Een haventerminal die zelfstandig containers van schepen op vrachtwagens laadt. Vrachtwagens die vervolgens op eigen houtje wegrijden. Een robot die muurtjes metselt. Klinkt als sciencefiction? Dat is het niet. Het gebeurt namelijk nu al. Als dat al mogelijk is, wat gebeurt er dan wanneer 5G komt?
Deskundigen noemen het Industrie 4.0. Stukje bij beetje gaan robotisering, kunstmatige intelligentie en data-uitwisseling in de industrie een revolutie veroorzaken. Deze vierde industriële revolutie komt na de stoommachine, de massaproductie en automatisering door elektronica en IT.
Internet of Things
Het 5G-netwerk speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van Industrie 4.0. Het sleutelwoord is connectiviteit. Oftewel, alles moet met elkaar in verbinding staan. Ook wel bekend als Internet of Things. Pas dan kunnen machines met elkaar ‘praten’ en kunnen systemen leren van de data die ze doorkrijgen.
Daardoor kunnen ze zelfstandig hun processen verbeteren, slimmer gaan werken en wordt een fabriek pas echt een smart factory. Die verbeteringen komen trouwens niet alleen ten goede aan de productie zelf, maar ook aan processen als planning, logistiek en zelfs productontwikkeling.
Continu verbeteren
‘Praten met elkaar’ klinkt trouwens gezellig, maar verwacht niet dat je snel een paar robotcollega’s aantreft bij de koffieautomaat die met elkaar het weekend doornemen. Wel een koffieautomaat die aan het voorraadsysteem laat weten dat de koffiebonen bijna op zijn. Het betekent dus vooral dat systemen data doorgeven aan andere machines of aan hun ‘digital twin’.
Een digital twin is een soort softwaresimulatie van de machine zelf of van een heel productieproces. Met data bootst het systeem de activiteiten van de machine na, analyseert alles en probeert het proces te verbeteren. Het resultaat geeft de twin rechtstreeks terug aan de machine die zijn ‘gedrag’ aanpast.
Draadloze verbindingen
Dankzij Internet of Things passen productieprocessen zich makkelijk aan naar een veranderende vraag of problemen die zich voordoen. Om dit te bereiken moeten alle apparaten op afstand verbonden zijn, waarvoor ouderwetse kabels geen oplossing bieden. Vandaar het sleutelwoord van Industrie 4.0: krachtige draadloze verbindingen.
Draadloze communicatie tussen machines onderling en mensen en machines is niet voor ieder netwerk weggelegd. Er is namelijk een stabiel netwerk nodig met veel ruimte en een supersnelle reactiesnelheid. Voorwaarden waar 5G bij uitstek aan voldoet. Hoewel er ook met de huidige 4G-standaard al volop geëxperimenteerd wordt op het gebied van smart industry.
Robots vervangen mensen
De opmars van robots is nu al niet meer te stuiten. In zes jaar tijd steeg de jaarlijkse verkoop van industriële robots met meer dan 140 procent. Azië is recordhouder robots-in-fabrieken. Ze verkochten daar vorig jaar 250.000 industriële robots.
In 2020 stijgt dat aantal met 100.000. Ter vergelijking: in Europa werden in 2018 slechts zo’n 50.000 stuks verkocht. Vooral in China is de vraag groot. Chinese werknemers worden steeds duurder, dus dragen veel fabrieken het handwerk over aan robots.
Massale omscholing wanneer 5G komt
Om de overgang soepel te laten verlopen hebben we een stabiel netwerk nodig met de hoogste betrouwbaarheid en reactiesnelheid.Tweet
Om de overgang van Industrie 3.0 naar 4.0 écht soepel te laten verlopen, hebben we dus een super stabiel netwerk nodig. Eentje met de hoogste betrouwbaarheid en reactiesnelheid. Ook moet het netwerk extreem veel data kunnen verwerken. Straks sluiten zich immers 20 miljard devices aan op het netwerk. Al die vakjes worden aangevinkt bij 5G.
Het nieuwe netwerk is dus de basis voor het succes van Industrie 4.0. Of in de woorden van Sandra Rivera van Intel’: “5G is niet gewoonweg de volgende ‘G’ in je telefoon. Het is veel groter. Onze toekomst draait om data en zal onze industriële infrastructuur op dezelfde manier vormgeven als wegen en stroomnetwerken dat hebben gedaan.”