Hoe afhankelijker je als onderneming bent van een datanetwerk, hoe veiliger en stabieler het moet zijn. De mogelijkheden van het 5G-netwerk zijn straks zo ongeveer onbegrensd als het gaat om snelheid, capaciteit en betrouwbaarheid.
Niet gek dus dat straks een groot deel van je operatie is gelinkt aan 5G. Maar bij een (publiek) mobiel netwerk – al is het het beste ter wereld – hou je kans op verstoringen.
Wat is een campusnetwerk?
Een oplossing daarvoor is het zogenaamde campusnetwerk. Wat dat is? “Een soort afgesloten gebied op het 5G-netwerk dat extreem betrouwbaar en stabiel is. Het netwerk is afgeschermd van de buitenwereld waardoor data de locatie nooit verlaat. Tenzij gewenst uiteraard”, zo legde T-Mobile 5G-specialist Jasper Rothuizen het eerder op Founders uit.
Otto van den Wijngaard vertelt op de T-Mobile Themadag 5G dat hij steeds duidelijker de vraag ziet ontstaan naar dit soort (semi-)private netwerken. Hij is verantwoordelijk voor de tak Mobiele Oplossingen bij Koning & Hartman, dat ook het netwerk van T-Mobile onderhoudt.
“Industrie is enorm aan het vergroeien met de wereld van telecom. Het hele idee daarachter is: ik wil informatie hebben, data verzamelen, want met die data kan ik wat doen; die kan ik verrijken.” Een typisch kenmerk van Industrie 4.0, waarbij robotisering, kunstmatige intelligentie en data-uitwisseling in de industrie een revolutie veroorzaken.
Alles in verbinding
Het 5G-netwerk speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Industrie 4.0. Sleutelwoord is connectiviteit. Oftewel: alles moet met elkaar in verbinding staan, een Internet of Things. Pas dan werkt het, kunnen machines met elkaar ‘praten’ en kunnen systemen leren van de data die ze doorkrijgen.
Daardoor kunnen ze zelfstandig hun processen verbeteren en slimmer gaan werken en wordt een fabriek pas echt een smart factory. Die verbeteringen komen trouwens niet alleen ten goede aan de productie zelf, maar ook aan processen als planning, logistiek en zelfs productontwikkeling.
Effect daarvan is dus wel dat geen bedrijf zich meer een minuut ‘downtime’ kan veroorloven. Van den Wijngaard: “Tien jaar geleden was het nog heel normaal dat je telefoon er een minuutje uitlag bij een netwerkstoring. Tegenwoordig hangt 80 procent van de bedrijven vast aan connectiviteit, dus die mag niet uitvallen. En de architectuur van het 5G-netwerk biedt nog meer mogelijkheden voor maatwerk en specifieke oplossingen.”
Om klanten optimaal gebruik te laten maken van al die mogelijkheden, zijn twee dingen nodig volgens Van den Wijngaard: “Samenwerkingen en techniek die end to end, 24/7 voor 99,9 procent betrouwbaar is.” Grote vraag voor bedrijven is volgens hem: met wat voor soort netwerk ga je al die nieuwe dingen mogelijk maken?
“Je hebt mobiele netwerken, maar die zijn vooral toepasbaar in verticale markten. Daarnaast zie je private, dedicated netwerken waar bedrijven voor kiezen. En daarnaast hybride oplossingen. Daarbij koppel je een mobiel en privaat netwerk aan elkaar om aan een specifieke klanteis te voldoen.”
Wifi weg
Hij geeft als voorbeeld een havenbedrijf waarin vierhonderd onbemande mobiele voertuigen en kranen werkten via een wifiverbinding. Die werd echter geregeld verstoord door andere wifinetwerken in de buurt.
“Stel je voor, er komt een boot aanvaren en die drukt met de eigen wifi het netwerk van dat bedrijf weg. Het bedrijfsproces lag dan een half uur tot een uur stil, omdat ze niet wisten wat de oorzaak was. Dat bedrijf koos een dedicated eigen netwerk, waar het het volledige management over zou hebben en dat de continuïteit van het kritische bedrijfsproces kon garanderen.Dat hebben we geleverd door het uitrollen van een lokaal privaat LTE-netwerk, met een zeer hoge mate van betrouwbaarheid en beschikbaarheid; encryptie, beveiliging, eigen sim-uitgifte, etcetera.”
Een voorbeeld dat Van den Wijngaard zo ziet doorvertaald naar de tijd dat 5G definitief beschikbaar is en zijn bedrijf samen met T-Mobile een campusnetwerk op zou kunnen zetten. “Daarmee kunnen we de eisen en wensen van de klant lokaal volledig invullen met de dienstverlening die daarbij hoort, maar we kunnen zo ook de link leggen met bijvoorbeeld een internationaal netwerk.”
The best of both worlds dus: een private netwerk dat aan alle eisen voldoet, mét alle voordelen van een commercieel 5G-netwerk, met bijna onbegrensde mogelijkheden.
Toekomstmuziek? Niet lang meer.