Finance

Belastingaangifte voor ondernemers: 9 Tips die in je voordeel werken

Het is bijna 1 maart, en dat betekent dat het weer tijd is om je belastingaangifte voor ondernemers te doen. Vervelend, maar noodzakelijk. En als ondernemer wil je er ook nog zoveel mogelijk belastingvoordeel uit zien te halen. Gebruik deze 9 tips om de jaarlijkse klus net even wat makkelijker en, vooral, financieel aantrekkelijker te maken.

1. Praktisch: Vraag uitstel aan

Apps voor Ondernemers

Van boekhouden tot brainstormen: dit zijn de beste apps voor iOS en Android om jouw bedrijf tot een succes te maken! Download snel het gratis e-book.

Download
Als zelfstandig ondernemer moet je tussen 1 maart en 1 mei belastingaangifte doen. Zit je wat krap in je tijd? Dan kun je uitstel aanvragen. Hiermee win je in ieder geval vier maanden tijd, het scheelt stress en je loopt geen risico dat je een boete krijgt vanwege een te late belastingaangifte. Uitstel aanvragen kan via deze pagina van de Belastingdienst.

Doe dit wel voor 1 mei, anders krijg je alsnog een boete.

Als je een boekhouder (zie tip 9) hebt, hoef je hiervoor geen actie te ondernemen. Hij of zij regelt dit voor jou via de Uitstelregel Belastingconsulenten.

2. Handig: boekhoudapps

Online boekhoudprogramma’s worden steeds populairder onder zzp’ers, en terecht. Deze apps nemen je gedurende het jaar veel werk uit handen, en je hebt daardoor altijd een goed financieel overzicht. Het schrikbeeld van alle bonnen in een schoenendoos stoppen en deze een keer per jaar bij de belastingaangifte ondersteboven houden, behoort daardoor steeds meer tot het verleden.

Je hoeft geen voorkennis te hebben om deze apps te gebruiken. Vanaf ongeveer € 10 per maand heb je al een goede boekhoudapp, inclusief support. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk in de apps: je zakelijke rekening koppelen met het boekhoudprogramma, foto’s van een bon scannen zodat de uitgaven gelijk verwerkt worden, facturen en offertes maken, uren registreren. Kortom, bijna alle administratieve handelingen zijn te doen met een app.

Dit zijn vijf populaire apps, vaak met een gratis proefperiode:

3. Belastingvoordeel: aftrekposten

Als ondernemer kun je gebruikmaken van tal van aftrekposten om je winst te drukken. Benut ze waar mogelijk, dat is het voordeel van ondernemen. Uiteraard trek je de zakelijke kosten af van de winst, evenals de bekende zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Maar denk vooral ook aan de investeringsaftrek. Deze aftrek bestaat uit drie onderdelen en kan je een flink belastingvoordeel opleveren.

  • Als je jaarlijks meer dan € 2.300 investeert in bedrijfsmiddelen heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28 procent over het geïnvesteerde bedrag.
  • Als je investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen, kun je in aanmerking komen voor de energie-investeringsaftrek (EIA), deze aftrek bedraagt 45 procent.
  • Als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen heb je recht op de milieu-investeringsaftrek (MIA). Koop je bijvoorbeeld zakelijk een elektrische auto, dan kun je met de MIA maximaal 13,5 procent van € 40.000 aftrekken. Dat is toch mooi een extra aftrekpost van € 5.400.

4. Niet vergeten: premie arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is al jaren een heet hangijzer voor zzp’ers. Veel te duur, vindt het gros van de zelfstandigen. En nu wil het kabinet in 2020 ook nog de AOV verplicht gaan stellen voor ondernemers. Maar, er is ook een voordeel aan de AOV: je mag de premie aftrekken van de belasting. Niet als zakelijke kosten, maar als persoonlijke verzekering.

In de aangifte inkomstenbelasting trek je de AOV af als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Afhankelijk van je winst en het belastingtarief scheelt je dit netto toch bijna de helft van de premie. Wordt het misschien toch nog interessant om een AOV af te sluiten. En als je al een AOV hebt: doe er je voordeel mee.

Let op: het alternatief voor een AOV, een broodfonds, is geen verzekering, maar een particulier initiatief. De inleg van een broodfonds is daarom niet fiscaal aftrekbaar.

5. Belastingvoordeel: fiscaal partnerschap

Door als zzp’er samen met je fiscaal partner belastingaangifte te doen, kun je hier financieel voordeel uit halen. Het handige hiervan is dat je bepaalde (persoonlijke) aftrekposten kunt verdelen. Heb je veel zakelijke aftrekposten en daardoor een laag belastbaar inkomen, dan kun je de hypotheekrente in een schijf met een hoger belastingtarief van het inkomen van je fiscale partner aftrekken. Of andersom. Het benutten van deze speelruimte levert al snel honderden euro’s op.

