5G

Wat ga je merken van de 5G-revolutie?

Alles! 5G gaat ons leven veranderen. Het werkt betrouwbaarder en realtime. Dat zorgt ervoor dat talloze apparaten zich op het netwerk kunnen inprikken en direct met elkaar kunnen communiceren. T-Mobile-Strategy Manager en 5G-specialist Jasper Rothuizen vertelt je alles over de ontwikkeling en het belang van het 5G-netwerk.

Clock 3 min

Werken in een wereld met 5G

Gratis eBook: Alles wat je moet weten over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Laten we een blik op de toekomst werpen aan de hand van een voorbeeld. Stel, jij produceert als ondernemer fietsen en hebt beschikking over een volledig functionerend 5G-netwerk. “Dan wordt jouw wereld heel anders dan nu”, verklapt Jasper.

“Aan de ene kant kun je als producent de fietsen verrijken met toffe snufjes. De mogelijkheid om te ‘tracken’ bijvoorbeeld. Handig voor bedrijven met een fietsplan bijvoorbeeld, waar medewerkers kilometers van moeten indienen.”

“Dit gaat straks automatisch. Dat al onze gebruiksvoorwerpen straks eigen data versturen is een van de veranderingen die het 5G-netwerk teweeg gaat brengen.”

Flexibel en betrouwbaar

Daarnaast kan een fietsfabrikant met 5G een volledig flexibele productielocatie opbouwen. Plekken waar robots werken zijn nu nog bekabeld. Dit maakt het tijdrovend en duur om een hal tijdelijk om te bouwen voor een ander productieproces. 5G stuurt apparatuur draadloos aan en maakt robots zodoende flexibel inzetbaar.

De fietsfabrikant maakt hiervoor gebruik van een ‘campusnetwerk’. Dat is een soort afgesloten gebied op het 5G-netwerk dat extreem betrouwbaar en stabiel is. Het netwerk is afgeschermd van de buitenwereld waardoor data de locatie nooit verlaat. Tenzij gewenst uiteraard.”

Eindeloze mogelijkheden

Wat is 5G?

Razendsnel Door de combinatie van meerdere frequenties is 5G nog sneller dan 4G of 4G+, tot wel 20 Gb/s.
Betrouwbaarder 5G heeft zogenaamde ‘low latency’. Dat betekent dat er bijna geen vertraging is in je dataverbinding: de dataoverdracht is zo goed als realtime.
Meer apparaten Met 5G kunnen veel meer apparaten worden aangesloten op het datanetwerk. Dit maakt de uitrol van het Internet of Things mogelijk.

Wanneer de producten eenmaal klaarliggen gebruiken robots het netwerk om zelf vrachtwagen in te laden. Zodra deze wegrijden schakelen de vrachtwagens over op het publieke 5G-netwerk. Zo kunnen ze automatisch data uitsturen om bijvoorbeeld track-and-trace-gegevens aan klanten door te spelen. Vervoer je geen fietsen maar levensmiddelen, groente en fruit dan leest en reguleert het laadruim ook de temperatuur of luchtvochtigheid.”

Drie grote verbeteringen

In het voorbeeld worden de drie grote verbeteringen van 5G duidelijk zichtbaar: grote snelheid, grote betrouwbaarheid en een ongekend hoge reactiesnelheid (ook wel: lage latency). Deze factoren samen zorgen uiteindelijk voor grote veranderingen in het mobiele verkeer.

Sectoren profiteren

Zo klinkt toekomstmuziek

Boeren die drones laten vliegen om te kijken waar er geïrrigeerd moet worden. Artsen die gegevens van patiënten op een andere locatie kunnen uitlezen en kunnen combineren met een huisbezoek op afstand. Ideaal voor de meer afgelegen regio’s. Maar ook magazijnschappen die zelf aangeven wanneer ze bijgevuld moeten worden.

Nu dataverkeer steeds sneller groeit, kan 5G er volgens Rothuizen in de eerste plaats voor zorgen dat klantervaringen alsnog beter worden. Daarnaast maakt 5G nieuwe toepassingen mogelijk voor branches als de landbouw en de zorg.

Niet alleen bedrijven profiteren daarvan. De consument ziet het uiteindelijk terug in betere producten en dienstverlening.

Voor iedereen een win-winsituatie dus.

Lopende pilots

Zoiets als die slimme magazijnschappen gebeurt nu al. Net als heel veel andere pilotprojecten rond het zogenoemde ‘narrowband Internet of Things’ (NB IoT). Alleen wanneer we het op grotere schaal willen uitrollen en deze techniek optimaal benutten dan voldoet 4G niet meer.

In opmars naar 5G heeft T-Mobile een samenwerking met PrioCom, een bedrijf dat gespecialiseerd is in missiekritische communicatie. Zij maken verbindingen die nooit mogen wegvallen. Onder andere voor bedrijven, de overheid of evenementen. Rothuizen: “Je ziet dat we daar met hulp van het 4G-netwerk al heel goede resultaten halen. Ook als het gaat om hoge betrouwbaarheid. Eigenlijk een eigenschap die bij 5G hoort.”

Gerichte signalen

“5G uitrollen begint met het inzetten van zoveel mogelijk spectrum. Ofwel, het uitrollen van bandbreedte. Daarna zorgen we dat antennes ‘slimmer’ worden. Zo kunnen ze signalen veel gerichter naar gebruikers sturen en sneller over het bestaande netwerk razen.

Daarna zoeken we nieuwe locaties om small cell-antennes neer te zetten. Deze zijn perfect voor het 5G-netwerk, maar lastig in Nederland te implementeren. Kijk maar naar Amsterdam. Het stadsgezicht daar is bijna overal beschermd. Je kunt er dus niet zomaar antennes tegen een gevel bevestigen.”

“Wel kunnen we op zoek naar alternatieven. Small cells in nieuwe lantaarnpalen plaatsen bijvoorbeeld.”

Een verbetering van 4G

Rothuizen wil vooral realistisch blijven als hij praat over de verwachtingen rond 5G en vindt het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van de huidige middelen. T-Mobile heeft al het beste Europese netwerk en een van de snelste netwerken ter wereld. Zij hebben daardoor de ruimte om zich te focussen op verbeteringen. Zoals het beschikbaar maken van nieuwe frequenties voor 4G-gebruikers.

Veranderingen in het mobiele verkeer door 5G

Betere producten en dienstverlening voor de consument
Efficiëntere oplossingen voor bedrijven
Hightech mogelijkheden met drones, data en meer

“Dat levert een extra downloadsnelheid op die 5G benadert. En zo zijn er veel dingen die we al kunnen met het huidige netwerk. Een goede start maken met NB IoT bijvoorbeeld. We kijken steeds weer hoe we nieuwe mogelijkheden slim kunnen inzetten om onze klanten nu al verder te helpen”, aldus Rothuizen.

Killerapplicatie

Ondertussen is het volgens Rothuizen wachten op de ‘killerapplicatie’ die gaat veroorzaken dat iedereen zo snel mogelijk het 5G-netwerk op wil.

Rothuizen: “Daar is T-Mobile, net als veel andere partijen, nog hard naar op zoek. 5G is alsof je je kinderen een nieuwe set viltstiften geeft. Er zit een hoop potentie in, maar de pronkstukken voor op de koelkast moet je eerst nog maken. En een deel belandt voortijdig in de prullenbak.”

Gratis eBook over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Beeld: Shutterstock