5G

Wat is 5G?

5G is de toekomstige generatie voor mobiele communicatie. Met een lage latency staan apparaten straks realtime met elkaar in verbinding. Zo wordt ze ons werk- en privéleven en dat van anderen helemaal op elkaar ingericht.

Clock 2 min

Ontdek de kracht van 5G

Gratis eBook: Alles wat je moet weten over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Bovenstaande is de versimpelde uitleg over 5G en wat het gaat doen. Omdat we graag dieper ingaan op de eindeloze mogelijkheden, hieronder antwoord op vier prangende vragen.

1. Wat maakt 5G anders dan zijn voorgangers?

5G maakt het mogelijk om presentaties in recordtempo te streamen of te downloaden. Ook kunnen we er sinds 4G wel op vertrouwen dat een medewerker in de trein of thuis kan werken. 5G gaat nog veel verder dan dat. De verbetering van generatie op generatie zat tot nu toe namelijk altijd in de snelheid waarmee data verstuurd werd. Waar we eerst alleen konden bellen (1G) telt de gemiddelde smartphone nu zo’n 50 werkende apps die ook nog communiceren met je smartwatch.

Snel en betrouwbaar

Wat is 5G?

Razendsnel Door de combinatie van meerdere frequenties is 5G nog sneller dan 4G of 4G+, tot wel 20 Gb/s.
Betrouwbaarder 5G heeft zogenaamde ‘low latency’. Dat betekent dat er bijna geen vertraging is in je dataverbinding: de dataoverdracht is zo goed als realtime.
Meer apparaten Met 5G kunnen veel meer apparaten worden aangesloten op het datanetwerk. Dit maakt de uitrol van het Internet of Things mogelijk.

5G gaat voor het eerst verder dan snelheid. Het netwerk garandeert een ongekend hoge betrouwbaarheid en reactiesnelheid. Dat maakt het haast onmogelijke mogelijk. Bijvoorbeeld auto’s die zelfstandig kunnen rijden en chirurgen die op afstand kunnen opereren.

Het netwerk biedt ook de ruimte om een enorme hoeveelheid apparaten met elkaar te laten communiceren. Deze delen zo onderling data zonder dat hier mensen voor nodig zijn. Dit noemen we het Internet of Things. Handig wanneer jouw schappen tegen de vulmachine zeggen dat ze leeg zijn.

2. Hoe werkt 5G technisch gezien?

Het 5G-netwerk gaat gebruikmaken van een combinatie van lagere en hogere frequenties in de atmosfeer waarover alle mobiele communicatie zich verplaatst. Ook bekend als het ‘elektromagnetische spectrum’. Een hogere frequentie betekent meer ruimte om data te versturen.

Realtime verbindingen

Frequenties

De beoogde frequentie voor het 5G-netwerk wordt in Nederland door geheime diensten gebruikt voor satellietspionage. Telecomaanbieders dringen er bij de overheid op aan om de frequentie vrij te geven.

Vanaf het moment dat jij data opvraagt duurt het slechts 1 milliseconde voordat 5G die aan je presenteert. In perspectief: gemiddeld lees je 5 woorden per seconde. Met deze enorme snelheid worden realtime verbindingen mogelijk voor het op afstand aansturen van robots en drones bijvoorbeeld.

3. Waarom is 5G nog niet actief?

Hoe het 5G-netwerk er precies uit moet zien om optimaal te functioneren is nog niet bekend. De nieuwe generatie heeft nog wat groeistuipen. Hogere frequenties hebben heel veel voordelen, maar er zijn ook nog wat hordes te overbruggen. Want hoe hoger de frequentie, des te makkelijker het signaal verstoord wordt door obstakels als bomen of gebouwen.

Om dit soort obstakels weg te nemen moeten netwerken van antennes dichter bij elkaar worden gezet. Ook stralen antennes nu nog breed uit. De techniek is nog volop in ontwikkeling om een signaal in te richten specifiek op de gebruikers van het netwerk.

In eerste instantie zal T-Mobile bij de uitrol van 5G gebruik gaan maken van de lagere frequenties.

4. Wanneer gaan we 5G zelf ervaren?

Eerder dan je denkt. T-Mobile en Tele2 hebben namelijk beloofd om na hun fusie eind 2020, al een 5G-netwerk over Nederland te hebben ‘uitgerold’. En dat gaat lukken, verzekert strategy manager en 5G-specialist Jasper Rothuizen van T-Mobile. Het is wachten op de juiste frequenties.

De overheid gaat namelijk ook andere interessante frequenties veilen. “Deze stapelen we vervolgens op zodat we al een eerste stap richting de 5G-standaard maken. Wat ons betreft een goed beginpunt voor het ontsluiten van heel veel mooie toepassingen in de komende jaren. Want dat er met 5G veel gaat veranderen is zeker.”

Gratis eBook over 5G

5G komt in 2020! Is jouw organisatie er klaar voor? Of wil je graag met 5G aan de slag maar weet je nog niet zo goed wat de mogelijkheden zijn? In dit gratis eBook lees je er alles over.

Download gratis
Beeld: Shutterstock