Samen met Do IoT Fieldlab en i!Delft Students daagde T-Mobile de studenten uit met het volgende vraagstuk: ‘Ontwerp een oplossing voor het inpassen van een fysieke mobiele infrastructuur in de omgeving van de stad Amsterdam’. Onder begeleiding van Egbert Kroon en Richard Marijs – beiden T-Mobile, Yavuz Cinek, student en deeltijd bestuurslid voor i!Delft Students en een driekoppige jury, gingen drie groepen de strijd met elkaar aan. Bekijk hier een sfeerimpressie van de 5G-challenge:
Slimme oplossingen voor een infrastructuur met 5G-antennes
De studenten bruisen van de innovatieve ideeën. De ervaring die zij opdoen tijdens deze zogenoemde company day is leerzaam en daarnaast dragen zij bij aan de creatie van een nieuw product of idee. Doordat de studenten nog niet in bepaalde patronen of ISO-regelgeving denken, ontstaan vaak bijzonder slimme oplossingen.
Egbert Kroon, Director B2B Development Innovations, trapte de company day af. Richard Marijs, Technology Strategist, trad daarna op als expert antennetechnologie en inspireerde de studenten met voorbeelden van hoe antennes in het straatbeeld verstopt zitten. Bomen, kerken en andere objecten en gebouwen zijn namelijk de perfecte camouflage. Door antennes op een bepaalde hoogte te hangen en rekening te houden met goede verspreiding en ruis, krijg je de beste connectiviteit. Richard gaf de studenten een aantal richtlijnen voor het plaatsen van antennes en vertelde verder over small cells. Dit zijn kleine antennes die ontwikkeld zijn om, zowel outdoor als indoor, extra dekking te bieden op hele drukke plekken waar veel capaciteit gevraagd wordt, zoals stadscentra, treinstations en voetbalstadions.
Effectief het straatbeeld van Amsterdam inrichten
De gemeente Amsterdam was ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de speciale 5G-Challenge. Op basis van bepaalde inrichtingsprincipes richten zij zelf effectief het straatbeeld van Amsterdam in. Dit beleidskader heet de Puccini-methode en is de standaard voor de inrichting van de openbare ruimte in de stad Amsterdam. Alle straten, pleinen en parken zijn op die manier ontworpen. Deze standaard staat voor een hoogwaardige, fysieke inrichting van de openbare ruimte. Een ontwerp dat gebruiksvriendelijk, toegankelijk, veilig, beheerbaar, duurzaam, kostenefficiënt, samenhangend en mooi is.
The Challenge
De gemeente Amsterdam had zelf al gedachtes over small cells in het straatbeeld. Maar om dit idee te concretiseren werden de TU Delft studenten gevraagd mee te denken in vernieuwende oplossingen. De studenten vormden drie groepen en moesten rekening houden met de volgende criteria:
- De puccini-ontwerpcriteria van de stad Amsterdam
- Minimale impact op de omgeving van opstelling en installatie van de infrastructuur
- Duurzaamheid en circulariteit
- Hergebruik of combinatie van bestaande infrastructuur (bijv. energie)
- Aandachtspunten uit de presentatie van Richard.
Creatieve en realistische ideeën voor een 5G-infrastructuur
De eerste groep keek specifiek naar de architectuur van de stad Amsterdam, en bedachten vanuit twee perspectieven een nieuwe infrastructuur met 5G-antennes. Op basis van bestaande gebouwen en objecten, zoals hanenbalken, schoorstenen en bruggen ontwierpen zij een constructie die niet alleen zorgt voor de beste connectiviteit, maar ook goed verborgen in het straatbeeld zit. Groep twee gebruikte voornamelijk de subgebieden en buitenwijken van Amsterdam voor de nieuwe infrastructuur. Want de vele obstakels in het centrum zorgen voor veel ruis. Billboards en hoge gebouwen waren in hun ogen de beste plek voor 5G-antennes. De laatste groep bekeek de challenge vanuit een creatieve bril en ontwierpen een infrastructuur op basis van kunstwerken, standbeelden, oplaadpunten voor e-bikes en zonnepanelen. De verbindende schakel was energiegebruik.
Inventief en realistisch
Stuk voor stuk uitzonderlijke ideeën, maar er kan er maar één de winnaar zijn. De jury bestaande uit: Fernando Kuipers, Full Professor Internet Science bij TU Delft, Lenneke de Voogd-Claessen, Business Developer TU Delft Corporate Innovation & Programme Manager Do IoT Fieldlab, en Johan Van Den Branden, Director Network Design Fixed Mobile Convergence bij T-Mobile, gingen in beraad. Groep twee won uiteindelijk de challenge. Ze werden geprezen voor hun inventiviteit. De mobiele infrastructuur was volgens de jury operationeel goed te realiseren. En met de gekozen faciliteiten kunnen zij ruimschoots experimenteren. De groep ging natuurlijk niet naar huis met lege handen. Zij ontvingen een voucher met de belofte dat T-Mobile en Do IoT Fieldlab hen ondersteunen bij een studieopdracht door toegang te geven tot exclusieve kennis, tijd, technologie en (indien gewenst) een stage.
Ook interessant:
- Bouwen voor de toekomst: hoe 5G de bouwwereld gaat veranderen
- Trends voor ondernemers: digitale transformatie, 5G en IoT [videos]
- T-Mobile legt uit: Wat is 5G?