5G

T-Mobile opent 3 nieuwe 5G testlocaties in Den Haag en Scheveningen

Bedrijven, startups en studenten die willen experimenteren met 5G kunnen vanaf nu terecht op één van de drie T-Mobile 5G testlocaties in de gemeente Den Haag.

Clock 2 min

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
Samen met de gemeente Den Haag opent T-Mobile binnenkort drie nieuwe 5G testlocaties. Deze zogenaamde ‘5G labs’ zullen worden geplaatst op het T-Mobile hoofdkantoor naast station Den Haag Holland Spoor, in Scheveningen en in het Central Innovation District: het gebied tussen de drie Haagse NS-stations CS, HS en Laan van NOI. Bij deze 5G test wordt geëxperimenteerd met verschillende frequentiebanden: zowel de 700 MHz, 3,5 HGz-band als de 26 GHz-band.

Verkeer, veiligheid en leefbaarheid

Voor de gemeente Den Haag zijn vooral de mogelijkheden van 5G voor verkeer en infrastructuur interessant. Zaken als verkeersmanagement, maar ook veiligheid en leefbaarheid van de omgeving kunnen worden verbeterd dankzij zogenaamde Internet of Things (IoT) oplossingen. Een voorbeeld hiervan zijn sensoren op ondergrondse afvalcontainers die aangeven wanneer deze geleegd moeten worden, of slimme parkeerplaatsen waardoor de automobilist sneller een vrije parkeerplek kan vinden.

5G antennes van T-Mobile

In Scheveningen wordt deze zomer het 5G Living Lab geopend. Hier zullen nieuwe 5G mogelijkheden worden onderzocht door samenwerkingen tussen de gemeente, T-Mobile en diverse hogescholen, bedrijven en startups. Een tweede lab volgt deze zomer op het hoofdkantoor van T-Mobile. In dit zogenaamde 5G Field Lab kunnen geïnteresseerden zelf onderzoeken doen naar de mogelijkheden van 5G door het in de praktijk te testen. Op beide locaties komen 5G-antennes van T-Mobile te staan.

The Hague Tech

Een derde 5G lab zal worden geopend in The Hague Tech, een verzamelgebouw voor startups in het Central Innovation District. Dit 5G lab komt mede tot stand in samenwerking met de World Startup Factory. Samen met studenten worden daar nieuwe 5G concepten bedacht die een positieve bijdrage moeten leveren aan de maatschappij. De gemeente Den Haag hoopt met de drie nieuwe 5G testlocaties de eerste 5G-stad van Nederland te worden.

In 2020 ook 5G in Nederland

De nieuwe 5G testlocaties van T-Mobile in Den Haag en Scheveningen zijn een volgende stap in de belofte die T-Mobile eerder deed bij de fusie met Tele2, namelijk de landelijke uitrol van een 5G netwerk in 2020. Dit moet realiteit worden na de voorgenomen Multibandveiling, die begin volgend jaar gepland staat.

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock