Al in 2020 moet een werkend 5G-netwerk in deze steden te vinden zijn. Het beperken van testlocaties tot de steden doet echter af aan de potentie van 5G.
Het 5G-netwerk is de opvolger van 4G. Het nieuwe netwerk belooft een groter bereik, een hogere snelheid en meer capaciteit. Daarmee wordt het internet voor iedereen sneller. T-Mobile is al hard bezig om de technologie te testen. Dat doen we bijvoorbeeld door het plaatsen van een 5G-antenne. Daarmee test T-Mobile of het netwerk de vraag van een enorme hoeveelheid apparaten aankan.
Want niet alleen smartphones gaan gebruikmaken van 5G, maar ook allerlei andere producten. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s, beveiligingscamera’s en andere slimme apparaten. En dat is precies waarom een stad niet altijd de geschikte testlocatie is, betoogt Richard Marijs, Technology Strategist van T-Mobile.
,,5G zorgt niet alleen voor een hogere snelheid en grotere capaciteit, maar heeft ook andere voordelen”, zegt Marijs. ,,Op het 5G-netwerk kunnen we een techniek toepassen die we ‘network slicing’ noemen. Dat houdt in dat het netwerk onderverdelen en per eindgebruiker aanpassen aan zijn voorkeuren.”
Verschillende gebieden
Een zelfrijdende auto heeft bijvoorbeeld heel andere behoeften op het 5G-netwerk dan een slimme parkeersensor die gebruik maakt van het Internet of Things. ,,Omdat een zelfrijdende auto op de weg rijdt, is het belangrijk dat de responstijd zo hoog mogelijk is. Er moet zo min mogelijk vertraging zijn. Bij het Internet of Things is die snelheid soms veel minder belangrijk. Daar is het niet cruciaal dat het versturen van gegevens 2 of 3 seconden langer duurt.”
Juist daarom is het aanwijzen van slechts een stedelijk gebied als testlocatie niet geschikt om 5G optimaal te testen, betoogt Marijs. ,,Ik zou veel liever zien dat de overheid per situatie een gebied aanwijst. Zie je al een zelfrijdende auto in het centrum van Amsterdam rijden? Daarvoor kun je dus beter een stuk snelweg kiezen. Het bereik per antenne kunnen we het beste testen op het platteland. En slimme sensoren die het Internet of Things gebruiken, kunnen we bijvoorbeeld goed toetsen in de haven van Rotterdam.”
,,Nederland is uitermate geschikt om verschillende gebieden aan te wijzen om 5G te testen”, concludeert Marijs. ,,We willen als land concurrerend blijven. Het 5G-netwerk gaat de economie en kennis van BV Nederland stimuleren. Het is niet alleen het netwerk, maar ook de intelligentie achter het netwerk die dit mogelijk maakt.”