Als je fiscaal partner per jaar meer dan 525 uur onbetaald in je onderneming werkt, of tegen een vergoeding lager dan € 5.000, heb je waarschijnlijk recht op meewerkaftrek. Dit bedrag is een klein percentage van de winst en hangt af van het aantal uur dat je fiscale partner werkt in je bedrijf.

6. Niet vergeten: aanslag inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZvW)

Bij je belastingaangifte krijg je twee aanslagen. De aanslag inkomstenbelasting én een aanslag voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZvW). Als je in loondienst bent, wordt deze bijdrage automatisch van je salaris afgetrokken, maar als ondernemer krijg je een aparte aanslag. Niet vergeten om hier geld voor opzij te zetten, want dit kan oplopen tot zo’n € 3.000 euro.

Deze inkomensafhankelijke bijdrage is namelijk een percentage van je belastbare inkomen. De Belastingdienst stelt ieder jaar een percentage en een maximumbedrag vast. Deze aanslag komt dus bovenop je reguliere aanslag inkomstenbelasting.

7. Handig: informatieve websites

Extra informatie nodig om je belastingaangifte goed in te dienen of om bepaalde zaken te checken of na te rekenen? Op deze drie websites kun je altijd terugvallen.

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft in principe alle algemene informatie online staan. Daar kun je precies teruglezen wat de aftrekposten zijn, de huidige percentages et cetera. Bij twijfel over je aangifte of bepaalde aftrekposten bel je de belastingtelefoon.

Ondernemersplein/KvK

Op Ondernemersplein.nl (een initiatief van de Kamer van Koophandel) vind je allerhande informatie voor ondernemers, van je belastingaangifte tot het schrijven van een ondernemingsplan. Op de site van de KvK staat vooral praktische informatie om te starten met ondernemen. Wat voor ondernemers met name interessant is aan de KvK: hier kun je je aanmelden voor webinars, of deze terugkijken. Zoals bijvoorbeeld dit filmpje over belastingaangifte doen.

Berekenhet.nl

Op Berekenhet.nl kun je alles berekenen wat betrekking heeft op je bedrijf. Is het bijvoorbeeld gunstiger om een auto van de zaak te rijden of privé? Wat is voordeliger: een eenmanszaak of, nu de zaken steeds beter gaan, een bv oprichten? Ook kun je er uitrekenen wat je netto besteedbaar inkomen is als zzp’er, na aftrek van de aftrekposten. Nuttig voor je financiële overzicht en tegelijkertijd een handig sjabloon van je belastingaangifte.

8. Belastingvoordeel: heffingskortingen

Iedereen die in Nederland belastingplichtig is, heeft recht op heffingskortingen. Dit zijn kortingen op je belasting, waarvan de algemene heffingskorting en arbeidskorting de bekendste zijn. En die zijn ook van toepassing op ondernemers. Het mooie voor zzp’ers is: de heffingskortingen komen bovenop de aftrekposten voor ondernemers, zodat je maximaal belastingvoordeel hebt.

De algemene heffingskorting geldt voor iedereen, dus ook voor ondernemers. Hoe hoger je inkomen, hoe minder korting je krijgt.

Arbeidskorting is de heffingskorting die je ontvangt als je werkt. Voor mensen in loondienst wordt dit automatisch gedaan door de werkgever, als zzp’er moet je dit zelf doen in de aangifte. Niet vergeten, want het kan je duizenden euro’s aan aftrekposten schelen. Ook hier geldt: hoe hoger je inkomen, hoe minder de arbeidskorting.

9. Handig: boekhouder inhuren

Als je toch tegen de belastingaangifte aan blijft hikken, maak het jezelf dan niet onnodig moeilijk en huur er een boekhouder of accountant voor in. De btw-aangifte kan je prima zelf, voor de bonnetjes heb je een app (zie tip 2), maar voor de jaarlijkse belastingaangifte is dit een veilige en goede optie. Deze specialisten nemen je het meeste werk uit handen, zijn een vraagbaak en zijn op de hoogte van alle fiscale regels, waardoor je zeker weet dat de belastingaangifte klopt. En je benut alle belastingvoordelen maximaal.

Ja, een boekhouder kost geld (voor een zzp’er, grof geschat zo’n 500 tot 1000 euro), maar als het goed is verdient deze investering zichzelf terug. De tijd die je niet zelf in de administratie steekt, kan je in het ondernemen stoppen. En anders koop je gewoon je stress af, dat is ook wat waard. Plus: het zijn zakelijke kosten, dus aftrekbaar en je kunt de btw terugvragen.

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Beeld: Shutterstock
T-mobile
FOUNDERS
Belastingaangifte voor ondernemers: 9 Tips die in je voordeel werken