hen linken aan onze partners. T-Mobile levert de connectiviteit, de kennis en het netwerk, maar we leveren geen kant-en-klare ideeën. Onze klanten bedenken zelf welke kansen 5G en IoT bieden voor hun bedrijf, en welke knelpunten ze kunnen oplossen. Ze kennen hun eigen bedrijf immers het beste.”

Mijn advies? Begin klein en benader het agile
Tweet
Twitter
Fred Herrebout: “Het is belangrijk dat bedrijven aan de slag gaan met deze nieuwe ontwikkeling. We lopen als Nederland al niet voorop; landen als Zuid-Korea, de VS en Duitsland hebben al een betere 5G-dekking en gebruiken daarvoor ook al de hoge frequenties. Mijn advies aan Nederlandse ondernemers: begin klein, benader het agile. Breng het ter sprake in je bedrijf en laat mensen meedenken over wat deze nieuwe technologie kan betekenen voor hun werk. En kom vervolgens langs, kijk en luister in onze labs naar wat er allemaal mogelijk is.”

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: T-Mobile / Shutterstock