5G

Søren Abildgaard: ‘We moeten nú al weten wat de klant wil met 5G’

5G gaat onze wereld veranderen. Op de T-Mobile Themadag over 5G legde CEO Søren Abildgaard aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven uit wat 5G kan gaan betekenen.

Clock 3 min

Gratis eBook: Alles wat je moet weten over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
“5G is alleen wat waard als je er iets nuttigs uit laat ontstaan”, aldus Søren Abildgaard. Wat dat nuttige precies is, is lastig te voorspellen volgens de CEO van T-Mobile. “Wij hebben ook geen glazen bol, maar bereiden ons voor op de ontwikkelingen van de komende 10 jaar.”

Daarom is het volgens hem belangrijker dan ooit dat ondernemers met bedrijven als T-Mobile samenwerken om erachter te komen wat de behoeftes zijn van consumenten en markten in de komende jaren. “En daar moeten we nu al mee beginnen, niet pas wanneer die vraag er al ligt.”

Toch sijpelen typische 5G-verbeteringen nu al langzaam door in ons dagelijks leven. Abildgaard neemt het verkeer als voorbeeld. “Sensoren die vertellen of parkeerplaatsen leeg of bezet zijn. Of waarschuwen dat wegen glad zijn. Dat zijn dingen die handig zijn om te weten.”

Een goed functionerend 5G-netwerk hebben, kan ontelbaar veel van deze ‘dataverzamelaars’ aan. Abildgaard: “Je ziet ook dat er nu écht een start wordt gemaakt met de ontwikkeling van smart cities, die van dit soort data gebruik maken.”

Boete

Afvalinzameling is ook een hot item bij de ontwikkeling van slimme steden. Het beter gebruiken van data daarbij kan een hoop frustratie voorkomen.

“Ik kreeg onlangs een boete van 150 euro omdat mijn kinderen oud papier weg gingen gooien, maar de container zat vol. Dus hadden ze het afval er – vonden ze zelf – netjes naast gelegd. (lacht) Helaas zat er nog een rekening bij. Met onze adresgegevens erop.

Er kan ook een sensor op zo’n container, die doorgeeft wanneer de bak leeggemaakt moet worden. Als hij dan geleegd zou zijn, dan was dit niet gebeurd.

Zo’n maatregel betekent dat we meer kunnen recyclen en in een schonere omgeving kunnen leven.”

Een innovatiefocus op klimaat is voor Abildgaard belangrijk
Share
Linkedin
Op het gebied van leefomgeving en klimaat kan 5G sowieso het nodige betekenen, vertelt Abildgaard. “Kijk naar de zogenaamde ‘sniffer bikes’ in Utrecht, die luchtvervuiling meten. Voorheen werd dat op vaste plekken gedaan, maar hier op huurfietsen die door de wijde omtrek rijden. De vervuilingsdata worden gecombineerd met de locatiegegevens die de fietsen doorgeven.”

Een ‘innovatiefocus’ op het klimaat is volgens Abildgaard belangrijk. “We moeten klimaatproblemen heel serieus nemen. Die zijn voorlopig nog niet weg en ze oplossen zal niet makkelijk zijn.”

Verantwoordelijkheid

Dat soort verantwoordelijkheid om over problemen na te denken, komt vaker terug in het verhaal van de CEO op de Themadag. Het is belangrijk om in de gaten te hebben dat kansen ook altijd een kleine dreiging zijn, vindt hij. “Toen iemand het geweer uitvond om mee te jagen, was er ook iemand die er mensen mee neerschoot.

De vrijheid om 5G te gebruiken voor innovaties en verbeteringen, brengt verantwoordelijkheid met zich mee.”

Hij wijst ook op ethische vragen die ontstaan door de nieuwe netwerktechniek en de innovaties die eruit voortkomen. “Kijk naar zelfrijdende auto’s. Stel je voor dat zo’n voertuig op een kruising overstekende voetgangers niet meer kan ontwijken, en moet ‘kiezen’ wie het aanrijdt. Die keuze zal moeten worden ingeprogrammeerd.

Het zijn belangrijke ethische vraagstukken die daarvoor beantwoord moeten worden.”

“Zoals ik al zei is 5G alleen waardevol als er nuttige dingen uit kunnen ontstaan. Wat dat zijn, daar moeten we samen achterkomen. Daarom hebben we bij T-Mobile ook beloofd dat we in 2020 een 5G-netwerk uitgerold hebben. En dat ons narrowband IoT-netwerk gratis beschikbaar blijft tot 2025. We willen dat ondernemers IoT in hun bedrijf halen.

Daarbij is winst maken niet ons doel. Het gaat erom dat onze ondernemende klanten hún klanten kunnen meenemen in de oplossingen die ze bieden. En dat die oplossingen aansluiten bij wat de bedoelingen van die klanten zijn, bij wat ze echt wíllen. En geloof me, de mogelijkheden liggen recht voor ons!”

Gratis eBook over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Beeld: Shutterstock